"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Det är trevlig stämning där i logopedkorridoren

Egentligen skulle Oscar plugga till logoped i Uppsala. Han var intresserad av lingvistik, psykologi och medicin och ville läsa i närheten av hemstaden Stockholm. Men han hamnade i Umeå, och har inte ångrat sitt val en sekund. Här hittade han en utbildning med nära koppling till yrkeslivet med en bra blandning av teori och praktik.

Jag har alltid undrat, vad gör egentligen en logoped?
Jag skulle säga att en logoped jobbar med att hjälpa människor med kommunikation, vi jobbar med människors språk och tal. Men vi arbetar också med att utreda problem med att tugga och svälja. Kommunikationsproblem kan ha många orsaker, så logopeder arbetar inom många olika områden och måste ha breda kunskaper inom många ämnen. Arbetet sker ofta i team med andra yrkesgrupper som till exempel läkare, psykologer, sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Vi jobbar en del med teknik också då vi ordnar olika tekniska lösningar till patienter – till exempel surfplattor med talsyntes.

Var kan man jobba som logoped?
Den mest kända typen av logoped är nog de som finns på sjukhus men vi jobbar även inom skolor, habiliteringar och barn- ungdomspsykiatrier. Det finns många äldre idag som har problem med kommunikation och att äta och de behöver få behandling och stöd i hemmet. Jag tror därför att det kommer att bli mer vanligt med logopeder på äldreboenden.

En vanlig fördom är att en logoped endast är en talpedagog som arbetar på skolor med barn och talfel. Man kan till och med träffa på läkare som inte verkar veta vad logopeder gör. Det är synd eftersom logopeder verkligen behövs och kan hjälpa många patienter.

Vad lockade dig till logopedyrket?
Jag valde logoped först och främst för att jag är intresserad av ämnena som vi läser: lingvistik, psykologi och medicin. Sedan är det jätteroligt att kunna använda sina kunskaper för att hjälpa andra.

Innan jag började plugga jobbade jag med autistiska barn, och kom då i kontakt med olika typer av kommunikationshjälpmedel. Det tyckte jag var väldigt intressant, och det är en del av logopedernas arbete.

Du är från Stockholm. Vad tycker du om Umeå och utbildningen här?
Egentligen valde jag Uppsala som första val men kom inte in. Så det blev Umeå, och det har jag inte ångrat en sekund. Folk här är glada och trevliga, och det är mindre stressigt. Det är en trevlig stämning helt enkelt.

När det gäller pluggandet så är det väldigt bra att campus och sjukhuset ligger nära varandra, till skillnad från till exempel Uppsala där universitetet är spritt över staden. Vi har nära till allt, oavsett vilka kurser vi läser. När vi är på sjukhuset är vi i samma korridor som de yrkesverksamma logopederna vilket är trevligt. Vi hejar i korridoren och har dem som lärare, så det är en nära koppling till yrket.

Vi har mycket praktik och längre praktikperioder än andra studieorter. Det är bra. Man kan åka iväg till en annan stad och verkligen få testa på yrket. Hur praktiken blir beror så klart mycket på handledaren, men jag tycker man får arbeta ganska självständigt. Man får ansvar för egna patienter och får erfarenhet av olika typer av problem och diagnoser.

Om du får drömma fritt, vad gör du då om 5 år?

Hm. Om fem år. Då bor jag nog i Stockholm någonstans och jobbar antingen på sjukhus eller på en habilitering. Förhoppningsvis har jag en tillsvidareanställning. Sen kan man ju specialisera sig om man vill det, och kanske blir det också en master någon gång i framtiden.

Namn
Oscar Strömberg
Varifrån kommer du?
Stockholm
Publicerad: 2016-05-30