"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Tandteknikerprogrammet, 180 hp

Engelskt namn: Dental Technology Programme

Denna utbildningsplan gäller: HT07 och fram till HT20 (nyare version av utbildningsplanen finns)

Programkod: OYTAT

Högskolepoäng: 180

Diarienummer: 513-3350-06

Ansvarig fakultet: Medicinska fakulteten

Beslutad av: Medicinska fakultetens grundutbildningsråd, 2011-10-05

Behörighetskrav

Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14)

Examen

Tandteknikerexamen. Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en tandteknikerexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se http://www.umu.se/utbildning/efter/examen/nya/examensbeskrivningar/
Tandteknikerexamen översätts på engelska till Bachelor of Science in Dental Technology.
Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en odontologie kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor.

Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå

Högskolelagens 1 kap 8 §
Utbildning på grundnivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock medge undantag när det gäller konstnärlig utbildning.
Utbildning på avancerad nivå skall utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå följa kunskapsutvecklingen, och utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
Lag (2006:173) (SFS nr: 1992:1434 uppdaterad t.o.m. SFS 2006:173)

Nationella mål för aktuell examen

För tandteknikerexamen skall studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för att självständigt arbeta som tandtekniker.
Kunskap och förståelse
För tandteknikerexamen skall studenten

  • visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete,
  • visa kunskap om relevanta metoder inom området och om odontologiska behandlingsprinciper, och
  • visa kunskap om och förståelse för produkter och material som används inom tandvården och deras påverkan på allmänhälsan, munhälsan och miljön.

Färdighet och förmåga
För tandteknikerexamen skall studenten

  • visa sådan färdighet och förmåga som krävs för att framställa olika typer av tandtekniska arbeten som används inom tandvården,
  • visa förmåga att bedöma och utvärdera kvaliteten på tandtekniska arbeten, och
  • visa förmåga att kritiskt granska, bedöma och använda relevant information och att diskutera nya fakta, företeelser och frågeställningar med olika grupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
För tandteknikerexamen skall studenten

  • visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt och därmed värna om och respektera patientens behov,
  • visa insikt om betydelsen av lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.

Examensarbete
För tandteknikerexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett examensarbete om minst 15 högskolepoäng.
Övrigt
För tandteknikerexamen skall också de preciserade krav gälla som varje högskola själv bestämmer inom ramen för kraven i denna examensbeskrivning.
(SFS nr 1993:100, ändring införd t.o.m. SFS 2006:1053)

Kandidatexamen
Student som fullgjort kursfordringar om 180 inom huvudämnet tandteknik kan ansöka om kandidatexamen. För mer information, se Högskoleförordningens examensbilaga.

Examinationsformer

Prov anordnas i allmänhet i slutet av en kurs. I varje kurs ingår en eller flera examinationer. Examinationsformerna varierar beroende på kursens karaktär, omfattning och uppläggning. Även kliniska prov förekommer. Examinationen kan avse hel eller del av kurs. Den kan vara muntlig, skriftlig eller praktisk, och kan genomföras individuellt eller i grupp. De examinationsformer som gäller anges i respektive kursplan.
Student som underkänts vid prov eller ej deltagit vid första ordinarie provtillfälle skall beredas tillfälle att deltaga i ytterligare prov inom tre månader. Infaller provtillfället i nära anslutning till terminsslut skall prov anordnas senast två veckor efter ny terminsstart.
Student som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses.
Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då ämnet har genomgått grundläggande vetenskapliga förändringar.
För varje kurs finns en begränsning i antalet prov. En student som blivit underkänd i ordinarie prov har rätt att genomgå förnyat prov två gånger. Om en student efter tre prov fortfarande är underkänd kan studenten ansöka om eller rekommenderas att gå om kursen. Ansökan inges till berörd fakultetsnämnd eller det organ som fått nämndens delegation. En student som erhållit sammanlagt fem provtillfällen men inte blivit godkänd ges inget ytterligare provtillfälle. Därefter kommer inga ytterligare resurser att erbjudas i enlighet med Högskolelagen 1 kap 4§.
Student som underkänts i en klinisk/praktisk del av en kurs får möjlighet att göra om den delen en gång i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap. 21 §.
Studievägledning skall erbjudas en student som underkänts upprepade gånger i en eller flera kurser.
Anmälan till omtentamen Student som skall deltaga i omtentamen skall anmäla detta till berörd examinator/sekreterare senast 1 vecka före provet.

