"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Helena Holm

Jag har länge velat vara en del av Luleås destinationsutveckling och med alla intressanta kurser på Turismprogrammet så blev det en perfekt mix för mig.

Varför valde du Turismprogrammet?
Jag har alltid gillat att resa och upptäcka nya områden samtidigt som besöksnäringen länge har varit en del av mitt liv. Under gymnasiet valde jag valbara kurser med turismfokus. Ett av mina första sommarjobb var på en camping och jag har under hela min uppväxt arbetat extra på vårt familjeföretag inom service och handel – här insåg jag hur viktig shoppingturismen är för en destination och har ända sen dess velat vara en del av Luleås destinationsutveckling.  När jag hittade och läste om Turismprogrammet med alla intressanta kurser lät det som en spännande mix för mig. 

Vad var det bästa med utbildningen?
Bredden på utbudet av kurser och flertalet exkursioner som visade bra exempel på destinationsutveckling och samhällsplanering. Efter avslutade studier har jag haft nytta av allt från statistik, GIS, marknadsföring, nationalekonomi, samhällsplanering, destinationsutveckling, företagsekonomi till guidning i naturen.

Vad gjorde du när du pluggat klart?
Efter examen har jag hunnit med en hel del, jag började på ett sommarjobb som turistinformatör på turistcenter. När den sommaren var förbi varvade jag fyra jobb samtidigt under en period; turistinformatör, receptionist på ett hotell, evenemangs- och konferensvärdinna på ett konserthus och säljare på en outdoor butik. Det var inte hållbart i längden med fyra deltidsjobb samtidigt och jag fick möjligheten att fortsätta arbeta heltid på hotellet. På hotellet var jag i fyra år och arbetade förutom i receptionen; på konferensen, som försäljningschef och slutligen som nationell säljkoordinator för hela koncernens säljchefer i Sverige. Senaste åren har jag arbetat på Luleå kommuns kultur- och fritidsförvaltning som turistinformatör, projektledare för skärgårdens dag, arbetsledare för Luleå skärgårds 24 hamn- och stugvärdar och tf enhetschef för skärgården.  

Vad gör du nu?
Idag arbetar jag som samordnare för avdelningen Kulturarv, skärgård och turism på Luleå kommun. Inom vår avdelning ansvarar vi bland annat för Luleå kommuns besöksanläggningar i Luleå skärgård, 11 gästhamnar med tillhörande service, de kommunala farlederna, turbåtstrafiken, världsarvet Gammelstads kyrkstad, friluftsmuseet Hägnan, Visitor Center i Gammelstad och Luleå turistcenter. Utöver det arbetar vi i Bottenvikens skärgård kommunsamverkan från Haparanda i norr till Skellefteå i söder.  

Just nu arbetar jag bland annat med ett utvecklingsprojekt för friluftsmuseet Hägnan, en ny utställning på Visitor Center, gemensamt biljettsystem med LLT Luleå lokaltrafiks bussar och kommunens upphandlade turbåtar, marknadsföring av våra skärgårdsstugor inför sommarens högsäsong och årets turlista för turbåtarna. Jag arbetar även med utvecklingsplan skärgård som är en del av Luleås nya översiktsplan och en ny tioårsstrategi för Bottenvikens skärgård kommunsamverkan. Jag har verkligen världens roligaste jobb!

Vilken nytta har du av det du lärde dig på Turismprogrammet?
Jag plockar dagligen smått och gott från det jag lärde mig på Turismprogrammet och använder mig av flera verktyg i det övergripande arbetet med destinationsutveckling och marknadsföring. Men om jag ska lyfta något mer specifikt, GIS-kursen när jag till exempel arbetar med karttjänster och farledsutmärkning i skärgården och genom min fördjupning i Luleå skärgård med mitt examensarbete om ö-turism som har tagit mig dit jag är idag.

Har du något tips till den som funderar på utbildningen?
Sök om det låter som intressanta kurser för dig! Och när du väl studerar på programmet, läs mer av det du intresserar dig mest för.

 

Tre snabba
Vad gör du allra helst en ledig dag?

Åker på en utflykt i Luleå skärgård, sommar som vinter, med man och tre (snart fyra) barn. Senast i helgen var vi på två turer på de milslånga isvägarna till öar i Luleå skärgård, grillade parisare, roade oss med snölek och nöjt av februarisolen.  

Vad är det bäst med ditt jobb?
Variationen, folk brukar säga den ena dagen är inte den andra lik. Jag skulle snarare säga den ena timmen är aldrig den andra lik. OCH kombinationen strategiskt arbete med fysiskt arbete på plats i våra besöksmål.

Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då?
Studievänner (för livet) 😊

Namn
Helena Holm
Varifrån kommer du?
Luleå
Var bor du?
Luleå
Fritidsintressen
Skärgården
Publicerad: 2021-02-18