"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Masterprogrammet i miljövetenskap med inriktning mot hållbar utveckling

  • Antal högskolepoäng 120 hp

Masterprogrammet i miljövetenskap är ett naturvetenskapligt program och riktar sig till dig som vill utveckla kompetens i miljöfrågor. Du fördjupar dig genom att studera miljöproblem på ett vetenskapligt sätt, och genom att analysera orsaker, samband och möjliga lösningar på problem i miljön. Olika aspekter av hållbar utveckling genomsyrar utbildningen vilket förbereder dig för arbetslivet, både om du vill arbeta vid någon myndighet eller inom det privata näringslivet.

Hållbarhet genomsyrar programmet

Vill du utveckla din kompetens i miljöfrågor? Då är masterprogrammet i miljövetenskap med inriktning på hållbar utveckling något för dig.

Under utbildningen

Övergången till ett mer hållbart samhälle är en stor utmaning, där det krävs gemensamma krafttag av universitet, samhälle och näringsliv. Utmaningarna är komplexa och kräver ett tvärvetenskapligt angreppssätt.

Masterprogrammet i miljövetenskap med inriktning på hållbar utveckling tar avstamp i aktuella samhällsproblem som är kopplade till globala miljö- och hållbarhetsfrågor. Inledningsvis läser du en kurs som fokuserar på övergången till ett mer hållbart samhälle. För att uppnå verklighetsnära förhållanden använder vi oss i denna kurs av så kallad utmaningsdriven pedagogik, där du som student bland annat ställs inför en komplex hållbarhetsutmaning i projektform i samspel med externa aktörer. Du kan läsa mer om kursernas upplägg i programöversikten nedan, där du också når kursplanerna. Programmet ger möjlighet att efter ett år ta ut en magisterexamen i miljövetenskap.

Specialisera dig eller bredda dina kunskaper

Utöver kursen som nämns ovan väljer du mellan en rad olika kurser inom miljövetenskap. Du har också möjlighet att läsa upp till 60 högskolepoäng där du väljer kurser inom andra ämnesområden för att bredda din utbildning. Inom biologiområdet finns till exempel kurser i naturvård och vattenvård, medan det inom geovetenskap finns kurser inriktade på miljöbiogeokemi samt geografiska informationssystem. Inom miljö- och hälsoskyddsområdet finns kurser i till exempel marksanering och miljökonsekvensbeskrivning.

Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, laborationer och fältövningar. Du avslutar utbildningen med ett examensarbete, som omfattar antingen 30 eller 60 hp. All undervisning på avancerad nivå sker i regel på engelska.

Tänk globalt, lös problem lokalt

En viktig del i utbildningen är att arbeta med olika former av problemlösning inom miljöområdet. Du lär dig arbeta med analyser av miljöförändringars konsekvenser och skaffar dig färdighet i att identifiera och avgränsa miljöproblem samt att självständigt planera undersökningar. Här ingår även arbete med anpassningar till klimatförändringar och omställning till en hållbar framtid. Det avslutande examensarbetet ger ytterligare möjligheter till fördjupad problemlösning inom någon del av miljöområdet.

Läs artikel: Hållbart campus: ledningen är viktig för jämställdhet

 

Programöversikt

År 1 Hösttermin
Omställning till ett hållbart samhälle, 15 hp
Hållbarhetsvetenskap, 15 hp

År 1 Vårtermin
Analys av miljöförändringar, 15 hp
Valbara kurser, 30 hp
Exempel på valbara kurser:
Teoretisk miljövetenskap, 15 hp
Examensarbete, 15 hp (för magisterexamen)

År 2 Hösttermin
Valbara kurser, 30 hp
Exempel på valbara kurser:
Vattenvård, 15 hp
Miljöledning - teorikurs, 7,5 hp
Samhällsplanering med hållbarhetsprofil, 7,5 hp

År 2 Vårtermin
Examensarbete, 30 hp

Alternativt:

År 2 Höst- och vårtermin
Examensarbete, 60 hp

Efter utbildningen

Många av våra studenter jobbar med nationella eller globala miljö- och hållbarhetsfrågor, ofta med inslag av planering, samordning, utredning eller tillsyn. Utbildningen ger dig goda förutsättningar att få jobb både inom den offentliga sektorn eller som konsult inom näringslivet.

Vanliga yrken

• Miljösamordnare
• Hållbarhetscoach
• Miljöstrateg
• Arbetsmiljöingenjör
• Miljökonsult
• Miljöchef
• Miljöledningsansvarig

 

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskaplig fakultet
Kontaktperson för programmet är:
Heidi Burdett