Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Personalvetarprogrammet

Välkommen och grattis till din antagning till Personalvetarprogrammet vid Umeå universitet! Varmt välkommen till programmet och Umeå. Här får du veta vad du måste göra inför programstarten, hur och när. Du kan även läsa lite mer om Personalvetarprogrammet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi så snart vi kan. Vi ses i höst!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Vi börjar höstterminen måndag den 3 september 2018.
  Programmet startar med registrering i samband med introduktionen. Har du inte möjlighet att närvara vid registreringen måste du anmäla det i förväg till mig som programvägledare. Meddela även i god tid om du vill tacka nej till din plats på programmet.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  3 september 2018

  Tid: 8:15

  Under första veckan kommer vi att berätta mer om Personalvetarprogrammet och dess innehåll, introducera vad universitetsstudier innebär och ge en bild av ditt kommande yrkesliv. Därefter kommer ni att starta den första kursen som heter HRM, organisation och arbetsliv, 15 högskolepoäng. På sidan som heter "Översikt och scheman" hittar du programmets scheman 4 veckor innan kursstarten samt länk till kursplan och litteraturlista.

  Som en introduktion till ert kommande arbete med HR-frågor så kommer vi under första momentet (18/9) att diskutera kring etik i HR-arbete. Förbered dig därför genom att läsa: Etik_i_hr-arbetet

  (direktlänk: https://akademssr.se/sites/default/files/files/etik_i_hr-arbetet_2015_w_150819.pdf )

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets upplägg

  Programmet är en treårig utbildning på heltid vid Campus i Umeå. Den leder till en kandidatexamen med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor. Du väljer att ha sociologi eller pedagogik som huvudområde under examensarbetet. Som student kommer du att lära dig att identifiera, analysera och hantera personal- och organisationsrelaterade frågor. Detta kommer du att göra ur ett beteendevetenskapligt, rättsligt och ekonomiskt perspektiv. Inom ramen för personal- och arbetslivsfrågor lär du dig att förstå samspelet mellan individ, grupp, organisation och samhälle. Vår alltmer internationella och globaliserade värld ställer krav på att kunna hantera frågor inom Human Resources över nationsgränserna. Som student kan du välja att förlägga en termin av dina studier utomlands och få en internationell prägel på din utbildning.

  För mer info som rör dig som programstudent, se: http://www.pedag.umu.se/student/personalvetarprogrammet/

  Fäll ihop
 • Bra att veta

  Studiemedel
  Vid ansökan om studiemedel anger du följande terminstider för läsåret 2018/2019:
  Höstterminen: 3 sept 2018 - 20 januari 2019
  Vårterminen: 21 januari - 9 juni 2019
  Vi rekommenderar att du ansöker om studiemedel för hela första läsåret (höst- och vårtermin) på en gång. För mer information om studiemedel: www.csn.se

  Studera vid Umu
  För att trivas under studietiden är det många bitar som behöver falla på plats. På den här sidan kan du läsa mer om att komma igång med studierna vid Umu, skaffa boende och om Umeå som stad.

  Studentföreningen PLUM
  Studentföreningen PLUM (Personalvetarna i Umeå) tillsammans med studenter från år 2 kommer att arrangera en hel del trevliga aktiviteter för er under första tid på univeristetet. Mer info kommer under början av augusti. Som ny student kommer du att bli uppringda av någon från PLUM efter den 2 augusti.
  Vill du veta mer om PLUM, läs mer på deras hemsida: http://plum.nu/

  Fäll ihop
 • Kontakt

  Under sommaren
  4 juli - 12 augusti kan du kontakta Infocenter vid Umeå Universitet med dina frågor. Oavsett vilka frågor du har som rör universitetet kan du vända dig till Infocenter. Här kan du få information om studier och hjälp med praktiska ärenden som t.ex. att få tag på ett parkeringskort.

  Du når dem genom tel: 090-786 50 00 alt så skriver du i deras kontaktformulär. När du är på Campus Umeå hittar du Infocenter i Universum-huset. Läs mer om Infocenter.

  Programvägledning
  Om du har frågor om Personalvetarprogrammet och vill komma i kontakt med vår programvägledare Jenny, är hon tillbaka från semestern den 13 augusti. Du kan nå henne genom kontaktforumet längre ner i detta välkomstbrev alt på:

  tele: 090-786 68 22

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)