"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Tandläkarprogrammet

Vi vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till tandläkarprogrammet och hoppas att du ska få en mycket givande studietid i Umeå!

Så här börjar du

  • 2. Registrera dig på kursen

    Det är obligatoriskt att delta i uppropet. All registrering sker efter uppropet av studieadministratören.
    Om Du inte är närvarande och inte har meddelat att du kommer senare, kommer Din studieplats att erbjudas till sökande på reservplats.

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    Vägbeskrivning: Tandläkarprogrammet och institutionen för odontologi finns på samma område som Norrlands universitetssjukhus. Byggnad 1 D når du lättast genom att gå in via sjukhusets Norra entré som ligger i direkt anslutning till busshållplatserna vid sjukhuset. När du kommer in genom Norra entrén går du genom byggnaden till trapphus T och tar där hissarna upp till nionde våningen, tag till höger när du kommer ut ur hissen. Om du kommer med tåg till Umeå och kliver av på Umeå Östra så är Västra entrén den närmaste ingången. När du kommer in genom Västra entrén gå till vänster, till trapphus T, där tar du hissen till nionde våningen.
    Studievägledare Dirk Pruss och programsekreterare Sari Korva sitter på 5 tr, byggnad 1D.

    Fäll ihop

Om kursen

  • Så här ser din första termin ut:

    Första kursen heter ”Introduktion till tandläkarutbildning, 3 högskolepoäng”. Denna kurs pågår i två veckor. Under kursen ges information om universitetet och dess studiemiljö samt vilka regler som gäller när man studerar vid Umeå universitet och odontologiska institutionen. Kursen är även en introduktion till den utbildning som studenten genomgår innan studierna på tandläkarkliniken startar och du får också information om tandläkarens olika roller i samhället samt om den forskning som bedrivs vid medicinska fakulteten och institutionen för odontologi. Kurslitteraturen består av kompendier som delas ut i samband med kursen .

     

    Sedan följer kursen ”Medicinsk biokemi och cellbiologi, 15 högskolepoäng”. De första två veckorna handlar om grundläggande organisk och fysikalisk kemi. Resterande del av kursen ger kunskap om medicinsk biokemi, metabolism och cellbiologi. Kurslitteratur:

    “Biochemistry”, 7th Ed., Campbell & Farrell. (ISBN: 978-1-111-42564-7) (går bra fr.o.m 6th edition och högre)

    ”Essential Cell Biology”, 3rd Ed., B. Alberts et al. (ISBN: 978-0-8153-4130-7) (går bra fr.o.m 3rd edition och högre)

    ”Essential Cell Biology”  kommer även att vara kursbok i flera andra kurser.

     

    Våra erfarenheter visar att det lönar sig att repetera gymnasiets kurs i kemi, främst vad gäller vatten och dess egenskaper, syror, baser, salter och löslighet. Det är även bra att repetera matematik, exempelvis räkning med rötter, potenser, logaritmer och ekvationer och ekvationssystem av första och andra graden. Den kommer du att behöva på grupparbeten, laborationer och skrivningar. Ta även med gymnasieböckerna i kemi.

    I slutet av april när vårsolen lyser, läser Du kursen ”Morfologi, 10 högskolepoäng”. Undervisningen i denna kurs bedrivs vid institutionen för integrativ medicinsk biologi och omfattar grundläggande kunskaper om människokroppens anatomi samt om vävnadernas uppbyggnad och funktion. Kurslitteratur: Principles of Human Anatomy, Gerald J. Tortora, and Mark Neilsen, 11th, 12th, 13th eller 14th edition. ISBN: 9781119587538 (14th edition)
    Anatomisk bildordbok, Heinz Feneis, 5th edition ISBN: 9789147053018 eller senast. 

    Under termin 1 kommer Du även att läsa första delen (2 högskolepoäng) av kursen ”Professionell utveckling, 16 högskolepoäng”, som fortsätter t.o.m. termin 6. Här får Du en första inblick i hur det är att arbeta som tandläkare.

    Annan bra information

    Inför er utbildning rekommenderar vi er att införskaffa en laptop (PC eller MAC) då flera undervisningsmoment inklusive tentamina/examinationerna är digitala.

    Fäll ihop
  • Tillgodoräknande av tidigare studier på högskolenivå

    Om du vill tillgodoräkna dig tidigare studier ska du ansöka om detta på särskild blankett eller webbformulär, som finns på hemsida; http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/
    Till ansökan ska bifogas intyg som styrker din ansökan. Tänk på att skicka in anhållan om tillgodoräknande i god tid innan kursens start. 

    Fäll ihop
  • Övrig information 2

    CSN

    För dig som ansöker om studiemedel rekommenderar vi att du söker studiemedel för 1 termin, för vårterminen. När du sedan ansöker om studiemedel inför höstterminen rekommenderas du söka för 1 läsår (2 terminen) i taget. Då beviljas du studiemedel för hela läsåret oavsett om du uppnår samtliga 30 högskolepoäng under höstterminen eller inte.

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)