Betyg

Vid sammantagen bedömning skall hänsyn tas till studentens kunskaper och förmåga till självständig och kritisk bedömning samt till förmåga att självständigt lösa problem. Vid granskning av en students kliniska kunskaper och prestationer skall hänsyn tas både till kliniska färdigheter och förhållningssätt till patienten (se resp. kursplan).
Betyg sätts på genomgången kurs. Som betyg skall användas något av uttrycken Godkänd eller Underkänd. Betyg bestäms av programrådet särskilt utsedd examinator.

Tillgodoräknande

Prövning huruvida en tidigare utbildning eller verksamhet (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande ankommer på fakultetsnämnden eller det organ som fått nämndens delegation. Prövningen sker i samråd med kursansvarig. Beslut om tillgodoräknande kan överklagas.
Skrivelse om överklagande skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan men lämnas in till Registrator, Umeå universitet, inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslut som begärs. För sent inkommet överklagande kommer att avvisas.

Allmänt

Utbildningen organiseras som ett utbildningsprogram och omfattar 180 högskolepoäng. Programmet genomförs som helfartsstudier. Student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på de baskurser som ges inom ramen för programmet. I kursplanerna anges de förkunskapskrav som gäller för respektive kurs.
Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupper, metodövningar, seminarier och föreläsningar. Handledning sker fortlöpande både individuellt och i grupp under utbildningen.
Arbetsformer som främjar integrering mellan teoretiska studier och laborativt arbete eftersträvas. De teoretiska studierna bidrar till att ge struktur åt det laborativa arbetet och det laborativa arbetet utgör underlag för analys, bearbetning och diskussion i den teoretiska delen av utbildningen. Vid handledning under det laborativa arbetet utgör studentens erfarenhet från olika arbetssituationer underlag för samtal.

Under den praktiska utbildningen får studenten handledning inom tandteknikernas olika kompetensområden. Samverkan sker mellan programmets adjunkter/lektorer och kliniskt verksamma tandtekniker och tandläkare.

Genomgående baseras kursinnehållet på vetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet.

Laboratoriepraktiken är förlagd externt till tandtekniskt laboratorium, privat eller inom folktandvården och kan förläggas på annan ort, vilket kan ge den studerande möjlighet att förlägga del av utbildningen i annat land. Utlandsstudier ses som en betydelsefull erfarenhet i den kommande yrkesfunktionen. Praktikplats sökes av den studerande själv.

I samtliga kurser genomförs utvärderingar där studenter tillsammans med kursansvariga lärare bedriver gemensam kvalitetsutveckling.

Programöversikt

  T1 T2 T3 T4 T5 T6 Totalt
Anatomi 3           3
Avtagbar protetik 10 10   13   1 34
Dentala biomaterial 3 4 6 5     18
Examensarbete         15   15
Histologi m cellbiologi 3           3
Klinisk oral fysiologi     3       3
Kron-och broprotetik 6 14 19 8     47
Laboratoriepraktik         11 28 39
Ortodonti       4     4
Samhällsodontologi         2 1 3
Tandanatomi 5           5
Tandhälsovård   2         2
Vetenskapliga metoder     2   2   4
Totalt 30 30 30 30 30 30 180

Anstånd med studiestart

Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Skälen skall som regel ha uppkommit efter det att anmälan lämnats in. Ansökan om anstånd och intyg som styrker de åberopade skälen skall senast tre veckor efter terminsstart ha kommit in till StudentCentrum/antagningen vid Umeå universitet. Beslut att avslå en sökandes begäran om anstånd kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.

Studieuppehåll

Studieuppehåll innebär ett uppehåll i studierna som i förväg anmälts till högskolan av en student. Såväl anmälan som beslut om studieuppehåll skall lämnas skriftligt. I beslutet skall anges när studenten kan återuppta studierna och vilka förutsättningar som gäller för att ta platsen i anspråk. Beslut att avslå en sökandes begäran om studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.
Skrivelse om överklagande skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan men lämnas in till Registrator, Umeå universitet, inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslut som begärs. För sent inkommet överklagande kommer att avvisas.
Om mer än två terminer förflutit sedan senaste kliniska praktik inom programmet, förlorar denna sin giltighet som uppfyllande av kurskrav inför resterande delkurser.
Om utbildningsinnehållet har förändrats under uppehållstiden skall studenten inhämta motsvarande kunskaper innan studierna återupptas.
När studenten som efter ett längre studieuppehåll (mer än två terminer) önskar återinträde prövas formerna av programkommittén i samråd med kursgivare.

