"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Kandidatprogrammet i Life Science, 180 hp

Engelskt namn: Bachelor of Science Programme in Life Science

Denna utbildningsplan gäller: HT13 och fram till HT19 (nyare version av utbildningsplanen finns)

Programkod: NGLSC

Högskolepoäng: 180

Diarienummer: 514-2309-09

Ansvarig fakultet: Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2013-06-03

Behörighetskrav

Biologi B, Fysik A, Kemi B, Matematik D. Eller: Biologi 2, Fysik 1a / 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4 (områdesbehörighet 11/A11)

Examen

Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en naturvetenskaplig kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se http://www.student.umu.se/examen/bestammelser/examensbeskrivningar/
Naturvetenskaplig kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Science (120 credits). Examen utfärdas i något av huvudområdena kemi (Chemistry) eller molekylärbiologi (Molecular biology).

Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå

HL 1 kap 8 § Utbildning på grundnivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock medge undantag när det gäller konstnärlig utbildning.

Utbildning på grundnivå skall utveckla studenternas

- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
  
Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

Nationella mål för aktuell examen

Kunskap och förståelse

För kandidatexamen skall studenten

- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor.

Färdighet och förmåga

För kandidatexamen skall studenten

- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer,
- visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar,
- visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

För kandidatexamen skall studenten

- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter,
- visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.

Lokala mål för aktuell examen

Kunskap och förståelse

För kandidatexamen med huvudområdet kemi respektive molekylärbiologi vid Umeå universitet skall studenten utöver de nationella målen

- visa grundläggande kunskaper i molekylärbiologi respektive kemi

Färdighet och förmåga

För kandidatexamen med huvudområdet kemi alternativt molekylärbiologi vid Umeå universitet skall studenten utöver de nationella målen

- visa förmåga att planera, genomföra och utvärdera vetenskapliga experiment i laboratorium samt att tolka och värdera erhållna resultat,
- visa färdigheter i att arbeta självständigt och i samverkan med andra,
- visa förmåga att redovisa kunskaper och uppnådda resultat i tal och skrift
- visa färdighet i att med olika instrument söka och analysera information i för huvudområdena relevanta databaser
- visa förmåga att söka information i internationell facklitteratur.

Examinationsformer

Prov sker normalt i slutet av varje kurs, och är muntligt och/eller skriftligt. Det kan helt eller delvis ersättas av fortlöpande kunskapskontroll inom ramen för undervisningen, exempelvis i form av diskussionsseminarier, muntliga och/eller skriftliga rapporter etc.

Studerande som underkänts vid prov skall beredas tillfälle att delta i ytterligare prov enligt de regler som anges i kursplan. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att inför förnyat prov hos prefekten vid aktuell institution begära att annan lärare utses att bestämma betyg i förnyat prov.

Betyg

Betyg sätts för varje kurs och om så bedöms lämpligt även för delmoment av kurs. Betygssättning sker först när alla prov och alla obligatoriska moment, som t.ex. laborationer, projektrapporter och inlämningsuppgifter är godkända. Om inte annat anges i kursplanen sätts betygen Godkänd eller Väl godkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.

Tillgodoräknande

Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen 6 kap 6-8§ samt:

http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.

Allmänt

Första året av utbildningen innehåller kurser i kemi där den inledande kursen, biologisk kemi, belyser olika molekylärbiologiska tillämpningar av kemiska metoder. Andra året utgörs av kurser i molekylärbiologi. Tredje året ges möjlighet att läsa ytterligare kurser i kemi och/eller molekylärbiologi motsvarande 45 högskolepoäng. Alternativt kan man under denna period i stället bredda sina kunskaper genom att läsa kurser inom valfritt område. Kandidatprogrammet avslutas med ett självständigt examensarbete om 15 högskolepoäng i kemi eller molekylärbiologi.

Kurserna under hela utbildningen läses på helfart. Undervisningen omfattar såväl föreläsningar, lektioner, gruppdiskussioner som laborativa moment. Dessutom sker handledning i samband med laborationer, grupparbeten och projektarbeten. Laborationerna är obligatoriska och redovisas skriftligt och/eller muntligt. Även vissa andra moment kan obligatorieläggas. Studierna förutsätts bedrivas på heltid. En arbetsvecka omfattar normalt cirka 25 timmar schemalagd undervisning medan 15 timmar ägnas åt egna studier. Huvuddelen av kurslitteraturen är på engelska. Normallt sker undervisning  på engelska. Lektioner, gruppdiskussioner, och laborationsgenomgångar kan dock ges på svenska, för svenska studenter, om så behövs/önskas.

