Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Karin Zimmerman

Student på Politices kandidatprogrammet, inriktning Nationalekonomi, termin 6

Hur fick du information om programmet?
Jag är en mästare på att googla och sökte ett program som skulle matcha mina intressen, tack vara Umeå Universitets hemsida hittade jag till PolKand.

Varför valde du att studera i Umeå?
Att jag valde att studera i Umeå är en slump. Jag var egentligen påväg ned till Linnéuniversitetet i Växjö, men efter att ha hälsat på min svärmor här uppe i Umeå var det självklart att flytta upp hit. Dels för att Umeå var otroligt vackert, dels för att universitetet erbjöd intressanta kurser och program.

Vad fick dig att välja PolKand-programmet?
Jag valde PolKand eftersom jag ville ha en bred utbildning som kunde ge mig många möjligheter efter examen. Jag gick samhälle på gymnasiet och gillade att diskutera samhällsfrågor, främst med ett internationellt perspektiv. Det som lockade mest med PolKand i början var kursen i internationella relationer.

Vad är bra med programmet?
Det är en otrolig bredd och jag upplever att jag har fått en väldigt stor verktygslåda vare sig jag pluggar vidare på masterprogram eller i arbetslivet. Jag upplever att de flesta föreläsarna hade ett genuint intresse i att jag som student skulle lyckas. Det var många lärare som efter några föreläsningar till och med kunde mitt namn.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag brukar skämta om att jag vill stämpla och sortera papper… Men det jag vill just nu är att jobba som ekonomisk utredare på exempelvis Tillväxtverket eller Jämställdhetsmydigheten. Jag hade inte heller tackat nej till att vara forskare på universitetet inom nationalekonomi med allt vad det innebär!

Är du engagerad i någon studentförening? 
Ja, jag sitter som Vice ordförande i Medicinarspexet MESK. Det är otroligt roligt att vara del av en förening, speciellt spexet som är en väldigt fin och välkomnande förening. Jag har även varit med på scenen som körmedlem på medicinarspexets Fantomen på operan. Jag har även varit med som skådespelare hos Umespexarna och är andra generationens Sparketta i studentorkestern Snösvängets dansgrupp Baletten Sparketten (Precis som min kära mor på 90 talet)

Vad ser du att utbildningen kan ge dig för möjligheter i arbetslivet?
Jag blev anställd på Tillväxtverket redan innan examen. Jag tror att min Polkand examen på Umeå Universitet har varit en anledning till detta. Jag tror att blandningen av statistiken, juridiken och det kritiska tänkandet från statsvetenskapen är en bra komplettering av min huvudinriktning i nationalekonomi och gör mig till en stark kandidat till flera arbeten.

Vad skulle du säga till någon som funderar att läsa utbildningen?
Om du är intresserad av att läsa detta program, sök! Jag har absolut inte ångrat att jag läst det. Även om jag i värsta fall inte kommer arbeta med precis det jag vill, tror jag ändå att jag har fått så mycket bred kunskap av utbildningen att jag kommer klara mig väldigt bra på de flesta jobb. Sedan är Umeå Universitet fyllt av aktiviteter, lagom stort för att du ska kunna välja och vraka mellan föreningar och ha en riktigt bra studietid!

Vad tycker du om Umeå som stad?
Fantastisk! Jag var tveksam till att flytta längre norrut, är ju från Ljungaverk, en liten by i Medelpad och längtade söderut. Men jag slutar aldrig förundras över Umeå på vintern, det är så otroligt vackert och det finns många aktiviteter att göra. På sommaren (ett vanligt år) pulserar stan av uteserveringar och festivaler. Om man gillar kultur och sport som jag gör så finns ju bra teater, opera och konserter samt både hockey och fotboll att titta på, på elitnivå! Älskar Umeå!

Vilken är din favoritkurs?
Nationalekonomi A, hela den kursen var så välplanerad och låg på en nivå som var lagom för en som aldrig läst nationalekonomi tidigare (plus att jag vid det tillfället bara läst Matte 2b) Jag vill ge all kudos till föreläsarna på den kursen, utan dem hade jag nog inte valt nationalekonomi som huvudinriktning. Jag var även förtjust i Internationella relationer som ingår i Statsvetenskap A då den var mer inriktad på statsvetenskapliga teorier.

Vilka tips har du till de som funderar att söka till programmet?
Var öppen för alla inriktningar- jag gillade inte matte och trodde jag skulle hata nationalekonomi. Men sedan gick det ju som det gick…Köp all kurslitteratur begagnat!
Våga fråga frågor om programmet, maila och ring hellre en gång för mycket!