"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Agnes Selnes

Student på programmet för internationell kris- och konflikthantering, termin 6

Hur fick du information om programmet?
Jag såg programmet på Umeå Universitets hemsida och blev direkt intresserad av bara namnet på utbidlningen!

Varför valde du att studera i Umeå?
Min pappa brukade alltid prata om studentlivet med mig när jag var liten. Han sa ofta till mig att det fanns tre stora studentstäder och nämnde då Umeå, Uppsala och Lund. Jag hade även sedan tidig ålder ett stort intresse för krig och konflikt så när jag hittade IKK-programmet och såg att det låg i Umeå så kändes det rätt självklart. Jag har även alltid haft uppfattningen att Umeå är en öppen och välkomnande stad och jag tvivlade inte en sekund att jag skulle trivas.

Vad fick dig att välja IKK-programmet?
Jag valde IKK eftersom jag sedan innan hade ett intresse för konfliktstudier. Jag blev även superintresserad av programmets tvärvetenskapliga inriktning eftersom det tillåter en att utforska många olika intressanta aspekter av fred, konflikt, kriser och katastrofer.

Vad är bra med programmet?
Jag tycker att det är bra att programmet är så tvärvetenskapligt och att våra föreläsare är så engagerade i sina respektive forskningsfält. Under fjärde terminen studerar man Katastrofmedicin vilket är den mer praktiska delen av programmet, denna kurs var verkligen höjdpunkten av programmet för mig med superengagerade lärare och intressant innehåll.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Jag har ganska blandade intressen och tankar om framtida arbetsplatser. Ett drömjobb hade varit att få jobba med bistånd på SIDA eller utrikespolitik på UD eller inom EU. Jag har även ett stort intresse för säkerhetsrelaterade frågor vilket gör att jag även hade kunnat tänka mig att jobba på arbetsplatser som till exempel MSB/SÄPO.

Är du engagerad i någon studentförening? 
Ja! Jag är engagerad i Utrikespolitiska Föreningen vid Umeå Universitet och sitter för nuvarande på positionen som ordförande! Vi sysslar med allt som har med utrikespolitik att göra och arrangerar bland annat föreläsningar och seminarier på ämnet.

Vad ser du att utbildningen kan ge dig för möjligheter i arbetslivet? 
Jag tror att bakgrunden jag fått av utbildningen kan ge stora möjligheter i mitt framtida arbetsliv eftersom jag har både praktiska och teoretiska erfarenheter inom tänkt arbetsområde. Utbildningens tvärvetenskapliga upplägg leder också till att man är väldigt allmänbildad inom de flesta relevanta områden på framtida arbetsplatser.

Vad skulle du säga till någon som funderar att läsa utbildningen?
Se till att du uppskattar tvärvetenskap dvs att kunna lite om allt! Det är även bra om man har ett intresse för fred- och konfliktstudier eftersom det är programmets huvudämne.

Vad tycker du om Umeå som stad?
Umeå är en jättefin stad. Jag älskar att det är så mycket snö och sol under vinterhalvåret. Det finns även tillräcklig shopping och sociala evenemang (i vanliga tider) utöver studielivet.

Vilken är din favoritkurs?
Det är svårt att peka ut en specifik favoritkurs men mina top 3 har nog varit Freds- och
konfliktstudier A och B samt Katastrofmedicin.

Vilka tips har du till de som funderar att söka till programmet?
Var beredd på att kursen är tvärvetenskaplig vilket betyder att du kommer lära dig lite om allt. I de flesta ämnena har vi alltså en översiktlig kunskap inom även om vi djupdyker i vissa fall.

Namn
Agnes Selnes
Varifrån kommer du?
Stockholm
Var bor du?
Mariehem
Fritidsintressen
Träning, umgås med vänner och utrikespolitik
Publicerad: 2021-02-16