Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bred utbildning med en bra blandning av olika ämnen

Hur fick du information om programmet?
Jag hörde talas om personalvetare redan när jag gick på gymnasiet. Det var en tjej i min klass som pratade om personalvetarprogrammet och att hon ville läsa vidare på det. Efter studenten beställde jag hem kataloger från alla de större universiteten i hela Sverige. Jag läste på lite om personalvetarprogrammet och tänkte att det kanske jag skulle söka. Sedan blev det att jag läste fristående kurser och jobbade istället. Det var inte förrän många år senare som jag hörde talas om det igen, när jag fick en ny chef som var personalvetare. Då bestämde jag mig för att söka till programmet.   

Vad fick dig att välja Personalvetarprogrammet?
Jag var trött på mitt dåvarande jobb och hade dessutom många gånger varit med om dåligt chefskap/ledarskap på arbetsplatser. Detta ledde till att jag ville förstå mer kring grupprocesser, ledarskap och arbetsmiljö. Alla dessa bitarna fanns där i personalvetarprogrammet vilket gjorde att de blev ett självklart val för mig. Sedan jämförde jag olika personalvetarprogram i Sverige, och såg att utbildningen i Umeå innehåller praktik, vilket jag tycker är väldigt bra att få.

Vad är det bästa med utbildningen?
Att den är så bred och att det finns många olika jobb jag kan få när jag tagit min examen. Sedan tycker jag att det är en bra blandning mellan olika ämnen, alltifrån psykologi och företagsekonomi till organisationsförändring, strategiskt HR-arbete och juridik. Det som också är mycket positivt med utbildningen är att vi får jobba mycket praktiskt genom t.ex. rollspel. Det anser jag gör oss väl rustade för framtidens alla situationer som vi kommer hamna i som personalarbetare.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag vill gärna arbeta som chefstöd där jag känner att jag kan bistå en chef med all den kunskapen som jag har i frågor som rör arbetsrätt, organisationsförändringar, grupprocesser, genus och arbetsmiljö. Jag skulle även vilja arbeta med någon form av rekrytering. Det skulle vara häftigt att få vara med att påverka så att rätt person hamnar på rätt plats.  

Vad ser du att utbildningen kan ge dig för möjligheter i arbetslivet?
Jag tror att den här utbildningen ger mig goda möjligheter att få ett stimulerande och spännande jobb i framtiden. Eftersom det är en bred utbildning och innehåller många olika ämnen tror jag även att jag kommer bli eftertraktad på arbetsmarknaden, både inom offentlig och privat sektor. Personalvetare är en bra tillgång för chefer kring personalfrågor, ledarskap samt att föra in ett mer humanitärt perspektiv i organisationer, något jag ser framemot att arbeta med.  

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa utbildningen?
Sluta fundera och sök direkt! Det är så roligt att läsa till personalvetare och det är en bred utbildning som ger goda möjligheter till många olika jobb i framtiden.

Vad tycker du om Umeå som stad?
Jag älskar verkligen Umeå och trivs som fisken i vattnet. Det är en fantastisk stad att bo i. Den är lagom stor och det fungerar att cykla vart man än ska i stan. Det är väldigt nära till fin natur, t.ex. att kunna promenera längs älven eller grilla korv vid Nydalasjön. Det märks att Umeå är en aktiv stad med ett stort utbud av gym, sport och andra roliga aktiviteter. Sedan bjuder universitetet på det bästa studentlivet med massor med olika människor ifrån hela världen.   

Namn
Matilda Lindgren
Varifrån kommer du?
Gävle
Var bor du?
Umeå
Fritidsintressen
Träna på IKSU, läsa böcker, laga mat/baka och umgås med vänner/familj.