"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mattias Pettersson

Bygg din egen utbildning

Hittar du inte din drömutbildning? De ämnen och kurser som lockar just dig? Med fristående kurser kan du designa din egen unika utbildning och få examen antingen på grund- eller avancerad nivå. Våra studievägledare hjälper dig vidare.

Våra ämnen

Inom alla dessa intressant ämnen kan du läsa kurs eller program hos oss.

All universitetsutbildning består av kurser

Alla program består av kurser, men alla kurser ingår inte i något program. Umeå universitet har kurser som sträcker sig över hela terminen och kortare kurser, kurser som går på helfart och kurser som går på halv- eller kvartsfart, kurser som ges på plats och kurser som ges på distans. Och vissa kurser kan du läsa på sommaren. Valfriheten är stor. Du söker kurser och gör dina val under studietiden och på så vis blir det lätt att profilera din utbildning.

Du kan läsa kurser inom ett program med fast struktur men det går också fint att själv kombinera och välja fristående kurser efter intresse. Båda vägarna kan leda till samma mål – en universitetsexamen.

Gör så här!

1. Hitta de kurser och ämnen som intresserar dig
2. Planera gärna din utbildning med en studievägledare
3. Glöm inte att se över behörighets- och urvalsregler
4. Sök till en eller flera kurser respektive termin
5. Ansök om examen när dina kurser är slutförda

Så bygger du din egen utbildning

Vad går att göra med alla kurser som finns att läsa? Studievägledaren Maria Nylen berättar vad du kan tänka på om du vill bygga ihop din egen examen.

Bygg din egen examen

Vilka kurser du väljer till din examen beror på vad som intresserar dig och hur dina framtidsplaner ser ut. Kurserna kan du sen läsa i den ordning du vill, så länge du uppfyller förkunskapskraven för nästa kurs.

Varje examen har ett antal krav som du måste uppfylla med de kurser du har läst. Till exempel handlar det om hur många högskolepoäng du klarat av, hur många som är inom samma huvudområde och på vilken nivå. Viktigt är att minst hälften av de kurser du läser behöver vara inom samma huvudområde. Satsar du till exempel på att få en kandidatexamen behöver du avslutade kurser om 180 hp där minst 90 hp tillhör ditt huvudområde, inklusive ett examensarbete. Om du däremot vill ha en yrkesexamen (som till exempel lärare, läkare, socionom eller psykolog) kan det bli svårare att bygga ihop den helt av fristående kurser. Då behöver du istället oftast läsa ett fast program.

Du kan i många fall ta ut samma typ av examina med fristående kurser som genom att läsa program. Välj det som passar dig. Du ansöker själv om examen i båda fallen. Här berättar vi mer om examen och vad som gäller.

Få hjälp att planera din utbildning

Ibland kan det vara lite knepigt att veta vilka kurser som går att sätta ihop till en examen. Funderar du på att kombinera fristående kurser till en egen utbildning är det bra att prata med en studievägledare. De hjälper dig att planera dina studier. Tillsammans reder ni ut hur du kan sätta ihop kurser som passar just den examen du är intresserad av. Studievägledare på universitetet når du på flera olika sätt.

Därför ska du läsa fristående kurs

Fördelarna med att läsa kurser är många och beror lite på vad och vart du vill med dina studier. Vissa läser en kurs eller två bara för att det är kul medan andra läser fristående kurser för att själva helt kunna styra och planera sin studietid. När du läser kurser istället för ett program kan du själv lägga ihop kurser till en utbildning som leder till en examen.

5 bra anledningar att läsa fristående kurs:

• du kan fördjupa dig inom ditt favoritämne
• designa din egen examen
• prova på hur det är att plugga
• spetsa din kompetens
• komplettera din utbildning.

Ta en examen på distans

Många av våra kurser går även att läsa på distans. Du kan till exempel plugga till en kandidatexamen helt på distans om du vill och läsa det du tycker är roligt när och var det passar dig.
Dani har det tufft – men kandidatexamen hägrar

Dani insåg att hans egna företag behövde mer kompetens inom ekonomi. Nu läser han distanskurser på halvfart.

Läsa på distans

Frihet att plugga där du är, med eller utan träffar. Våra kurser och program på distans håller hög kvalitet.

Elitidrott och studier

Umeå universitet är ett Riksidrottsuniversitet. Är du elitidrottare och vill förbereda dig för tiden efter idrottskarriären, är det möjligt att kombinera din elitidrott med studier och satsa på dubbla karriärer.

Jag vill veta mer om elitidrott och studier

Senast uppdaterad: 2023-09-06