"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

  • Antal högskolepoäng 300 hp
  • Studietid 5 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2024

Som civilingenjör i teknisk fysik utvecklar du dagens teknik och skapar morgondagens. Du kan arbeta inom industrin eller i forskarvärlden, men också med till exempel IT, ekonomi och projektledning. Teknisk fysik är en bred utbildning där du lär dig använda dina fysikkunskaper till avancerad problemlösning. Utbildningen kännetecknas av stort studentinflytande och du får kontakt med näringslivet genom olika projektarbeten.

"Jag är med och utvecklar en ny sorts detektor som gör det möjligt att studera individuella cancercellers och frisk vävnads respons på tunga joner."

Under utbildningen

Valbarhet och bredd ger dig en unik utbildning. De fem första terminerna följer en utstakad väg och du läser grundkurser i matematik, fysik, datavetenskap samt breddande ingenjörskurser. Du lär dig till exempel grundläggande programmering, läser kvantfysik, mekanik och statistik anpassat för just tekniska fysiker.

Ge din utbildning en egen profil

Från och med den sjätte terminen kan du börja välja kurser fritt och skapa en egen profil på din utbildning. Du kan också välja kurser från våra sex profiler som är Beräkningsfysik, Finansiell modellering, Fotonik,Nanoteknik och avancerade material, Mätteknik med industriell statistik, Rymd- och astrofysik och Medicinsk fysik.

Sjukhusfysiker kan ta dubbel examen

Den tekniska utvecklingen inom vården går snabbt framåt och utrustningarna blir allt mer avancerade och specialiserade. Sjukhusfysiker arbetar i sjukvården med bland bilddiagnostik och strålbehandling. Som sjukhusfysiker kan du ta ut dubbel examen: sjukhusfysikerexamen samt civilingenjörsexamen i teknisk fysik.
Ett flertal yrkesaktiva sjukhusfysiker och medicintekniker undervisar på kurserna och sjukhusets utrustning används för laborationer, till exempel magnetkamera, datortomograf och strålbehandlingsutrustning.

Plugga utomlands?

Om du vill kan du läsa en eller flera terminer av din utbildning utomlands. Det passar bäst under andra halvan av utbildningen. Vi har avtal med en rad olika universitet i olika delar av världen som till exempel Tyskland och Kina.

Richard gör exjobbet i Heidelberg

Efter utbildningen

Teknisk fysik är ett mycket brett program med väldigt många intressanta yrken i framtiden! Det är svårt att beskriva alla möjliga karriärvägar för en teknisk fysiker. Många jobbar med forskning och utveckling inom industri eller högskola, men också utanför det tekniska området, till exempel ekonomi eller ledarskap. Typiska områden för en teknisk fysiker är mätteknik, medicinsk fysik, rymdfysik, beräkningsfysik, nanoteknik och fotonik. En teknisk fysiker kan jobba överallt där avancerad problemlösning är viktig. Det är inte ovanligt att en teknisk fysiker blir företagsledare. Undersökningar visar att cirka 80 procent av våra tekniska fysiker får relevant jobb inom tre månader efter examen och en av fyra får relevant jobb redan innan examen!

Examen

Civilingenjörsexamen. Inriktningen mot sjukhusfysik leder till såväl en sjukhusfysikerexamen som en civilingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, 300 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Biologi 1, Fysik 2, Kemi 2, Matematik 4 eller Matematik E

Urval

Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 714 000 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1546

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Maria Hamrin, programansvarig