Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Skaparlust och kreativitet avgjorde yrkesvalet

- Det var av ren slump jag hittade tandteknikerprogrammet, jag visste inte ens att det fanns, säger Maja Edlund som pluggar till tandtekniker.

Det visade sig vara ett lyckat val för Maja som stortrivs och gillar alla momenten under utbildningen, och trivs med att plugga i Umeå.

Ett spirande intresse för tandvård tror Maja kommer ifrån när hon var yngre.

- Jag hade väldigt sneda tänder som yngre och fick en tandställning, så jag gick hos tandvården under några år för att korrigera det. Det är nog därifrån jag fick ett intresse i att hjälpa andra att få ett leende och funktion som man trivs med.

Alla bitar föll på plats

Till en början funderade hon på att bli tandläkare, men tanken på att göra ingrepp och operera i munnen kändes inte rätt för henne. När hon av en slump hittade information om tandteknikerprogrammet föll alla bitar på plats – förutom en bra känsla för tandvård insåg hon att jobbet som tandtekniker skulle passa hennes kreativitet och lust att skapa. Maja vill också kunna kombinera sin kreativitet med att hjälpa andra människor att må bra.

- Jag trivs jättebra på utbildningen, det är en lite mindre klass som gör att vi har väldigt bra kontakt med varandra.

Maja tycker också att det är ett väldigt bra upplägg på programmet, med teori och praktiskt arbete under de fyra första terminerna och därefter examensarbete och laboratoriepraktik under termin fem och sex.

- Vi är i princip färdigutbildade när vi går ut på praktik på termin 5. På praktiken får vi även börja göra jobb åt riktiga patienter, vilket vi inte gjort innan.

Finlir med färgsättning

Att jobba med olika material och metoder tycker Maja är otroligt kul – kronor, broar, proteser, olika material, cad/cam – och att själv utgå från färg och strukturer i det övriga bettet är väldigt roligt och kreativt.

- Det är roligt att färgsätta, till exempel att skikta färgen för en porslinstand så att den blir så verklighetstrogen som möjligt. Om patienter har t.ex sprickor på sina tänder så målar jag liknande sprickor så det smälter in i munnen på ett naturligt sätt.

För barn kan det bli något mer färgglatt och roligt, som att tillverka en avtagbar tandställning i roliga färger och glitter.

Trivs med studentlivet

Maja trivs med att plugga i Umeå och att vara i ”studentbubblan”. Hon beskriver Umeå som en väldigt levande stad där det är mycket rörelse. Det finns också mycket att engagera sig i  som student – Maja är exempelvis ordförande i Odontologiska utbildningsrådet och tycker det är väldigt givande att kunna hjälpa andra studenter med olika frågor.

Efter studierna siktar Maja på att stanna i norra Sverige. Hon tänker att det kan vara bra att jobba några år och sedan se vart det leder henne inom tandteknikerbranschen.

 

Namn
Maja Edlund
Varifrån kommer du?
Örnsköldsvik
Var bor du?
I ett studentområde nära universitetet
Fritidsintressen
Jag gillar att pyssla, umgås med vänner och familj och tillverka olika saker. Hemma i Örnsköldsvik tillbringar jag en del tid i vår keramikverkstad.