Hoppa direkt till innehållet
printicon

Hon satsade på innebandykarriär och datavetenskap

Karen Farnes flyttade till Sverige för att utvecklas i sin idrott – innebandy. Valet föll på Umeå, här kunde hon både spela innebandy på elitnivå i Iksu och komplettera sin utbildning på masterprogrammet i datavetenskap.

– Det blev en perfekt kombination helt enkelt, säger hon.

Norskan kan bara anas under ytan när Karen Farnes pratar. När hon flyttade till Sverige upptäckte hon att det var enklare att snabbt lära sig tala svenska än att försöka prata långsamt och tydligt på norska för att göra sig förstådd.
– Jag tror svenskar generellt har svårare att förstå norska än norrmän har för svenska, säger hon.

Under sina år i Umeå har Karen i princip rört sig i en triangel mellan universitetet, studentrummet och Iksu. Hon har ägnat all ledig tid åt innebandyn, det var därför hon kom hit. De flesta kompisarna är de hon lärt känna genom laget.
– Jag har inte försökt engagera mig i studentlivet alls, men det är inget jag är ledsen över heller, säger hon.

Karen Farnes hade tagit en bachelor-examen i informatik vid Oslo universitet när hon för två år sedan bestämde sig för att flytta till Sverige. Att välja en universitetsstad kändes självklart, eftersom hon ville bygga på sin utbildning med en masterexamen. Umeås status som innebandystad blev avgörande och Karen valde att läsa datavetenskap.

– Jag har valt att inrikta mig på artificiell intelligens, det tycker jag är väldigt spännande och jag pluggade med inriktning på det i Oslo också.

Är det stora skillnader mellan att plugga på universitet i Sverige och Norge?
– Ja, vi har arbetat mer i grupp här, det har jag nästan aldrig gjort förut. Man har lite mer kontakt med sina föreläsare också, om vi stöter ihop på stan känner de igen en och hälsar. Det kan ju också bero på att Umeå är en mindre stad än Oslo och att man på masternivån inte är så många studenter på varje kurs.

Har du genomfört några projekt i samarbete med företag under utbildningen?
– Inte med företag, men det har varit större uppgifter än jag gjort tidigare. Till exempel har jag gjort ett chatprogram, en spotify-liknande applikation och en smart kaffemaskin.

Vad har varit mest intressant av det du läst på masterprogrammet?
– Kurserna i artificiell intelligens! Vi hade också kurs som hette Distribuerade system som var ganska svår, men väldigt rolig.

Vad menas med distribuerade system?
– Att man fördelar uppgifter på flera datorer i stället för en stor som gör allt. Det svåra är hur man ska få datorerna att kommunicera med varandra på ett smart sätt. Det är lite som att få datorer att arbeta i grupp. Det kan ju vara svårt med människor, men är ännu svårare med datorer.

Har det varit svårt att kombinera elitidrottande med studier på heltid?
– Det är klart att det är lite svårt, det är ju ändå en ganska tuff utbildning. Samtidigt har man som student ganska mycket flexibilitet.

Har du omfattats av elitidrottsavtalet?
– Ja, fast jag har inte behövt utnyttja de rättigheter det ger så ofta. Däremot har det varit skönt att veta att avtalet finns, till exempel möjligheten att göra tentor vid en annan tidpunkt. En större uppgift som vi hade fanns det inte på kartan att jag skulle bli klar med på utsatt tid och då fick jag en utvidgad frist, vilket var väldigt skönt.

Har åren i Umeå varit bra för din idrottsliga utveckling?
– Absolut, det var ju mitt syfte med att komma hit. Det kändes lite som en chansning att åka långt upp i norr, de flesta i min ålder åker på långresa i Asien för att hitta sig själv, men jag åkte till Umeå för att spela innebandy! Men, det har varit väldigt lyckat.

Vad händer nu när du är klar med utbildningen?
– Ja, jag måste förstås få ett jobb och jag ska fortsätta med innebandyn, men kommer förmodligen att byta klubb, så det gäller nu att hitta en stad där jag kan kombinera jobbet med innebandyn.

Vad skulle du helst vilja jobba med?
– Jag är öppen för det mesta och hoppas på ett jobb där man får programmera, utveckla och skapa något som verkligen blir använt.

Hur ser arbetsmarknaden ut?
– Jag vet inte om jag är ett offer för propaganda, men jag har fått känslan att det är enkelt att få jobb när man läst datavetenskap! Det får väl visa sig nu om det är sanning, säger Karen Farnes och skrattar.

Namn
Karen Farnes
Varifrån kommer du?
Trondheim, Norge.
Var bor du?
i lägenhet på Mariehem, Umeå.
Fritidsintressen
spelar innebandy i Iksus elitlag och träningar, resor och matcher slukar nästan all tid, däremellan umgås jag med kompisar, tittar på tv och kopplar av.
Hänga runt, snacka strunt
Hänga runt, snacka strunt

Fyll din tid med studier. Men även kulturen, kaféerna och diskussionerna ger inspiration.

Jag tränar, därför tänker jag
Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.