"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Njut av studentlivet och studietiden i Umeå!

Karolina Ekbäck studerar sista terminen på Systemvetarprogrammet (SVP). Hon fann IT-intresset då hon pluggade vid ett annat universitet, men insåg där att hon ville studera i en riktig studentstad. Valet att studera i Umeå var enkelt då hon hade hört mycket bra om staden och studentlivet.

“Jag tycker att Umeå är en väldigt trevlig stad”

Efter gymnasiet valde Karolina att jobba, men efter fyra års studieuppehåll kände hon att det var dags att börja plugga igen. Hon valde att studera ekonomi och IT vid ett annat universitet, men insåg snart att hon ville fördjupa sig mer inom IT. Eftersom hon gick gymnasiet i Umeå och dessutom hört goda rykten om Umeå universitets studentliv, valde hon att söka systemvetarprogrammet på Umeå universitet. Karolina beskriver att Umeå är en perfekt studentstad då det både erbjuds studentfester med andra program och fritidsaktiviteter i naturen. Hon uppskattar mest att träna på IKSU, gymmet bredvid campus, och att umgås med sina vänner.

“Att campus är samlat på ett ställe är bra, man får interaktion med de andra programmen, det är en familjär känsla”

I Umeå är hela campus samlat på ett och samma ställe. Det är något Karolina gillar och beskriver vidare att det ger möjlighet att även lära känna studenter från de andra programmen.

”Det är alltid kul att vara på universitetet”

Karolina beskriver en bra sammanhållning i klassen. De är en liten klass, så alla kommer varandra nära. Lärarna återkommer ofta vilket gör att de skapar goda relationer. Hon uppskattar hur engagerade lärarna är. Hon märker att de brinner för sina ämnen och Karolina säger att det alltid är kul att vara på universitetet.

“Jag vet inte exakt vad jag vill göra i framtiden, men känner att oavsett vart jag hamnar så kommer det vara kul ändå”

Karolina var nyfiken på utvecklingen inom IT och berättar vidare hur hon upplever att det ofta inom IT dyker upp nya saker att lära sig, vilket gör systemvetarprogrammet så aktuellt. Kurserna som programmet erbjuder ger en bra teknisk grund och Karolina menar att man får en inblick i många delar av IT-branschen. Utbildningen erbjuder bland annat kurser inom projektledning, men även tekniska delar så som programmering. Något som Karolina senare under sin fria termin under programmet valde att fördjupa sina kunskaper i.

På universitetet ansvarar man själv över sina studier så det finns goda möjligheter att strukturera upp studietiden utifrån egna behov, till skillnad från gymnasiet. Karolina berättar att hon pluggar mest effektivt på kvällarna, vilket hon till stor del kan göra tack vare en god studieteknik. Något som frigör tid för andra aktiviteter på dagtid. Hon tipsar blivande studenter att verkligen njuta av studietiden och studentlivet som finns i Umeå!

Namn
Karolina Ekbäck
Publicerad: 2021-09-28