Studieuppehåll med platsgaranti
Om studenten bedöms ha särskilda skäl att få fortsätta studierna efter uppehållet skall berörd fakultetsnämnd/motsvarande besluta om att bevilja platsgaranti för en begränsad tid, normalt en till tre terminer. Med särskilda skäl avses:

  • sjukdom (egen eller egna barns sjukdom)
  • graviditet, föräldraledighet (motsvarande föräldraförsäkringen)
  • militärtjänst
  • studentfackliga uppdrag
  • annat skäl som påverkar studentens möjligheter att fullfölja som påverkar studentens möjligheter att fullfölja programmet i normal tid. Skälet till studieuppehållet ska vara styrkt med intyg.

En student som anmält studieuppehåll men ej beviljats platsgaranti vid återkomst (studieavbrott/ studieuppehåll utan platsgaranti) ska ansöka om antagning till senare del av program då han/hon önskar fortsätta studierna och antas i mån av plats.

Studieavbrott

Studieavbrott kan vara anmält i förväg av studenten eller konstaterat av universitetet. Studieavbrott innebär att studentens rätt till aktuell utbildningsplats upphör eftersom antagning alltid gäller ett visst kurs- eller programtillfälle.
Den som avbrutit programutbildningen där hon/han en gång varit registrerad och önskar återuppta studierna ska, efter ansökan om antagning till senare del på program, erbjudas plats på denna under förutsättning att där finns ledig studieplats samt att hon/han uppfyller ställda förkunskapskrav.
En student som vill avbryta sina studier kan när som helst meddela studieavbrott. Om en student inte registrerar sig på en kurs eller inte anmäler avsikt att återuppta studierna efter studieuppehåll kan fakulteten, senast tre veckor in på terminen konstatera studieavbrott.
Student som lämnar utbildningen bör uppmanas att meddela studieavbrott.
Återupptagande av studier
En student som önskar återuppta studierna skall ansöka om studieplats, senast 15 april för återupptagande av studierna till höstterminen och senast den 15 oktober till vårterminen.
Prioritetsordning vid återupptagande av studier och studieortsbyte:

  1. Student som beviljats studieuppehåll med platsgaranti
  2. Student som beviljats studieuppehåll utan platsgaranti
  3. Student som avbrutit studierna utan att begära studieuppehåll (studieavbrott)
  4. Student som ansökt om att få byta studieort till Umeå

I de fall studenter inte kan skiljas åt gäller lottning.

Avrådan

Om den hos lärare, programansvarig eller utbildningsledning uppstår tveksamhet om studentens möjlighet att fullfölja utbildningen med godkänt resultat eller om dennes lämplighet att utöva det yrke utbildningen förbereder för bör studenten avrådas från fortsatta studier inom programmet. Denna avrådan bör göras så tidigt som möjligt och göras av utbildningsansvariga i samråd med lärare, studievägledare och studenten i fråga.

Övrigt

Förkunskapskrav
Student som läst i föreskriven takt har alltid garanterad plats under förutsättning att kurskraven är uppfyllda. För registrering på ny kurs skall studenten uppfylla de förkunskapskrav som gäller för aktuell kurs (se respektive kursplan)
Därutöver gäller följande särskilda förkunskapskrav:

  • För att flyttas från en årskurs till nästa skall studenten vara godkänd i samtliga praktiska kursmoment vilka ingår i föregående årskurs studier, d v s
  • för att flyttas till termin 3 skall studenten vara godkänd i samtliga praktiska kursmoment vilka ingår i studierna på terminerna 1-2 och
  • för att flyttas till termin 5 skall studenten vara godkänd i samtliga praktiska kursmoment vilka ingår i studierna på terminerna 1-4.
  • inför laboratoriepraktik termin 5 ska studenten vara godkänd i samtliga kurser och kursmoment som föregår kursen med undantag av examensarbetet

Dispens
Dispens från tillträdeskrav (registrering på ny studietermin) kan sökas hos berörd fakultetsnämnd eller det organ som fått nämndens delegation.
Studieortsbyte
Byte till tandteknikerprogrammet i Umeå från annan studieort kan beviljas om studierna genomförts i normal takt och att samtliga kurser är godkända, samt om ledig studieplats finns. Ansökan inlämnas senast 15 april avseende höstterminen och 15 oktober avseende vårterminen. Prioriteringsordningen vid studieortsbyte är densamma som vid återupptagande av studier (se ovan).

