Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Tekniskt-naturvetenskapligt basår

Välkommen till Umeå universitet och Tekniskt-naturvetenskapligt basår. På denna sida hittar du viktig information inför starten på basåret, läs igenom allt och kontakta oss om du har några frågor. Vi på basåret hoppas att du ska få en givande studietid här i Umeå!

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen och vill ha din plats, eller vill stå kvar som reserv, behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet. Men om du inte längre är intresserad av din plats är det bra att du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud på Studentwebben (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på programmet

  Programmet startar med upprop och information måndag 30 augusti, se även avsnittet ”Börja programmet”. Uppropet kommer att ske i mindre grupper på campus i Umeå med start tidigast klockan 10:00. Mer information om hur uppropet kommer att gå till kommer att skickas ut den 13 augusti till den mejladress du angivit på Antagning.se samt publiceras på webbsidan https://www.umu.se/student/mina-studier/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/ny-student-ht21/

  Om du inte har möjlighet att närvara vid uppropet måste du anmäla det till basårets studieadministratör senast måndag 30 augusti klockan 8:00, annars förlorar du din studieplats. Kontaktuppgifter hittar du på sidan för basårets studenter:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/

  För att bli registrerad på programmet måste du registreras på någon av de inledande kurserna. För att bli registrerad på basårskurserna ska du gå på upprop på respektive kurs. Vilken dag och tid dina kurser börjar beror på gruppindelningen, som kan göras klart först efter uppropet den 30 augusti. Undervisningen på basåret startar på morgonen tisdag 31 augusti.

  Fäll ihop
 • 3. Börja programmet

  Måndag 30 augusti 2021

  Tid: Meddelas via mejl och webb

  Plats: Lindellhallen 1 och Lindellhallen 2, Umeå universitet

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets/kursens upplägg

  Du väljer själv vilka kurser du vill läsa under basåret, inom ramarna för de kurspaket vi kan erbjuda. Det är därför mycket viktigt att du tänker igenom vilken behörighet du önskar uppnå, så att du väljer det kurspaket och de kurser som du behöver för att bli behörig till det program du vill läsa efter basåret. Läs mer under avsnittet ”Välj dina basårskurser”.

  Undervisningen på basåret är campusbaserad men p.g.a. pandemin kan den behöva genomföras i mindre grupper. Detaljerad information om undervisningens upplägg kommer du att få av läraren vid kursstart på respektive kurs.

  På basåret används lärplattformen Canvas. Programmets Canvassajt får du tillgång till så snart du har aktiverat ditt Umu-id. Vi vill att du aktiverar ditt Umu-id så snart det bara går, dock senast veckan innan programstarten.

  Du som har antagits till basåret får en garantiplats på något efterföljande program. Mer information om garantiplatser samt kurslitteraturlista med mera hittar du på sidan för basårets studenter:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/

  Fäll ihop
 • Välj dina basårskurser

  Du har ännu inte valt vilka kurser du ska läsa under basåret, det ska du göra via ett särskilt webbformulär. Vi vill att du gör detta val snarast, men allra senast fredag 6 augusti. Mer information om hur du går tillväga samt länk till webbformuläret finns på sidan för dig som är ny student på basåret:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/ny-student-ht21/

  Fäll ihop
 • Mer information

  För dig som antas i urval 1 erbjuder vi så kallad sommarringning. Det innebär att en student som själv gått basåret kommer att ringa upp dig, för att hälsa dig välkommen och svara på frågor. Sommarringningen sker under perioden 17 – 22 juli och görs till det telefonnummer som du har angett på Antagning.se.

  För dig som antas efter urval 1, och för dig som har frågor kvar efter sommarringningen, finns det möjlighet att ställa frågor direkt till basårets administration. Du hittar information om perioder för sommarjouren samt våra kontaktuppgifter på sidan för basårets nya studenter:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/ny-student-ht21/

  För dig som är reservantagen finns information om reservantagningen på sidan för basårets nya studenter:

  https://www.umu.se/student/mina-studier/tekniskt-naturvetenskapligt-basar/ny-student-ht21/

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student behöver du ett Umu-id (ditt användarkonto). Ditt Umu-id använder du för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Så här aktiverar jag mitt Umu-id.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att att logga in eller aktivera ditt Umu-id så kontakta IT-supporten Servicedesk där du kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det.

  Ansök om Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Under din studietid har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster. Allt för att underlätta studierna och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Office 365 och hur jag installerar det.

  Fäll ihop
 • Digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti

  Det kan vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala studiestartsföreläsningar 23–26 augusti, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om? 

  • Ny på universitetet – en överblick
  • Varför finns studentkåren?
  • IT-tjänster för studenter
  • Studera med funktionsnedsättning
  • Hjälp för att söka, skriva och studera
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Om existentiell hälsa, mening och balans
  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Infocenter hjälper dig med det du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student. Här kan du till exempel få hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare. Infocenter håller till i huset Universum, mitt på Campus Umeå. 

  Hitta till Infocenter på Campus Umeå.

  Infocenter – ger svar, hjälp och vägledning.

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)