Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)

printicon

Gillar finlir och koncentration

Gabriella vill jobba med något som har ett konkret värde för andra. Det kan hon som tandtekniker, samtidigt som hon själv får utlopp för sin lust att skapa.

- Jag gillar mycket att koncentrera mig på pillgöra, jag har fått tips på urmakare, nanotekniker, juvelerare. Men en gång hade vi en hantverkare hemma som tipsade om tandtekniker – han hade en bekant som höll på att utbilda sig till det och han tyckte det skulle passa mig.

När hon sen såg en intervju med en tandtekniker som målade med en liten, tunn pensel. Då insåg hon ”Det där är exakt vad jag vill”.

Kanske ortodonti

- Jag vill egentligen jobba med service utan att ha den direkta kontakten med patienter. Jag kan få respons ändå, exempelvis vid färgtagningen eller om patienten kommer till labbet.

Hon tänker sig att efter utbildningen kanske jobba med ortodonti, alltså med att göra skenor som exempelvis bettskenor och gomplattor. Med gomplattor kan man ändra bettet genom att fästa metalltrådar i tänderna och dra tillbaka tänder som exempelvis är sneda. Det går också att ändra höjden på bettet och även att fylla ut en lucka efter en tand.

Våga testa nytt

Gabriella vill gärna prova på att jobba på olika labb och på olika ställen. Första sommaren på utbildningen sommarjobbade hon i Luleå, där hon aldrig varit tidigare. När Gabriella kom till Umeå var också det för allra första gången.

- Jag älskar Umeå, det är lite lugnare här, nära till naturen och många friluftsintresserade människor. Det är inte så mycket fokus på utseende och prestige.

Gabriella tycker också att det skulle vara roligt att jobba utomlands, och kan tänka sig att göra praktiken på termin 6 utomlands.

- Det är så värt att prova läsa på universitet på ett annat ställe. Jag har fått lite blodad tand, jag tycker att jag har utvecklats som person.

Namn
Gabriella Svalstedt
Varifrån kommer du?
Södertälje
Var bor du?
Ålidhem
Fritidsintressen
Nyfiken och äventyrlig, gillar att testa nya saker. Gillar att baka, laga nya maträtter, göra roadtripper, testa otestade saker som åka slalom, bada i isvak och åka långfärdsskridskor