Studieplan

Giltig från: HT07

Termin 1

3BM012

Anatomi 3 hp

Grundnivå

Medicin: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

3OT054, Avtagbar protetik samt implantat, ges över 4 terminer.
Under termin 1 ges 10 högskolepoäng av totalt 34 högskolepoäng.

3OT046, Dentala biomaterial, ges över 4 terminer.
Under termin 1 ges 3 högskolepoäng av totalt 18 högskolepoäng.

3OT045

Histologi med cellbiologi 3 hp

Grundnivå

Tandteknik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

3OT049, Kron- och broprotetik inklusive kombinationsprotetik och CQAD/CAM-teknik, ges över 4 terminer.
Under termin 1 ges 6 högskolepoäng av totalt 47 högskolepoäng.

3OT058

Tandanatomi 5 hp

Grundnivå

Tandteknik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Termin 2

3OT054, Avtagbar protetik samt implantat, ges över 4 terminer.
Under termin 2 ges 10 högskolepoäng av totalt 34 högskolepoäng.

3OT046, Dentala biomaterial, ges över 4 terminer.
Under termin 2 ges 4 högskolepoäng av totalt 18 högskolepoäng.

3OT049, Kron- och broprotetik inklusive kombinationsprotetik och CQAD/CAM-teknik, ges över 4 terminer.
Under termin 2 ges 14 högskolepoäng av totalt 47 högskolepoäng.

3OD015

Tandhälsovård 2 hp

Grundnivå

Tandteknik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Termin 3

3OT046, Dentala biomaterial, ges över 4 terminer.
Under termin 3 ges 6 högskolepoäng av totalt 18 högskolepoäng.

3OT048

Klinisk oral fysiologi 3 hp

Grundnivå

Odontologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

3OT049, Kron- och broprotetik inklusive kombinationsprotetik och CQAD/CAM-teknik, ges över 4 terminer.
Under termin 3 ges 19 högskolepoäng av totalt 47 högskolepoäng.

3OT137, Vetenskapliga metoder, ges över 2 terminer.
Under termin 3 ges 2 högskolepoäng av totalt 4 högskolepoäng.

Termin 4

3OT054, Avtagbar protetik samt implantat, ges över 4 terminer.
Under termin 4 ges 13 högskolepoäng av totalt 34 högskolepoäng.

3OT046, Dentala biomaterial, ges över 4 terminer.
Under termin 4 ges 5 högskolepoäng av totalt 18 högskolepoäng.

3OT049, Kron- och broprotetik inklusive kombinationsprotetik och CQAD/CAM-teknik, ges över 4 terminer.
Under termin 4 ges 8 högskolepoäng av totalt 47 högskolepoäng.

3OT052

Ortodonti 4 hp

Grundnivå

Tandteknik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Termin 5

3OT047

Examensarbete 15 hp

Avancerad nivå

Tandteknik: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

3OT050, Labratoriepraktik, ges över 2 terminer.
Under termin 5 ges 11 högskolepoäng av totalt 39 högskolepoäng.

3OT056, Samhällsodontologi, ges över 2 terminer.
Under termin 5 ges 2 högskolepoäng av totalt 3 högskolepoäng.

3OT137, Vetenskapliga metoder, ges över 2 terminer.
Under termin 5 ges 2 högskolepoäng av totalt 4 högskolepoäng.

Termin 6

3OT054, Avtagbar protetik samt implantat, ges över 4 terminer.
Under termin 6 ges 1 högskolepoäng av totalt 34 högskolepoäng.

3OT050, Labratoriepraktik, ges över 2 terminer.
Under termin 6 ges 28 högskolepoäng av totalt 39 högskolepoäng.

3OT056, Samhällsodontologi, ges över 2 terminer.
Under termin 6 ges 1 högskolepoäng av totalt 3 högskolepoäng.