Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Anton Bryntesson

Student på Politices kandidatprogrammet, termin 2

Hur fick du information om programmet?
Genom Umeå Universitets hemsida, samt andra universitet som erbjuder liknande utbildningar.

Varför valde du att studera i Umeå?
Dels ville jag utforska en helt ny stad där jag helt saknade referenser, dels ville jag komma närmare naturen och uppleva “riktiga” vintrar. Efter att ha bott två år i Göteborg där vintrarna är väldigt mörka och ruggiga, så längtade jag efter snön!

Vad fick dig att välja PolKand-programmet?
När jag skulle välja utbildning hade jag väldigt svårt att välja mellan statsvetenskap och nationalekonomi som huvudinriktning. Med mycket matte i ryggsäcken lockar det logiska med nationalekonomi, medan statsvetenskap verkligen är något jag brinner för. Då PolKand kombinerar dessa kändes det som det rätta valet för mig. En stabil grund som kan ge en bredare förståelse för hur samhället fungerar.

Vad är bra med programmet?
Jag tycker det bästa är bredden som man får de första tre terminerna. Oavsett vilken inriktning man väljer i framtiden så kommer en god grund, med olika perspektiv på samhället, att vara nyttigt i min mening. Jag uppskattar även att vi får utveckla kunskap som sträcker sig från den enskilda individen i det lilla samhället, till de stor globala frågorna.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Mitt stora intresse ligger i internationella relationer och dess påverkan på frågor som ojämlikhet, klimatfrågor, globalt samarbete och stabilitet. Efter att ha fördjupat mig med en master är min tanke att jag ska söka mig till arbeten som berör dessa frågor. Det kan vara sida, UD, EU, FN, eller en icke-statlig organisation. Mina förhoppningar är att jag under en period ska få arbeta utanför Europa.

Är du engagerad i någon studentförening?
Jag är styrelseledamot i Nordpol. Nordpol är en studentförening för polkand, samhällsvetarprogrammet, programmet för internationell kris- och konflikthantering och programmet för statistik- och datascience. Främst jobbar Nordpol för en roligare studietid genom aktiviteter och evengemang som våra medlemmar önskar!

Vidare är jag del av generalutskottet och kommer anordna mottagningen för de nya studenterna hösten 2021!

Vad ser du att utbildningen kan ge dig för möjligheter i arbetslivet?
Det beror på vilken inriktning jag väljer till termin 4. Men generellt kommer det att kunna ge mig möjligheter på en rad statliga myndigheter, men även inom företag eller organisationer som jobbar med exempelvis samhälls/omvärldsanalytiska frågor.

Vad skulle du säga till någon som funderar att läsa utbildningen?
Om du har ett stort samhällsintresse och kan se dig själv jobba med denna typ av frågor, sök!

Vad tycker du om Umeå som stad?
Umeå är en supermysig stad med väldigt fin natur! Jag uppskattar även att staden är ganska “utspridd”. Till skillnad från andra städer som jag har bott i kan man hitta lägenheter som är ganska nära centrum eller universitetet, utan att behöva betala en förmögenhet. Utelivet har jag inte hunnit utforska i någon större utsträckning på grund av corona, men det lilla jag hann se i höstas tyckte jag om. Ett stort plus är även den stora träningsanläggningen IKSU som erbjuder det mesta man kan önska i sport- och träningsväg!

Vilken är din favoritkurs?
Jag har endast läst statsvetenskap A, samt 7,5 hp mikroekonomi än så länge. Mitt favoritmoment har varit internationella relationer som är en del av statsvetenskap A.

Vilka tips har du till de som funderar att söka till programmet?
Ett tips är att prenumerera på åtminstone en dagstidning, detta har hjälpt mig att förankra det teoretiska i utbildningen med verkliga händelser.