"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Lugnet på hemmaplan ger Wilma studiero

I Övertorneå – nära gränsen mot Finland – bor 22-åriga Wilma Tiesmaa. För henne passar socionomprogrammet på distans vid Umeå universitet perfekt. Hon får en bred utbildning på universitetsnivå utan att lämna sin vardag på hemmaplan.

Varför valde du socionomprogrammet?

Jag jobbade tidigare inom hemtjänsten och hade då en chef som var socionom. Socionomutbildningen verkade göra det möjligt att arbeta inom så många olika områden, vilket väckte mitt intresse. Jag var själv lite vilsen. Jag visste att jag ville jobba med människor men ville inte låsa mig för ett visst yrke och därför kändes det bra med en bred utbildning som ger så extremt många möjligheter. Att arbetsmarknaden ser bra ut är förstås också ett plus. Jag kommer nog inte att stå utan jobb när jag är klar med utbildningen, då det finns stort behov av socionomer.

Varför valde du en distansutbildning?

Här i Övertorneå finns min familj, mina vänner och min trygghet som jag inte ville lämna. Jag trivs så bra här. Det är lugnt och skönt och det ger mig bra förutsättningar för att lyckas med mina studier.

Hur tycker du att det fungerar att studera på distans?

Det fungerar bra för mig. När jag gick på gymnasiet hade vi ganska mycket eget studieansvar så jag visste något om vad det innebär. Man måste förstås kunna strukturera sina studier och planera sin tid men jag är så motiverad så för mig är det inte svårt att ta tag i mina uppgifter.

Hur fungerar kontakten med lärarna?

Det är förstås lite olika och vissa lärare är mer vana vid distansundervisning än andra men som helhet tycker jag att det fungerar bra. Nu när coronapandemin råder så har vi inga fysiska träffar alls, men vanligtvis har vi sammankomster varannan månad på campus i Umeå och visst saknar vi väl alla det.

Hur fungerar studierna rent praktiskt?

Vi kommunicerar ju med hjälp av digitala plattformar. När vi har seminarier är det alltid en lärare med. Vi blir ofta indelade i arbetsenheter på fyra till sex personer för att kunna göra grupparbeten. Jag tycker att lärarna är bra på att fördela ordet mellan oss studenter. När vi har grupparbeten jobbar vi studenter själva. Vi får då gemensamt komma överens om tider som passar för att ses och arbeta tillsammans. Är det individuella examinationer så kan man jobba när man själv vill, men i grupparbeten får man anpassa sig efter varandra. Man får förstås inte samma kontakt med de andra studenterna när man inte befinner sig på samma plats men jag tycker att det fungerar bra ändå!

Vilka planer har du efter examen?

Utbildningen ger mig möjlighet att jobba inom många olika områden, kanske som kurator på någon skola eller inom sjukvården. Därför funderar jag på att läsa en vidareutbildning ett år till hälso- och sjukvårdskurator efter socionomutbildningen. Då blir jag certifierad kurator. En sådan vidareutbildning ger mig kunskaper som jag har nytta av var jag än jobbar, men jag har inte bestämt mig än...

Rekommenderar du andra att studera på distans?

Absolut. Om man har lust att studera på universitet och inte kan rubba sin vardag så är det perfekt. Om man vill bo kvar, har barn, är äldre eller kanske vill jobba lite vid sidan av studierna är distansstudier en jättebra lösning.

Namn
Wilma Tiesmaa
Var bor du?
Övertorneå
Fritidsintressen
Musikälskare. Är fritidsmusiker och uppträder mycket med pappa Arto. Spelar bas, gitarr och andra instrument.
Publicerad: 2021-03-31