Studerande som följer programmet är garanterad plats på baskurser inom programmet samt på valbara kurser i en omfattning som motsvarar heltidsstudier. I kursplanerna anges de förkunskapskrav som gäller för respektive kurs. För att en student ska vara behörig till en kurs måste dess förkunskapskrav vara uppfyllda. En student som ej uppfyller förkunskapskraven kan medges dispens.

En studerande som under första året på programmet inte blivit godkänd på de kurser som är förkunskapskrav för kurserna under hösten år 2 måste i samråd med programstudievägledaren finna en individuell lösning för att få fortsätta studierna. Motsvarande gäller inför vårterminen år 2.

Naturvetenskaplig kandidatexamen i kemi respektive molekylärbiologi ger behörighet till Masterprogrammet i kemi respektive molekylärbiologi vid Umeå universitet. Naturvetenskaplig kandidatexamen i molekylärbiologi ger dessutom behörighet till Masterprogrammet i växt- och skogsbioteknik vid Umeå universitet.

Baskurser

5KE111 Biologisk kemi, 15 hp
5KE080 Kemins grunder, 15 hp
5KE075 Biokemi, 15 hp
5KE010 Bioorganisk kemi, 15 hp
5MO015 Mikrobiologi och basal molekylärbiologi, 15 hp
5MO016 Basal och molekylär genetik, 15 hp
5MO021 Cellbiologi, 15 hp
5MO086 Djur- och växtfysiologi, 15 hp
5KE048/5MO048 Examensarbete i kemi/molekylärbiologi

På baskurserna har studenten platsgaranti.

Valbara kurser
På en valbar kurs har studenten platsgaranti på ett urval av kurser som omfattar heltidsstudier, dock inte med garanti på förstahandsval. En lista på valbara kurser finns på programmets hemsida. Valbara kurser från andra lärosäten kan ingå i en examen.

Rekommenderade kurser (Kemi)
5KE081 Analytisk kemi, 15 hp
5KE002 Akvatisk kemi, 15 hp
5KE034 Biofysikalisk kemi: Termodynamik, 7,5 hp
5KE038 Biofysikalisk kemi: Spektroskopi, 7,5 hp

Rekommenderade kurser (Molekylärbiologi)
5MO076 Immunologi, 7,5 hp
5MO077 Bakteriell fysiologi och patogenes, 7,5 hp
5MO078 Neurobiologi, 7,5 hp
5MO079 Genetik II, 7,5 hp
5MO026 Molekylär genetik, 15 hp

För övriga valbara kurser inom kemi och molekylärbiologi se programmets hemsida.

Fria kurser
Fria kurser söks i öppen konkurrens. Fria kurser från andra lärosäten kan ingå i en examen.

Programöversikt

År 1

Biologisk kemi,
15 hp
Kemins grunder,
15 hp
Biokemi,
15 hp
Bioorganisk
kemi, 15 hp


År 2

Mikrobiologi och
basal molekylär-
biologi, 15 hp
Basal och
molekylär
genetik, 15 hp
Cellbiologi,
15 hp
Djur- och växt-
fysiologi, 15 hp


År 3*

Valbara/fria
kurser, 15 hp
Valbara/fria
kurser, 15 hp
Valbara/fria
kurser, 15 hp
Examens-
arbete, 15 hp


* För att uppfylla examenskravet måste minst 15 hp, förutom examensarbetet, under det tredje året utgöras av kurs i det huvudområde som examen avser. För att bli behörig till vissa avancerade kurser i kemi samt masterprogram i kemi med vissa inriktningar måste kurser i matematik och ytterligare kurser i kemi väljas.

Examensarbete/ självständigt arbete
Examensarbetet inom kandidatprogrammet i "Life Science" avslutar utbildningen, och får påbörjas när förkunskapskraven i kursplanen är uppfyllda. I examensarbetet som omfattar 15 högskolepoäng skall den studerande tillämpa de kunskaper som förvärvats under studietiden samt i en skriftlig rapport/ uppsats redovisa resultatet av arbetet. För examensarbete i kemi ska rapporten innehålla en engelsk sammanfattning och en engelsk översättning av titeln, alternativt kan hela rapporten skrivas på engelska. Resultatet skall även redovisas muntligen. För examensarbete i molekylärbiologi ska hela rapporten skrivas på engelska och resultatet även redovisas vid en posterpresentation. Arbetet ska innehålla någon form av ämnesmässig fördjupning inom kemi- eller molekylärbiologiområdet. Examensarbetet utförs normalt individuellt.

Anstånd med studiestart

Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Ansökan om detta görs skriftligen hos StudentCentrum. Beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.

Studieuppehåll

Negativt beslut om att få återuppta studier efter ett studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.

Studieavbrott

Student som lämnar utbildningen ska meddela studieavbrott till programstudievägledaren.