Hoppa direkt till innehållet
printicon

Funderar du på magister i arbetsliv och hälsa - tveka inte!

Linn Sundkvists intresse för arbetsmiljöfrågor tog fart är hon arbetade som sjuksköterska vid ett landsting i södra Sverige. Då insåg hon att strukturerna i den psykosociala arbetsmiljön påverkade samtliga medarbetare på ett eller annat vis. Hon kom i kontakt med en företagshälsovård och insåg att de stora möjligheterna att påverka livsförhållanden såväl som organisationsförutsättningar ligger i det hälsofrämjande arbetet.

Varför valde du arbetsliv och hälsa?
Jag har ett brinnande intresse för mjuka frågor, såsom upplevelser och inställningar, samt arbetsmiljö. Det började när jag arbetade som sjuksköterska vid ett landsting i södra Sverige då jag insåg att strukturerna i den psykosociala arbetsmiljön påverkade samtliga medarbetare på ett eller annat vis. Det fick mig i första hand att vilja fly situationen, vilket gjorde att jag började läsa till distriktssköterska. Under utbildningen kom jag i kontakt med en företagshälsovård och insåg att de stora möjligheterna att påverka livsförhållanden såväl som organisationsförutsättningar ligger i det hälsofrämjande arbetet. Jag började läsa arbetsliv och hälsa, och har inte ångrat mig en dag sedan dess!

Vad är det bästa med programmet?
Det bästa med programmet är att kurserna känns relevanta för kliniken. De är väl uppdaterade med dagens förutsättningar i arbetslivet och examinationsformerna övar våra färdigheter att möta såväl ledning som individ på ett konkret vis. Lärarna känns engagerade och kompetenta, vilket ger studierna en extra skjuts.

Vad kan man jobba med efter utbildningen?
Först och främst är det inom företagshälsovården. Vi som gick utbildningen var sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, beteendevetare och arbetsmiljötekniker, vilket givetvis styr respektive yrkestitel inom företagshälsovården. Utvecklingsarbete, eller förbättringsarbete, utan närmare specifikation lämpar sig lika väl. Jag känner mig trygg med det processtänkande jag har fått med mig avseende individ, grupp och organisation, vilket kan nyttjas i sådana sammanhang. Visst entreprenörstänk följde, varpå ytterligare möjligheter för jobb efter utbildningen öppnar sig.

Vad har du för planer efter din examen?
Jag kommer att arbeta på en företagshälsovård som företagssjuksköterska. Tanken är att jag ska vara en del i utvecklingsarbetet med själva företagshälsan, men initialt blir det individnära arbete med hälsokontroller och rehabiliteringsärenden. Det känns superbra att gå i den ordningen!

Vad har du för tips till den som funderar på utbildningen?
Fundera inte! Gör! Det kan inte bli annat än fel och hur farligt är det egentligen? Trots att utbildningen har varit på distans och vi var många som bodde på håll, infann vi oss en hel del på plats. Det var väl värt alla resor och omkostnader även om plånboken har varit tunn som ett asplöv! (Men det kan vara värt att ha sparat ihop en liten buffert innan programstart, så kan man känna att man kan unna sig den välförtjänta skålen tillsammans med kursarna vid varje träff).

Tre snabba

Vilken är den roligaste träningsformen?
Konditionsdans!

En utekväll eller en hemmakväll?
Hemmakväll

Vad gör du för att varva ner?
Äter glass (tyvärr)!

Namn
Linn Sundqvist
Var bor du?
Karlskrona