Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)

printicon

Franziska Rath

Hantverket och snön var det som fick Franziska Rath att söka till Umeå universitets tandtekniska utbildning. Efter en ledig sommar i Tyskland väntade en anställning som tandtekniker hos en nyöppnad specialistklinik i Stockholm.

I maj 2019 tog Franziska Rath, 24 år, examen från tandteknikerprogrammet vid Umeå universitet.

Franziska är född och uppvuxen i Tyskland men flyttade till Sverige för att arbeta som nanny. Därefter började hon studera på komvux för att uppdatera sina betyg och sin svenska.

- Att förändra och hjälpa till, det är något jag lever för. Jag märkte redan när jag var yngre att jag var kreativ och gillade att skapa, dessutom har oral hälsa och allt som sker i munnen länge intresserat mig.

- Jag har tidigare haft tandställning och var då inte bara i kontakt med tandläkare utan också tandtekniker. Det var då jag insåg att det nog skulle vara ett yrke som lämpar sig för mig.

Engagerade lärare och nya vänskaper

- Det bästa med utbildningen var engagemanget och stödet från lärarna. Vi kunde alltid fråga om hjälp, inte bara när vi träffade dem utan de fanns alltid tillgängliga via exempelvis mail. De sitter på otroligt mycket kunskap som de älskar att dela med sig av, och då blir det ju kul att ta del av kunskapen.

Vi lärde verkligen känna varandra och blev som en liten familj

- Sist men inte minst uppskattar jag hur universitetet anpassar läroplanen efter nutiden, tack vare dem tar vi examen med djupa kunskaper inom bland annat CAD/CAM.

- Schemat är byggt på så vis att varannan vecka arbetar vi teoretiskt och det finns utrymme för det klassiska studentlivet där du styr din egen tid, men resterande veckor har vi heldagar i skolan med praktiskt arbete. Då är hela klassen med och varje dag är som en arbetsdag mellan 8-16:30. Där lärde vi verkligen känna varandra och blev som en liten familj.

Varför valde du att studera på Umeå universitet?

- En anledning var att jag ville bo norrut. Jag hade aldrig varit i Norrland tidigare men kände att det här var ett bra tillfälle att uppleva en riktig vinter med snöfall och rejäla minusgrader. Dessutom hade jag hört att Umeå universitet erbjuder en modern tandteknisk utbildning.

- Så här i efterhand ångrar jag mig inte en sekund. Umeå är en lagom stor studentstad där det är lätt att ta sig mellan ställen och det finns massor av aktiviteter att delta i.

- Till andra som funderar på att studera till tandtekniker i Umeå säger jag att de ska testa. Om du gillar att arbeta praktiskt och kreativt, samt har ett intresse av funktion och estetik i munnen är tandtekniker en passande utbildning. Och om du ändå skulle känna dig osäker börjar utbildningen direkt med tanduppvaxning som ger möjlighet till att snabbt får avgöra om programvalet var rätt.

En hel termins praktik på tandtekniskt labb

Förutom de praktiska veckorna som genomsyrar hela första och andra året, avslutas utbildningen med en termins praktik på ett laboratorium. Skolan har inga krav på var du genomför din praktik, men det finns krav på vad du deltar i.

- Det kan ge en stor lärdom att styra över din praktikperiod själv. Det öppnar för möjligheter som att nischa dig inom något arbetsområde, eller att genomföra din praktik i ett annat land. Det går också att dela upp praktikperioden på olika kliniker. Sedan är det självklart upp till varje person att ta för sig och ta till sig av de lärdomar som erbjuds.

Ska arbeta nära specialisttandläkare

I augusti 2019 öppnade Aqua Dental dörrarna till en specialistklinik med tillhörande labb. Där arbetar Franziska nära tandläkare specialiserade inom protetik, parodontit, kirurgi och ortodonti.

- Det känns såklart spännande och kommer att bli en stor utmaning. Att arbeta här innebär en stor chans till utveckling. Och sedan ser jag en otrolig fördel i att de placerar sina labb i närhet till klinikerna, vi kommer att ha ett nära samarbete till tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister. Det öppnar för ett väldigt bra utbyte oss emellan. Det ser jag fram emot att bli en del av.

Maik Peters, VD på Aqua Dental Labs, är glad över att ha rekryterat ytterligare en tandtekniker från Umeå universitet.

- Att Franziska ska börja arbeta hos oss är otroligt roligt. Hon verkar vara en nyfiken person med stor vilja att lära sig, och samtidigt lära oss. Vi har märkt att tandtekniker från Umeå universitet har en bred kunskap och ett modernt tankesätt, vilket matchar oss. Just därför söker vi nu efter fler tandtekniker som utbildat sig i Umeå och som vill bli en del av vårt arbetslag.

Gör skillnad genom estetisk tandvård

Aqua Dental har fokus på estetisk tandvård vilket innebär att Franziska får ägna sig åt det hon tycker är roligast med tandteknik.

- Det bästa är att jag verkligen gör skillnad med mitt arbete. Då och då slår det mig att vi tillsammans med övrig tandvårdspersonal är ansvariga för människors leenden. Många personer kan börja le och till och med äta igen tack vare mitt arbete. Att vara tandtekniker är att vara konstnär.

Namn
Franziska Rath
Varifrån kommer du?
Tyskland
Var bor du?
Stockholm