"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Utbildning på nätet ger Matilda tid för hästintresset

Att läsa till receptarie på distans fungerar jättebra, tycker Matilda Sundin. Hon kan bo kvar i Skellefteå, jobba på kvällar och helger ibland och styr själv över sina dagar, vilket gör det lättare för henne att ägna sig åt sitt största fritidsintresse – hästar.

– Jag tycker om att rida ut i naturen och eftersom jag pluggar på distans kan jag vara ute på dagtid medan det är ljust. Det är jättebra, särskilt på vintern. Ofta åker jag till stallet på morgonen och efter lunch sätter jag mig vid datorn för att plugga, säger hon.
På gymnasiet gick Matilda Sundin frisörprogrammet. Hon tyckte att det var roligt, men efter utbildningen kändes frisöryrket inte alls lika attraktivt längre. Stressigt, krävande för nacke och axlar och dessutom stor konkurrens om kunderna, eftersom det är gott om frisörer i Skellefteå.

– I stället började jag jobba i vården som personlig assistent och inom äldrevården som vårdbiträde.

"Vill jobba med människor"

Matildas mamma är receptarie, hon har utbildat sig just vid Umeå universitet och trivs bra med sitt jobb på apotek. Hon puffade för att även Matilda skulle gå samma väg, vilket hon nappade på.

– Jag vill jobba med människor, det har jag trivts med inom vården och känner att jag är bra på det, men vill helst ha ett jobb som inte kräver så mycket tunga lyft och kvälls- och helgarbete. Då kändes receptarie som ett bra alternativ.

Att utbildningen ges på distans med träffar i Umeå då och då för grupparbeten, redovisningar och laborationer, tilltalade också Matilda. Det har gjort det möjligt för henne att bo kvar i Skellefteå, där hon har sin sambo, släkt och vänner. Ytterligare en fördel är att hon kunde fortsätta rida den häst hon har hand om tre-fyra dagar i veckan.
– Det betyder jättemycket för mig. Ridningen är mitt största intresse och det jag lägger mest tid på förutom plugget.

Hur ofta är du på Umeå universitet?
– Varannan månad ungefär, det är lite olika beroende på kursens upplägg. Det är fullt ös när vi är i Umeå, det är mycket inplanerat på de dagar vi är där och det tycker jag är bra. Många kurskompisar har lång väg att åka, då är det viktigt att få så mycket som möjligt gjort varje gång.

Seminarier över nätet

Däremellan är utbildningen nätburen. På en plattform på nätet loggar Matilda in för att ta del av föreläsningar, hitta studiematerial och få uppgifter att lösa. Vissa seminarier sker över nätet, då möts de deltagande studenterna över Adobe Connect. De kan också göra grupparbeten tillsammans på det sättet.

– Det ligger väldigt mycket i ens egna händer hur man planerar sin tid. Vissa saker måste man vara med på, men mycket är väldigt fritt. Man måste ha disciplin, all information finns men man måste själv söka upp den. Själv är jag lite seg i starten och måste köra hårt på slutet, men jag har blivit bättre på att planera.

Vilka kurser har varit mest intressanta hittills?
– De kurser där vi får göra laborationer, då får man en djupare inblick i ämnet och det är kul att träffas och göra något tillsammans. Senast gjorde vi handkrämer och ögondroppar. Kurserna om kropp och sjukdomslära är också väldigt intressanta, det är viktigt att kunna mycket om det.

Vad har varit svårast?
– Jag tyckte att första kemikursen var svår, det var liksom ren kemi. Vi har haft mer kemi senare och då har vi inriktat oss mer på läkemedel. Då har man förstått varför vi behövde läsa det vi gjorde från början. Det var en tuff kurs, men nödvändig.

Kräver planering

Vad skulle du säga till den som funderar på att läsa receptarieprogrammet? Vem passar utbildningen för?
– För de som vill ha något annat på sidan om studierna, till exempel jobba på helger eller kvällar. Eller för de som har barn och familj, det verkar fungera bra för många att kombinera med distansstudier. Men, man måste planera sin tid väl och tänka på att det faktiskt är heltidsstudier.

Vad tänker du om ditt framtida yrkesliv efter examen?
– Jag vill helst jobba i närområdet. Det är stor brist på receptarier och inte så många här i Skellefteå som utbildar sig till det, så jag tror det ser bra ut med jobb.

Efter receptarieexamen kan man läsa vidare två år till apotekare. Har du funderat på att göra det?
– Nej, jag tror att receptarieprogrammet kommer att räcka för mig. Efter utbildningen kommer det att ta ett tag att jobba in sig i yrket. Det är väldigt mycket man inte kan, sådant som man bara lär sig på jobbet. Det är ett krävande jobb och det finns nog alltid nya saker att lära sig.

Även om Matilda valt att inte satsa på frisöryrket tycker hon fortfarande att det är roligt att fixa med frisyrer. Hon gör ofta flätor och andra håruppsättningar på kompisar och lägger upp bilder på frisyrerna på Instagram.
– Jag funderar också starta enskild firma och göra bal- och bröllopsfrisyrer i mån av tid. På det sättet får jag göra den del av frisöryrket jag tycker är roligast.

Namn
Matilda Sundin
Varifrån kommer du?
Skellefteå
Var bor du?
I lägenhet i centrala Skellefteå
Fritidsintressen
Rider, umgås med vänner och familj, läser, gör fest- och bröllopsfrisyrer.
Högskoleprovet

Öka dina chanser att komma in på den utbildning du vill gå.

Läsa på universitet – så funkar det

Vad händer efter ansökan, hur funkar tentor, hinner man annat än att plugga? Svar på en massa bra frågor.

Publicerad: 2016-06-01