Hoppa direkt till innehållet
printicon

Tuija anpassar sina studier efter tävlingarna

- Jag har spelat fotboll sedan jag var liten och jag kom till Umeå för att spela fotboll i UIK, som är ett bra lag i damallsvenskan. När Tuija Hyyrynen beslöt sig för att plugga parallellt med fotbollen var valet enkelt.

- Jag kollade igenom programmen vid Umeå universitet och fastnade direkt för tränarprogrammet. Det jag fastnade för var kombinationen av psykologi, fysiologi och idrottsmedicin.

- Jag är superintresserad av träning och programmet handlar mycket om det också.
Vad utbildningen kommer att leda henne till, har Tuija inte något rakt svar på.

- Jag läser mest för att jag är intresserad av ämnet och för att jag vill jobba med människor. När jag började läsa var jag inne på att inrikta mig mot prestation på något sätt. Men ju längre jag har varit här och ju äldre jag har blivit, desto mer intresserad har jag blivit av hälsa och folkhälsa i en vidare mening.

Gillar de praktiska momenten

Det Tuija har gillat mest under utbildningen är de praktiska momenten – till exempel att lära sig massera, undersöka leder, vara gyminstruktör. Hon har även gillat psykologi som har handlat om exempelvis motivation och samtalsmetodik.

De har också fått en bred bild av samhällsfrågor idag och i framtiden, till exempel vikten av satsningar på förebyggande träning för den växande skaran äldre.
- Jag är också intresserad av vad som krävs för att bli elitidrottare. För mig, som har ett yrke som fotbollsspelare, är det intressant hur man fungerar fysiskt och psykiskt, vad som krävs för att ligga på topp. Jag också lärt mig att förebygga skador och att lyssna på min kropp, och hur viktigt det är med nutrition.

Hon har haft nytta av sina kunskaper också i fotbollslaget, hon har kunnat hjälpa lagkamraterna med att exempelvis tejpa fötter, att massera och att ge råd om nutrition.

Har elitidrottsavtal

Tuija har ett så kallat elitidrottsavtal. Det innebär att hon kan anpassa sina studier efter hur hon tävlar.
- Stundtals pluggar jag på 50 procent och då får jag ta igen det senare. Jag har varit bortrest jättemycket, till exempel när det var EM 2013 och nu när vi spelar EM-kval med Finland. Jag får bra stöd från skolan och kan till exempel göra tentor senare. Det fungerar riktigt bra men kräver mycket planering och arbete.

Ville fortsätta studera


När Tuija hade läst tränarprogrammet klart valde hon att gå vidare med magisterprogrammet i idrottsmedicin.
- Jag kände att jag ville lära mig mer och miljön här är så bra. Jag ville komma tillbaka hit och plugga mer.

Vad som väntar henne efter studierna, är som sagt inte klart. Hon kommer att hålla på med fotbollen några år men sedan är det öppet.
- Jag kommer nog att bli kvar i Sverige några år till, jag trivs väldigt bra här. Men sedan vill jag flytta tillbaka till Helsingfors där jag har min familj.

Namn
Tuija Hyyrynen
Varifrån kommer du?
Helsingfors
Var bor du?
På Haga
Fritidsintressen
Tränar, spelar fotboll i UIK, läser böcker om allt från idrottsmedicin till skönlitteratur.