Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hedvig Palmqvist

Student på Politices kandidatprogrammet, inriktning Statsvetenskap, termin 4

Hur fick du information om programmet?
Jag fick övergripande information om programmet på universitetets hemsida, men huvudsakligen på Öppet Hus, där jag gick på en introduktionsföreläsning om programmet. Efter den var jag såld!

Varför valde du att studera i Umeå?
Jag valde Umeå för att det verkade vara en mysig studentstad, och för att jag ville bo kvar i Norrland. En stor del av befolkningen är studerande, så som student passar man verkligen in här. Det finns så mycket studentengagemang här vilket var viktigt för mig, med stort fokus på en rolig mottagning bland annat.

Vad fick dig att välja PolKand-programmet?
Jag hade länge vetat att jag ville läsa statsvetenskap, men när jag hörde talas om polkand-programmet tyckte jag att det lät som ett givet val för mig. Utbildningen utgör en bred grund att stå på i form av basblocket, som ger en grundläggande kunskaper i fyra olika ämnen. Att man sedan kan inrikta sig på ett av dessa tyckte jag var lockande eftersom jag visste att jag ville satsa på statsvetenskapen.

Vad är bra med programmet?
Att vi studenter har stora möjligheter att specialisera oss och komplettera utbildningen med praktik eller utlandsstudier, vilket gör att man kan göra utbildningen till det man vill.

Vad vill du jobba med i framtiden?
I framtiden vill jag gärna jobba inom offentlig förvaltning, gärna på en myndighet eller kommun.

Är du engagerad i någon studentförening? 
Jag är engagerad i uppstarten av FUF Umeå, föreningen för utvecklingsfrågor. Det är en ny förening som vi håller på för fullt att utveckla och starta upp, med huvudintresse för frågor gällande global utveckling och Sveriges roll i världen. Jag sitter även i Kårfullmäktige, där förtroendevalda studenter fattar beslut om Umeå Studentkårs verksamhet.

Vad ser du att utbildningen kan ge dig för möjligheter i arbetslivet?
Utbildningen ger en kunskap om många olika ämnen, allt ifrån juridik till nationalekonomi och statistik. Oavsett vilken inriktning man väljer så är de områdena bra att ha viss kunskap om, det är allmänbildande men även användbart i många olika situationer i arbetslivet. Den juridiska översiktskursen är en sådan kurs som jag tror alltid kommer vara användbar i arbetslivet.

Vad skulle du säga till någon som funderar att läsa utbildningen?
Jag skulle säga att om du är någorlunda samhällsintresserad och kan tänka dig att jobba med flera olika saker, så är polkand-programmet en bra start. Man får lära sig väldigt mycket om hur världen och samhället fungerar, och det är användbart i alla lägen. Det är verkligen en jätterolig utbildning!

Vad tycker du om Umeå som stad?
Umeå är perfekt som studentstad skulle jag säga! Det är en stor stad så det finns mycket att hitta på, men mentaliteten hos människorna som bor här är väldigt inbjudande och trevliga, precis på samma sätt som i småstäder. Sedan är kulturlivet och det politiska och ideella engagemanget i den här staden väldigt påtagligt var man än går, vilket jag verkligen tycker känns hemtrevligt.

Vilken är din favoritkurs?
Första kursen på programmet, Statsvetenskap A! Det var en väldigt bred och lärorik kurs som gav en försmak på flera olika inriktningar på statsvetenskapliga studier.

Vilka tips har du till de som funderar att söka till programmet?
Våga satsa på det! Det värsta som kan hända är att du inte gillar det och hoppar av. Ett annat råd är att inte glömma bort att ha roligt vid sidan av studierna. Att njuta av tiden man är ledig och lära känna de man studerar tillsammans med är viktigt för att man ska trivas på programmet, tror jag. 

Namn
Hedvig Palmqvist
Varifrån kommer du?
Umeå
Var bor du?
Marielund
Fritidsintressen
Umgås med vänner och familj, streckkolla serier, läsa böcker, ta hand om mina växter och långpromenader