Hoppa direkt till innehållet
printicon

Markus valde masterstudier med internationell atmosfär

Markus Mikkelsen tyckte att ett femårigt civilingenjörsprogram kändes långt. Han valde ett treårigt program i stället, men fick blodad tand och bygger nu på med en masterexamen i robotik och reglerteknik. Efter det kan det mycket väl bli forskarstudier.

– Jag vill jobba med forskning och utveckling och ta fram ny teknik, säger han.
Teknik är ett stort intresse för Markus Mikkelsen. Han gick teknikerprogrammet på gymnasiet i Kalmar och gick därefter det treåriga högskoleingenjörsprogrammet i elektroteknik vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Att hitta studentbostad i Växjö är nästan lika svårt som i Umeå. Markus valde att bo kvar i Kalmar och tågpendla, elva mil enkel väg. Ungefär fyra timmar per dag gick åt till restid och väntan.

– Tanken var att börja så, men man vande sig. Man kan ju plugga på tåget, men i ärlighetens namn var det rätt ofta jag somnade. Började man åtta var det att kliva upp fyra som gällde.

Ville läsa varenda kurs

Pendlandet har han fortsatt, fast nu med betydligt kortare resväg. Sträckan Hörnefors–Umeå tar bara en dryg kvart, det blev avgörande när han accepterade en bostad en bit utanför Umeå.

Varför valde du att fortsätta din utbildning i Umeå?
– Jag hade ett par civilingenjörsprogram i Chalmers och Lund i tankarna, men för att få börja på fjärde året där hade jag åkt på ett extraår med att komplettera med vissa biologi- och fysikkurser. Jag hade sökt masterprogrammet i robotik- och reglerteknik också, men ganska långt ner på listan. Men, så läste jag på mer och såg att varenda kurs var sådant som jag vill plugga och satte Umeå som alternativ ett i stället.

Vilka kurser lockade dig särskilt?
– Reglerteknikkurserna kombinerat med kurser inom robotik. Jag ville ha en helhetsbild inom robotikrelaterade ämnen samtidigt som jag kan specialisera mig inom reglerteknik.

"Mer engelska än svenska"

På programmet går bara en handfull studenter. De har blivit ett sammansvetsat gäng och att vara en liten grupp har uppenbara fördelar, tycker Markus Mikkelsen.
– Man kan alltid stoppa upp lektionen och ställa frågor, det funkar inte lika bra om man är 50 personer.

Programmet är populärt bland internationella studenter. Markus är faktiskt ensam svensk, vilket är ytterligare en fördel för honom.
– Jag pratar mer engelska än svenska här i Umeå. Fast mina klasskompisar är lite besvikna över att det inte är fler svenskar på programmet. De är jätteförvånade, men här är det nog så att fler väljer femåriga civilingenjörsprogram. Att läsa tre plus två år enligt Bolognamodellen har inte riktigt sjunkit in än. Fler svenskar borde söka hit, för det är ett bra program!

Vad läser ni just nu?
– Telerobotik. Det är en projektkurs med mycket labbar. Telerobotik handlar om att styra robotar på distans, ofta utan att se själva roboten utan man får förlita sig på sensorer och system. Vi håller på med ett projekt i samarbete med integrativ medicinsk biologi, där vi får använda en dyr maskin som kan användas som en avancerad joystick med force feedback. Maskinen kommer att användas för att "känna" omgivingen runt en robot på distans, vars huvudsakliga uppgift är att framställa 3D-modeller av ett rum.

Hur är det att läsa i Umeå jämfört med Växjö?
– Det är ganska lika, men det märks att det här är ett lite större universitet. Jag tycker det fungerar bra, vissa veckor är det lugnt, andra är det ett hav av människor överallt och svårt att hitta någonstans att sitta och plugga.

Hur är studentlivet?
– Vi har inte så mycket tid för det, vi har mycket inlämningsuppgifter och labbar och det blir en hel del plugg på helgerna också. Men ibland går vi ut tillsammans. Jag är inte aktiv i någon förening, men tränar regelbundet på Iksu.

Du har inte funderat på utbytesstudier utomlands?
– Nej, det känns nästan som om jag hade haft det eftersom jag är i en så internationell miljö!

Vad vill du göra efter utbildningen?
– Det är den stora frågan. Jag har vissa tankar på att bli doktorand någonstans, men jag vet inte var ännu, vilket land eller så. Robotik och reglerteknik är ett ganska brett, så man kan även jobba inom allt från bilindustri till medicinteknik.

Är det svårt att hitta jobb, tror du?
– Du får vara flexibel. Det är nog inte så att man kan bestämma att man vill jobba i en viss stad, det handlar nog mer om att bestämma sig för vad man är intresserad av att jobba med.

Namn
Markus Mikkelsen
Varifrån kommer du?
Kalmar
Var bor du?
Hörnefors
Fritidsintressen
Umgås med kompisar, går gärna på bio, tränar i gymmet på Iksu sportcenter.
Därför Umeå
Därför Umeå

En liten storstad med alla nyanser, pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.

Jag tränar, därför tänker jag
Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.

Vägen mot examen
Vägen mot examen

En examen är ett bevis på hur och vad du läst, och för olika typer av examen finns olika krav.