"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sjuksköterska känns rätt för mig, varje dag

Att träffa hela familjen och se helheten kring en människa, har betytt mycket för valet av specialistutbildning för Caroline Muzito-Bagenda. Hon vidareutbildar sig till specialistsjuksköterska med inriktning mot onkologi, ett brett fält och mycket medicin.

När Caroline läste sjuksköterskeprogrammet var hon intresserad av en framtid som barnmorska. Men både under utbildningen och den första tiden som nyutexaminerad, upptäckte hon ett annat område – onkologi, särskilt barnonkologi.

Redan på grundutbildningen vid Umeå universietet fick Caroline under en praktikplacering en bra känsla för onkologi. Efter utbildningen flyttade hon till Stockholm för att spela basket på elitnivå, och fick då en jättebra möjlighet till sommarjobb på ortopeden.

"Roligt att arbeta med barn"

När hösten kom fick hon jobb på barn-onkologen och där gavs bra möjligheter att kombinera elitidrotten med jobb på kvällar och helger.

- Det var roligt att arbeta med barn, och dessutom är onkologi medicinskt brett och man har mycket kontakt med anhöriga. Onkologi är ett väldigt intressant område med starkt medicinsk och teknisk utveckling. Det är stimulerande att få vara en del av den och att arbeta i team.

Akademisk sjukskötersketjänstgöring

Men hennes idrottsliga karriär ledde henne tillbaka till Umeå, där hon under en säsong jobbade på BUP. Därefter fick hon ett erbjudande om en speciell akademisk sjukskötersketjänstgöring på onkologen vid Norrlands universitetssjukhus. Den innebar att hon kunde plugga, jobba och spela basket med ett rullande schema med 2 veckors arbete, 1 vecka studier och 1 vecka praktik.

- Cancercentrum har skapat ett praktik-schema där vi får vara på nästan alla kliniker som har patienter med cancer. Vi får se mycket och en stor förståelse för helheten, allt från provtagning och utredning till operation och strålning, och vi kan bygga bra kontaktnät.

Positiv upplevelse av distansstudier

Studierna sker på distans, halvfart i två år. Hon var lite orolig för att plugga på distans.

- Men det är väldigt givande när vi alla samlas och vi delar erfarenheter från olika delar av landet. Jag har fått se en mycket positiv sida av distansstudier.

Fick elitidrottsavtal

Det som har underlättat studierna ytterligare är att Caroline får plugga med ett så kallat elitidrottsavtal vid Umeå universitet. Det innebär att hon kan anpassa studierna efter träningen.

Vad gäller framtiden, lutar det åt barn och onkologi.

- Jag vill jobba utifrån ett holistiskt perspektiv och med hela familjen, så jag tror att jag kommer att jobba med barn, förmodligen inom onkologin. Där finns goda möjligheter till ett helhetsperspektiv och stora utvecklingsmöjligheter. Det är spännande att vara med i utvecklingen av nya mediciner och behandlingsmetoder.

Var hon hamnar, ja det beror på var basketen tar henne. Fördelen med att jobba som sjuksköterska är, säger Caroline, att det är lätt att få jobb. Dessutom gillar hon jobbet.

- Jag gillar det medicinska, sjuksköterska känns rätt för mig, varje dag. Utvecklingen går så snabbt inom forskningen, jag gillar att få vara en del i den miljön.

Namn
Caroline Muzito-Bagenda
Varifrån kommer du?
Bålsta
Var bor du?
På Teg i Umeå
Fritidsintressen
Nästan bara basket, som tränare för herrlaget i Umeå. Försöker umgås med brorsöner och vänner så ofta som möjligt.
Publicerad: 2018-02-26