"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kunskapsbredden från SVP-programmet kom till användning i arbetet

Julia Rutberg tog examen från systemvetarprogrammet (SVP) år 2020, och arbetar idag som systemutvecklare på Skatteverket i Umeå. Hon har länge haft ett intresse för både teknik, människan och språk. Eftersom systemvetarprogrammet erbjuder en teoretisk bredd, passade det perfekt för Julia. Som systemutvecklare får hon även chansen att använda olika kunskaper från studietiden, då arbetsuppgifterna ofta skiftar från dag till dag.

“Programmet ger chans att fördjupa sig i vad man finner mest intressant”

Julia studerade språkvetenskap innan hon bestämde sig för att påbörja systemvetarprogrammet på Umeå universitet. Hon berättar att hon länge haft intresse för teknik och att det finns likheter mellan programmering och språkvetenskap. SVP-programmet erbjuder en bred teknisk bas, men även kurser såsom projektledning och verksamhetsutveckling. Detta finner Julia värdefullt i hennes jobb som systemutvecklare. Hon beskriver att man under utbildningen får träna sig på att se saker från en hög abstraktionsnivå. Julia menar även att det finns möjligheter att specialisera sig inom de ämnen man finner intressant då man läser en fri termin. Eftersom hon haft ett intresse för både språk och teknik, valde hon att fördjupa sig inom programmering.

“Mitt arbete är väldigt varierande, ingen dag är den andra lik”

Idag arbetar Julia som systemutvecklare på Skatteverket i Umeå. Hon trivs bra med att arbeta “in-house”. I framtiden då hon har skaffat sig mer erfarenhet kan hon se sig själv arbeta som konsult. Julia beskriver sitt arbete som väldigt varierat där ingen dag är den andra lik. Arbetet sker även i tvärfunktionella team där alla bidrar med olika kompetenser, vilket hon finner utvecklande.

“Känn dig självsäker!”

Julias tips till jobbsökande studenter är att visa mycket intresse för jobbet man söker. Det är även värdefullt att pitcha den breda förståelsen för IT-verksamheter som programmet ger. Det är klart att det är svårt att konkurrera med datavetare när det gäller just programmering men SVP-programmet ger mycket annan kunskap som är värdefull, menar Julia. Hon upplever att programmet gett henne goda kunskaper som hon har nytta av i sitt arbete. Hon uppmanar till att våga lita på sina kompetenser och att våga känna sig självsäker.

“Avsätt tid för det du tycker är kul”

Tiden på universitetet går fort, därför uppmanar Julia andra studenter att ta vara på tiden. Att också avsätta tid för sådant man är extra intresserad av inom sin utbildning menar Julia kan

vara en fördel. Själv arbetade hon som hjälplärare på programmeringskurser under studietiden. Att göra något extra vid sidan av studierna ger även en konkurrensfördel på arbetsmarknaden.

Även om Julia i nuläget känner sig ny i sin arbetsroll, är hon ödmjuk inför allt som finns kvar att lära. “Jag tar det som det kommer”, säger hon. Framöver önskar Julia att få fortsätta utvecklas och prova på nya saker.

Namn
Julia Rutberg
Publicerad: 2021-09-28