"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Logopedprogrammet

  • Antal högskolepoäng 240 hp

Som logoped arbetar du med människors språk-, tal-, röst-, och sväljsvårigheter. Du behandlar små barn, skolungdomar och vuxna som har en medfödd nedsättning eller som fått en senare påverkan på dessa förmågor. Under utbildningen läser du medicin, språkvetenskap, psykologi / psykiatri och logopedi och tillämpar dina kunskaper i kliniskt arbete. Yrket logoped passar dig som genom behandling, träning och via tekniska hjälpmedel vill stötta personers kommunikation och förmåga att äta och dricka.

"Det bästa är kontakten med människor och bredden på arbetet"

Patricia Hägglund och Adam Lindberg berättar om hur det är att jobba som logoped.

Under utbildningen

Du läser kurser inom framför allt lingvistik (språkvetenskap), psykologi och logopedi. Vissa kurser ges på engelska. Logopedi är läran om språk-, röst- tal- och sväljstörningar och hur de behandlas - du lär dig hur problemen uppstår och hur man undersöker och behandlar dem.

Eftersom kommunikation och sväljning utgår från hjärnan läser du under första året mycket om hjärnans funktion. Samtidigt lär du dig hur språket är uppbyggt och om människans psykologiska utveckling.

Kurserna i logopedi börjar på termin 3 och då kommer du att sätta samman dina kunskaper med kunskaperna om de störningar i kommunikation, läsning, skrivning och sväljning som människor kan råka ut för.

Möt studenter och lärare

Vad gör studenterna och lärarna på programmet? Följ dem på Instagram

Praktik

Från fjärde terminen ingår praktik i utbildningen. Du får praktikplats genom universitetet på en ort i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland, eller Gotland.

Vaccinera dig före praktik

Innan du gör praktik ska du ha vaccinerat dig. Det är ett krav att studenter ska ha genomgått ett hälso- och vaccinationsprogram innan praktik i hälso- och sjukvården, för att motverka smittspridning. Läs mer om vaccination.

 

Programöversikt

Efter utbildningen

Som legitimerad logoped har du ett brett arbetsfält men de flesta logopeder specialiserar sig på någon eller några inriktningar. Jobben finns vanligen inom hälso- och sjukvård, rehabiliterings- och habiliteringsverksamhet samt förskolor och klasser för barn med tal- och språksvårigheter.

Du kan också arbeta vid lärarhögskolor, scenskolor och inom universitet. Privatpraktiker finns i vissa delar av landet. Efter utbildningen är du också behörig att söka forskarutbildning.

Examen

Logopedexamen
Magisterexamen i logopedi

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Vanliga frågor

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Logopedi
Kontaktperson för programmet är:
Studierektor Veronica Lindberg