"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Möt Laith från Förenade Arabemiraten

Laith från Dubai, Förenade Arabemiraten, läser Masterprogrammet i folkhälsovetenskap på Umeå universitet. Det bästa med universitetet är Universumhuset.

Varför valde du att plugga på Umeå universitet?
– Först det första för att Umeå universitet erbjöd flera intressanta programkurser. För det andra tänkte jag att det kunde vara intressant att uppleva ett riktigt "nordiskt" liv genom att flytta norrut, efter att ha tillbringat lite tid i Stockholm. Dessutom trodde jag att Umeå hade en superbra miljö för en student!

Vad gillar du bäst med dina studier?
– Jag tycker om att programmet är upplagt utifrån ett internationellt perspektiv eftersom mina kurskamrater kommer från mer än 25 olika länder. Jag gillar också att vi tillåts specialisera oss inom ämnets (global hälsa) olika discipliner.

Vad tycker du hittills har varit mest minnesvärt under studietiden?
– Den allra första lektionen under vår introduktionsvecka var speciell och gjorde ett starkt intryck på mig. Jag minns också många gruppdiskussioner och presentationer som alltid är intressanta.

Vad gör du när du inte pluggar?
– Jag har massor att göra när jag är studieledig. Jag är medlem i Iksu, idrottsklubben med det största sportcentret i hela Norden. Där tillbringar jag mycket tid och spelar favoritsporterna squash och volleyboll. Naturligtvis avslutar jag med ett bastubad. Det är också kul att gå på fest – korridorsfester, klubbfester och andra fester finns alltid om man har lust. Fika! Det är inte mer som behövs om du vill njuta av goda gamla och nya vänners sällskap över en kopp kaffe.

Vad gillar du bäst med Umeå med omnejd?
– Det mest speciella för mig var när jag fick se norrskenet här i Umeå. Jag måste också säga att jag älskar människorna här, de är så vänliga, så gemytliga och välkomnande. Om man göra en biltur kan man åka norrut eller söderut. Man kan också åka färja och efter några timmars resa går man iland i Finland.

Vilken tycker du är den största kulturella skillnaden, socialt och pedagogiskt, mellan Förenade Arabemiraten och Sverige?
– Min relation till lärare och föreläsare är annorlunda här. I mitt hemland är det verkligen inte vanligt att lärare och studenter kommer varandra nära som här på Umeå universitet. Här är dessutom de som jobbar på institutionen alltid lättillgängliga.

Vad skulle du säga till en utländsk student som funderar på att plugga vid Umeå universitet?
– Det är verkligen en unik möjlighet med annorlunda väder, människor och kultur, och definitivt något alldeles extra kul! Jag kan varmt rekommendera det.

Vilka karriärplaner har du?
– Mitt yrke ligger inom området hälsa så jag skulle vilja använda mina akademiska kunskaper och mina tidigare erfarenheter i ett forskningsprojekt som bidrar till god global hälsa på internationell nivå.

Namn
Laith Hussain-Alkhateeb
Varifrån kommer du?
Dubai, Förenade Arabemiraten
Publicerad: 2016-05-20