Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 juli 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Celina Hinzmann

Läser Masterprogrammet i marknadsföring.

Vad skulle du vilja arbeta med när du tagit examen?

Jag skulle vilja arbeta inom modeindustrin, speciellt inom sport industrin eftersom jag läste fashion management i mitt kandidatprogram i Berlin.

Det här master programmet i marknadsföring i Umeå är ett bra komplement till mina tidigare studier eftersom jag nu är specialiserad att arbeta inom en marknadsavdelning på ett företag. Jag kan se mig själv arbetandes inom projektledning, ledning och styrning av projekt då jag älskar att organisera och arbeta i grupp.

Vilken termin läser du just nu på programmet?

Jag läser min tredje termin på programmet och är förnärvarande på utbyte på Kora University i Seoul, Sydkorea.

Var i Tyskland är du ifrån?

Jag är från Berlin.

Vad var det som gjorde att du sökte programmet här i Umeå?

Jag tittade på olika master program i Skandinavien. Jag kände dock att programmet i Umeå passade mig bäst både vad det gäller själva universitetet, programmet och student livet.

Eftersom jag är från Berlin ville jag läsa i en mindre stad som ändå var väldigt internationellt orienterad och som erbjöd program som innehöll praktiska komponenter som grupparbete och praktik. Dessutom var Umeås placering långt i norr intressant då jag ville uppleva något nytt.

Vad är det du tycker om med programmet hittills?

Mitt program I Umeå är totalt 2 år långt. Första året läser man sin specialisering (marknadsföring för mig) och under den andra terminen läser man valfria kurser och har möjlighet att göra en 10 veckors praktik. Man kan också välja att bara läsa ett år och ta en 1-årig magister examen.
Jag har dock valt att stanna i två år då det ger mig möjlighet att också läsa en termin utomlands till ett av Umeås många spännande partner universitet i världen.

Jag läser just nu i Seoul vilket är en fantastisk erfarenhet och en möjlighet att upptäcka en ny kultur och pröva på en helt annan studiemiljö.
Vad jag också verkligen gillar med att läsa i Umeå är att det är så praktiskt inriktat. Man har mycket grupparbeten och arbetar under flera av momenten med svenska företag. Dessutom är klasserna ganska små vilket gör det möjligt att ha personlig kontakt med lärarna som du hälsar med ett avslappnat ”Hej!” och deras förnamn.

Vad jag personligen älskar med studierna vid Umeå universitet är att det finns så många sätt att engagera sig i olika projekt utanför studierna. I Sverige är studentkåren en viktig faktor och ett bra sätt att lära känna nya människor (speciellt svenskar) och få nya ”hand-on” erfarenheter.   

Under min andra termin var jag t.ex. projektledare för ett projekt som kallas “Business Week” i vilket jag rekryterade min egen projektgrupp och planerade och organiserade en resa för studenter för att besöka företag i Stockholm och Amsterdam. Dessutom var jag Vice Ordförande i sociala utskottet inom HHUS (Ekonomstudenternas sektion i studentkåren) och organiserade alla de roliga sakerna i studentlivet som fester och events – Och tro mig, det finns en hel del sådana i Umeå!

Varje studentkår har sin egen student pub och varje fredag är det EPP (=Efter Plugg Party). På helgerna förvandlas pubarna till klubbar och ofta är det ”sittningar” där. Det är väldigt svenskt och en slags fin middag med fest efteråt.

Slutligen så vill jag berätta att när du kommer till Umeå kommer du att vara en del av ett “buddy program” som anordnar olika aktiviteter under hela den första terminen. 

Umeå har många internationella studenter vilket gör det lätt att hitta fantastiska vänner och att lära känna andra kulturer. Vanligen består grupperna av ungefär 40 personer och det är aktiviteter bara med din egen grupp men också stora turneringar mot alla de andra grupperna i till exempel “Brännboll” – en national sport I Sverige ;-)
Du kanske också vill kolla in ”Brännbollsyran”, den största festivalen i Norrland som sker i Juni varje år i Umeå – Den är fantastisk!

Vad är det du gillar med Umeå?

Är det inte kallt och mörkt på vintern?? Jag får ofta den frågan från familj och vänner hemma i Tyskland och mitt svar är alltid: Jo, men du känner det inte när det är så mycket på gång – För mig är det den bästa platsen att läsa på! För det första är det en liten söt stad med fantastisk natur runt omkring och nere ”på stan” kan du hitta allt du behöver.

Avstånden är korta – Jag cyklar över allt på mindre än 15 minuter, även när det är – 20 grader och snö ;-)

Dessutom är Umeå en studentstad med 1/3 studenter av alla invånarna och alla bor nära varandra vilket gör det lätt att spontant träffas för en kopp kaffe eller för att laga mat ihop. Och sen kan du ju se norrsken många kvällar under vintern.

En annan stor fördel med Umeå är IKSU, ett jättestort gym som erbjuder praktiskt taget varenda idrottsgren du kan tänka dig. Där finns en simbassäng, en enorm klättervägg och bouldering hall, inomhus beachvolleyboll planer och andra planer för fotboll, handboll, basket, badminton etc., massor av fitness pass och organiserade resor för skidåkning, hiking och camping runt om Umeå. Jag går vanligen till IKSU ungefär 5-6 gånger i veckan eftersom det är ett så fantastiskt ställe att träffas med kompisar och träna efter plugget – Jag känner nästan ingen som inte har ett IKSU-kort.

Även om Umeå ligger långt norr ut så finns möjligheter att resa på helgerna. Det finns olika national parker i området, det finns färja över till Vasa i Finland och en av mina bästa resor var en tripp till Lofoten I Norge. Stockholm är naturligtvis inte heller långt borta för den som saknar storstadslivet efter ett tag!