Hoppa direkt till innehållet
printicon

Självklart val för naturintresserad

Att vara ute i naturen är ett av Johan Lidmans största intressen. Att plugga biologi och geovetenskap kändes därför som ett självklart val, så rätt att han nu fördjupar sina ämneskunskaper på masterprogrammet i ekologi.

– På de avancerade kurserna har man mer eget ansvar, det blir mer diskussioner, mer granskning och man har själv lite kött på benen och kan bidra mer till undervisningen, säger han. Jag skulle hellre vilja anställa mig själv nu än efter tre år!
Natur och friluftsliv var en viktig ingrediens i Johan Lidmans uppväxt. Familjen var alltid ute mycket, fiskade och vandrade, och hela somrarna bodde de i sommarstugan.
– Vi hade ingen ström där, det var liksom bara naturen som fanns. Jag var alltid ute och lekte och upptäckte saker, jag tror mitt intresse för natur och miljöfrågor har mycket att göra med det.

Västerbottensost

På gymnasiet gick Johan Lidman samhällsvetenskapligt program, så han behövde komplettera sina betyg i naturämnena med tekniskt-naturvetenskapligt basår. Det valde han att läsa hemma i Skellefteå. Innan dess hade han ett sabbatsår då han jobbade och reste.
– Jag arbetade på mejeriet i Burträsk och gjorde västerbottensost. Där fortsatte jag att jobba timmar ibland under första året jag pluggade.
Efter basåret flyttade Johan till Umeå och började på kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap vid Umeå universitet.

Hur såg ditt första år i Umeå ut?
– Det var väldigt roligt, jag hade och har fortfarande jättebra människor omkring mig som jag lärde känna i början. Vi hade introduktionsdagar på Höga kusten, det var jättebra för att få sammanhållning i klassen. Det är mycket aktiviteter utomhus på utbildningen i början, man är ute och lär sig artbestämma växter och får se på olika naturformer och får koppla ihop det man lär sig på föreläsningarna med vad man faktiskt ser ute i naturen.

Kände du på en gång att du valt rätt?
– Ja, vi läste först om naturens mångfald och direkt på det en kurs om klimatförändringar. Första året utgick mycket från aktuella händelser, man var riktigt inne i det och sedan var det som att man bara fortsatte rida på den vågen.

Olika boendeformer

Johan ställde sig i bostadskö tidigt och hade säkrat ett studentrum på Nydalahöjd flera månader innan terminsstarten.
– Sedan har jag ändå flyttat runt mycket. Jag bodde i kollektiv på Gimonäs och delade sedan lägenhet med en kompis innan jag flyttade in i en egen lägenhet. Men jag har faktiskt trivts i alla boendeformer.

Han engagerade sig i studentlivet och har bland annat varit ordförande i biologernas sektion i Umeå naturvetar- och teknologkår, NTK.
– Det kom väldigt naturligt. Jag tyckte att jag själv fick en bra introduktion i studentlivet och tänkte att jag kan ge det vidare, det kändes som ett ansvar att försöka upprätthålla det för nya studenter.

Tycker du att du haft fördelar av kårengagemanget?
– Man får ett bredare nätverk jämfört med andra studenter och en chans att påverka i utbildningsfrågor. Det är också en tjänst mot de som kommer efter en själv att peka på saker som man inte tycker fungerar bra.

Naturintresse en förutsättning

Kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap har mycket lärarledd undervisning jämfört med många andra utbildningar, säger Johan Lidman.
– Man har ungefär halva tiden under eget ansvar och andra halvan någon som kan hjälpa en. Det tycker jag är bra. Det är mycket labbar, till exempel att man tar prover utomhus som man sedan labbar med och försöker dra slutsatser av. Ibland är man också ute och gör olika inventeringsövningar.
Ett starkt naturintresse är en förutsättning för att trivas på utbildningen, tror han.
– Många förvånas över att det är en del matematik också, det är nog största chocken för de flesta. Men, ekologi handlar mycket om modellering, att försöka räkna ut vad som händer om någon del i ett ekosystem förändras.

Till de absoluta höjdpunkterna i utbildningen hör de resor studenterna gör under kurserna i arktisk miljö och tropisk ekologi, tycker Johan. Då bär det av till Grönland respektive Borneo.
– Det är väldigt givande att ha med sig någon som kan visa allt, inte bara det turister får se. På Grönland gjorde vi också egna projekt, min grupp undersökte växtsammansättning kring en rad små tjärnar och på salthalten i vattnet påverkade växtligheten.

Projekt om skogsbäckar

Han kände sig inte färdig efter kandidatexamen, utan valde att läsa vidare två år till på masterprogrammet i ekologi. Förutom vanliga kurser har han en forskare som handledare i ett eget projekt, där han studerar livet i 20 små skogsbäckar.
– Jag har lagt ned barr och löv i små påsar och ska kolla hur de bryts ned. Det försöker jag sedan koppla till markanvändning och skogsbruk, hur det påverkar miljön i bäckarna.

Vad händer efter examen?
– Det är frågan, jag är ju snart klar. Drömmen skulle vara att jobba med skog och vatten på något sätt, till exempel på Skogsstyrelsen eller länsstyrelsen. Men det kan vara en lång väg dit, man får söka sig fram och vara beredd att flytta på sig.

Forskning, lockar det?
– Ja, vi får se. Dörren är inte stängd för det, men just nu är det lite ont om pengar att anställa doktorander för. Man får kanske söka sig till ett annat universitet i så fall.

Namn
Johan Lidman
Varifrån kommer du?
Skellefteå
Var bor du?
Ålidhem
Fritidsintressen
Umgås med kompisar både inne och ute. Att göra upp eld ute någonstans och bara sitta och prata med varandra eller bara vandra ute i skogen/naturen laddar snabbt om batterierna efter en tuff vecka. Tränar allt möjligt på Iksu sportcenter.

Rekommenderad läsning