"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Masterprogram i omvårdnad, 120 hp

Engelskt namn: Master Programme in Nursing Science

Denna utbildningsplan gäller: HT14 och fram till HT15 (nyare version av utbildningsplanen finns)

Programkod: VAOMM

Högskolepoäng: 120

Ansvarig fakultet: Medicinska fakulteten

Beslutad av: Medicinska fakultetsnämnden, 2012-08-15

Reviderad av: Medicinska fakultetens fakultetsnämnd, 2014-03-20

Behörighetskrav

För tillträde till utbildningen krävs - Kandidatexamen i omvårdnad eller sjuksköterskeexamen om 180 hp varav minst 15 hp examensarbete (motsvarande) eller motsvarande utländsk examen. - Engelska A och Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier. Undantag kan beviljas för dig med svenska som modersmål eller motsvarande. Saknas formell behörighet kan andra betydelsefulla kunskaper och erfarenheter, s.k. reell kompetens, prövas.

Examen

Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en medicine masterexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor, se http://www.student.umu.se/examen. Medicine masterexamen översätts på engelska till Degree of Master of Medical Science (120 credits). Examen utfärdas i huvudområdet omvårdnad (Nursing).

Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå

Beskrivning av utbildning på avancerad nivå enligt högskolelagen
Utbildning på avancerad nivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som studenterna får inom utbildning på grundnivå eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på avancerad nivå skall innebära fördjupning av kunskaper, färdigheter och förmågor i förhållande till utbildning på grundnivå och skall, utöver vad som gäller för utbildning på grundnivå,

  • ytterligare utveckla studenternas förmåga att självständigt integrera och använda kunskaper,
  • utveckla studenternas förmåga att hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer, och
  • utveckla studenternas förutsättningar för yrkesverksamhet som ställer stora krav på självständighet eller för forsknings- och utvecklingsarbete. (SFS 2006:173)

Nationella mål för aktuell examen

Mål för masterexamen enligt högskoleförordningen  
Kunskap och förståelse:
För masterexamen skall studenten

  • visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete, och
  • visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.

Färdighet och förmåga:
För masterexamen skall studenten

  • visa förmåga att kritiskt och sytematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
  • visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
  • visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
  • visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och i utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt:
För masterexamen skall studenten

  • visa förmåga att inom huvudområde för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
  • visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.

Självständigt arbete (examensarbete):
För masterexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 30 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen. Det självständiga arbetet får omfatta mindre än 30 högskolepoäng, dock minst 15 högskolepoäng, om studenten redan har fullgjort ett självständigt arbete på avancerad nivå om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet för utbildningen eller motsvarande från utländsk utbildning.

Examinationsformer

Examination innebär en bedömning av studentens prestationer och utgör underlag för betygssättning. Bedömningen sker genom skriftliga, muntliga och/eller praktiska prov. Examination skall utformas så att en individuell bedömning av studentens prestationer kan göras. Examinationsformerna framgår av respektive kursplaner.

Student som underkänts vid ordinarie provtillfälle har rätt till förnyat prov, s.k. omprov, tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet från ordinarie prov meddelats och senast tre månader efter ordinarie prov samt ytterligare ett omprov inom ett år, s.k. uppsamlingsprov. Antalet provtillfällen är begränsat till totalt fem.

Under förutsättning att studenten följer universitetets regler för tentamensskrivningar och inte överskrider eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen får en student inte nekas att delta i prov. Detta gäller även då det finns obligatoriska utbildningsmoment som skall ha fullgjorts innan momentet/kursen godkänns. För att godkännas krävs dock att studenten i efterhand fullgör det obligatoriska momentet eller befrias från det. Vid examinationer där tredje part involveras (t.ex. patienter) eller det av säkerhetsskäl är nödvändigt, kan dock krävas att relevanta undervisningsmoment är fullgjorda innan studenten tillåts delta i prov. Detta anges i kursplanerna.

Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs har rätt att hos programrådet begära byte av examinator.

Student som blivit underkänd i verksamhetsförlagd utbildning erbjuds en (1) ny utbildningsperiod som till sin längd och innehåll motsvarar den underkända perioden.

Student kan få ett betyg omprövat av examinator om det är uppenbart oriktigt och ändringen kan göras snabbt och enkelt.

Student som blivit underkänd har möjlighet att få studievägledning.

Betyg

Betyg sätts på genomgången kurs. Som betyg används en tregradig betygsskala: underkänd, godkänd eller väl godkänd. Att höja ett redan godkänt betyg, s k "plussning", är inte tillåtet.

Tillgodoräknande

Tillgodoräknande av kurs
Studenten kan hos programrådet begära att få tillgodoräkna viss utbildning eller yrkesverksamhet inom eller utom landet. Då fråga om tillgodoräknande prövas tas skälig hänsyn till utbildningens allmänna karaktär och huvudsakliga innehåll. Någon fullständig överensstämmelse mellan utbildningar som skall jämföras är därför inte nödvändig. Student har rätt att överklaga beslut om tillgodoräknande av kurs.

