Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Tandhygienist - en blandning av pedagog och praktiker

Petter Danielsson är en person med många intressen som spänner brett – han gillar mat, kost, estetik, teater, friluftsliv, idrott och han är praktisk och mycket social. Hans yrkesval passar honom som hand i handsken.

Det blir förstås vissa intressen som får en mer framskjuten betydelse i Petters blivande jobb som tandhygienist. Men det är ett medvetet val.

- Jag har inte gått den mest uppenbara vägen mot valet av utbildning. Jag gick teater/estetik på gymnasiet och tog sedan ett sabbatsår då jag jobbade inom restaurangbranschen. Jag gillade mixen av servicen och det praktiska arbetet.

Men det var inte där hans framtid fanns. Han träffade en studie- och yrkesvägledare som tipsade om tandvård. Så Petter började på tandteknikerutbildningen.

- Det var en rolig utbildning, men jag saknade den sociala delen som jag också vill ha.

Petter gjorde besök hos några tandhygienister för att skapa sig en uppfattning om jobbet.

- Det handlar mycket om fingerfärdighet och service, men även frågor som kost, stress, tobak. Det handlar också mycket om estetik och om pedagogik – att kunna motivera andra till förändring.

Mycket praktisk övning

- Vi får mycket praktisk träning – vi behöver mängdträning. De två första terminerna var det mycket teori, det kräver planering och disciplin, men från termin 3 började vi få prova på yrket.

En positiv del i jobbet är också graden av självständighet.

- Vi ansvarar för hela patientarbetet själva – från att boka patienten till att göra klart en behandling.

Yrke i utveckling

Att yrket också befinner sig i stark utveckling, var ytterligare ett plus.

- Det är ett blommande yrke i utveckling där specialiseringar håller på att diskuteras fram. Det är också möjligt att bredda sig och lära sig nya uppgifter på arbetsplatsen.

Utvecklingen går också mot ett större samarbete mellan tandläkare och tandhygienister. Det kan vara så att tandläkaren påbörjar en behandling som slutförs av tandhygienist, eller vice versa.

- Vi kan välja att jobba brett eller smalt.

Efter utbildningen tänker Petter att börja brett och sedan smalna av. Han planerar jobba vid en tandvårdsklinik för att få yrkeserfarenhet, och därefter specialisera sig. Det han tycker verkar intressant att fördjupa sig inom är oral smärtfysiologi eller fyllningsterapi.

Men han tycker också att det är givande att instruera, lära ut, förklara.

- Jag är intresserad av att handleda, jag är nog en blandning av pedagog och praktiker.

Idrotten och friluftslivet

Petter älskar att plugga i Umeå, inte minst för utbudet av möjligheter till idrott och friluftsliv. Han har varit med och startat en grupp som gör vandringsturer, paddlar osv. Och med sin teaterbakgrund hoppas kan kunna delta i Medicinarspexet.

Namn
Petter Danielsson
Varifrån kommer du?
Robertsfors
Var bor du?
Carlshem, Umeå
Fritidsintressen
Träning, friluftsliv, att uppträda, musik och att baka