Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 21 oktober 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Studentintervju med Vaso

Vaso Mulonopoulou kommer från Grekland och läste sin grundutbildning i datavetenskap och programmering i sitt hemland. När hon var klar ville hon fortsätta med en masterutbildning och studera andra sidan på myntet - sätta användarna i centrum.

– Jag har lärt mig att vi måste studera världen vi lever i för att utveckla teknik som människor verkligen har nytta av, säger Vaso Mulonopoulou.

Att det blev just Umeå universitet och masterprogrammet Human-Computer-Interaction var på grund av det trevliga bemötandet hon fick när hon ringde till informatik.

– Jag ringde runt till flera olika universitet i Europa och Sverige. När jag ringde till Umeå universitet var det Pia-Maria på Institutionen på informatik som svarade. Hon var så glad och pratade varmt om utbildningen - jag bestämde mig direkt och ångrar inte en sekund!

Hur upplever du utbildningen?
– Den är jättebra, det är inte bara skolbänksundervisning, det är mycket diskussioner och seminarier. Vi har praktiska inslag och arbetar mycket nära forskare och näringsliv med uppdrag som implementeras i organisationer och verksamheter. Den här utbildningen har inte bara gett mig större förståelse för människa och teknik. Den har öppnat upp en helt ny värld för mig. Vi blir designers som försöker förstå världen och som bryr oss om användarna.

– Även om tekniken förändras hela tiden hänger vi med i trenderna och kurserna uppdateras ofta. Det är också ett arbete som vi får ta del av och kan påverka, vilket känns jättekul.

Hur trivs du i Umeå?
– Jag älskar snön och vintern. Det finns massor att göra och naturen är otroligt vacker. Jag har blivit mer aktiv sen jag flyttade hit, gör mer saker utomhus.

– Jag upplever alla människor som mycket omtänksamma och snälla. Jag får till exempel extra läxhjälp för min dyslexi, det är något som är helt nytt för mig.

Det här programmet är två år – vad vill du göra efteråt?
– På Informatik finns det mycket duktiga forskare och jag skulle gärna fortsätta vidare och doktorera inom ämnet. Framtiden finns här.

Namn
Vaso Mulonopoulou
Varifrån kommer du?
Grekland
Var bor du?
Umeå