"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Esther Jonsson

Student på programmet för internationell kris- och konflikthantering, termin 6

Hur fick du information om programmet?
När jag skulle söka utbildningar så trillade jag över programmet på antagning.se, då jag tittade efter utbildningar som innefattade freds-och konfliktstudier. Jag blev direkt intresserad, så jag sökte upp det på Umeå universitets hemsida och läste på mer om programmet!

Varför valde du att studera i Umeå?
Jag är ursprungligen från Luleå, och när jag tagit studenten så ville jag så oerhört gärna flytta men samtidigt få vara kvar i norra Sverige. Eftersom Umeå universitet även erbjöd en utbildning jag länge drömt om att få gå så blev det ett självklart val!

Vad fick dig att välja IKK-programmet?
Jag valde IKK-programmet för jag kommer ihåg att när jag läste på om de utbildningarna jag var intresserad av och skulle rangordna mitt val så tyckte jag att alla kurser under IKK-programmet lät så spännande. Jag blev så nyfiken på vad alla kurser innehöll och ville så gärna läsa allt som kursplanen innehöll, och av den anledningen valde jag programmet!

Vad är bra med programmet?
Det bästa med IKK-programmet är att man får lära sig om många olika saker och många olika perspektiv i samhället. Ju längre jag har läst utbildningen desto mer logiskt har det blivit varför vi läser så tvärvetenskapligt, och såhär i slutet av utbildningen måste jag ändå få säga att det är en av de saker jag uppskattar allra mest.

Vad vill du jobba med i framtiden?
Denna fråga är intressant! Jag hade en mycket tydligare bild av vad jag ville jobba med när jag började studera än vad jag har nu, haha! Detta beror nog främst på att jag ännu inte bestämt mig för vilket masterprogram jag ska läsa efter att jag tagit min kandidatexamen. Men en dröm har ju alltid varit att få arbeta som diplomat! Det återstår att se!

Är du engagerad i någon studentförening? 
Under hela min studietid har jag engagerat mig i flera olika studentföreningar, men allra främst vår studentförening Nordpol. Under mina två verksamhetsår deltog jag som ledamot och studerande arbetsmiljöombud, det sista året var jag även vice ordförande. Just nu engagerar jag mig i Umeå Studentkårs styrelse, där jag har rollen som ledamot.

Vad ser du att utbildningen kan ge dig för möjligheter i arbetslivet?
Den största möjligheten jag ser är att utbildningen ger oss en spetskunskap inom flera olika områden kopplat till krishantering. Det tycker jag är väldigt unikt med vårt program och något att ta vara på!

Vad skulle du säga till någon som funderar att läsa utbildningen?
Jag ska vara ärlig och säga att när jag sökte programmet och kom in så tänkte jag: ”jag ska testa denna utbildning och se hur det känns”. Nu sitter jag här nästan tre år senare, och självfallet har jag under resans gång funderat på vad andra utbildningar hade kunnat ge mig och om jag verkligen gjorde rätt val. Det tror jag alla studenter har gemensamt. Jag har i slutändan alltid kommit fram till att mitt val var rätt för mig, även om det inte alltid känts så. Min poäng med detta är: sök och testa! Du kommer aldrig veta om du inte provat!

Vad tycker du om Umeå som stad?
Umeå är en fantastisk stad på alla sätt och vis! Mysig och så nära till naturen! Det finns massor av närliggande områden för alla typer av utomhusaktiviteter, det finns en drös med trevliga restauranger, gott om butiker och bussförbindelser! Jag har även spenderat mina somrar här, det är magiskt! Vintern likaså.

Vilken är din favoritkurs?
Hmmm, så svårt. Jag skulle nog ändå säga katastrofmedicin. Jag ska inte avslöja alltför mycket, men det är nog en av de kurser som jag uppskattade som allra mest! Lärde mig så oerhört mycket då.

Vilka tips har du till de som funderar att söka till programmet?
Hör av dig till studievägledaren för att se om det finns någon av de studenter som läser programmet nu som kan ställa upp på att svara på dina frågor. Börja även titta på att ställa dig i bostadskö så du inte står utan boende när du flyttar upp! Det finns många bra grupper på Facebook man kan gå med i också när det gäller boende, så kika på det. Sen skulle jag även rekommendera att besöka Umeå och campus en gång (när covid-19 inte längre härjar i vårt samhälle) bara för att bekanta dig med staden och universitetet! Sen skulle jag även rekommendera att komma och prata med oss under öppet hus!

 

Namn
Esther Jonsson
Varifrån kommer du?
Luleå
Var bor du?
Ålidhöjd
Fritidsintressen
Träna, läsa, åka skidor, vara utomhus och umgås med mina vänner
Publicerad: 2021-02-17