Skrivelse om överklagande skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan men lämnas in till registrator vid Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslut som begärs.

För ytterligare information kontakta Studentcentrum/Examina.

Allmänt

Utbildningen organiseras som ett utbildningsprogram och omfattar 120 högskolepoäng. I programmet ingår baskurser och valbara kurser. Programmet går på halvfart och är delvis nätbaserat.

Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupper, seminarier och föreläsningar. Verksamhetsanknutna uppgifter kan ingå. Vissa kurser/utbildningsmoment är nätburna.

I samtliga kurser genomförs utvärderingar där studenter tillsammans med kursansvariga lärare bedriver gemensam kvalitetsutveckling.

Studenter som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på baskurser. På en valbar kurs har studenten platsgaranti på ett urval kurser.

Inom huvudområdet omvårdnad krävs godkända kurser på avancerad nivå om minst 60 högskolepoäng varav minst 30 högskolepoäng självständigt examensarbete. Kurser inom huvudområdet kan utgöras av kurser inom Specialistsjuksköterskeprogram och Barnmorskeprogram samt fristående kurser.

Kurser på avancerad nivå förutom huvudområdet omvårdnad omfattar totalt 60 högskolepoäng varav vetenskapliga metodkurser om minst 15 högskolepoäng. Valbara kurser kan exempelvis utgöras av kurser inom Specialistsjuksköterskeprogram och Barnmorskeprogram och valbara kurser inom omvårdnad, hälsovetenskap eller närliggande områden.   

Baskurser    
Kvantitativ metod II, 7,5 hp
Kvalitativ metod II, 7,5 hp
Ämnesfördjupning inom huvudområdet, 30,0 hp (varav Klinisk bedömning, 7,5 hp är en av kurserna)  
Omvårdnad självständigt arbete 30,0 hp (alt. 15 hp för den som redan har genomfört ett självständigt arbete om 15 hp på avancerad nivå inom huvudområdet)
                                                                                                               
Valbara/fria kurser
Valbara kurser 45,0 hp

Programöversikt

Termin 1:
Kvantitativ metod II, 7,5 hp
Kvalitativ metod II, 7,5 hp, alt. Klinisk bedömning, 7,5 hp
Termin 2, 4, 6, 8:
Ämnesfördjupning inom huvudområdet/valbara kurser, 15 hp
alt.
Omvårdnad, självständigt arbete för master, 30 hp (går över två terminer)
alt.
Omvårdnad, självständigt arbete för master, 15 hp (alternativ för den som redan har genomfört ett självständigt arbete om 15 hp på avancerad nivå inom huvudområdet)

Termin 3, 5, 7:
Ämnesfördjupning inom huvudområdet/valbara kurser, 7,5 hp
Kvalitativ metod II, 7,5 hp
alt.
Ämnesfördjupning inom huvudområdet/valbara kurser, 15 hp
alt.
Omvårdnad, självständigt arbete för master, 30 hp (fortsättning från föregående termin)

Anstånd med studiestart

Student som blivit antagen till ett program men som på grund av sjukdom eller annat bärande skäl inte kan ta sin plats i anspråk just den termin programmet startar har möjlighet att få anstånd med studiestarten. Skälen ska som regel ha uppkommit efter det att anmälan lämnats in. Ansökan om anstånd och intyg som styrker de åberopade skälen skall senast tre veckor efter terminsstart ha kommit in till Student Centrum/antagningen vid Umeå universitet.

Skrivelse om överklagande skall ställas till Överklagandenämnden för högskolan men lämnas in till registrator vid Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick del av beslutet. Överklagandet skall vara skriftligt. I skrivelsen skall klaganden ange vilket beslut som överklagas och den ändring i beslut som begärs.

Studieuppehåll

Student som antagits till utbildning kan beviljas studieuppehåll med platsgaranti av följande skäl: graviditet, sjukdom, militärtjänstgöring, studerandefackliga uppdrag eller andra skäl som prövas individuellt. Skriftlig anmälan om studieuppehåll skall göras till programrådet innan uppehållet påbörjas. Av anmälan skall framgå när studierna beräknas återupptas.

Anmälan om studieuppehåll/återupptagande av studier ska inlämnas före 15 april inför höstterminen och före 15 oktober inför vårterminen. Studieuppehåll beviljas normalt inte om studenten inte uppnått minst 15 högskolepoäng. Studenten uppmanas i sådana fall att på nytt söka till programmet. Studieuppehåll kan medges under ett år med möjlighet till förlängning.

Den som anmält studieuppehåll men ej beviljats platsgaranti vid återkomst (studieuppehåll utan platsgaranti) ska ansöka om antagning till senare del på program då han/hon önskar fortsätta studierna och antas i mån av plats.

Beslut att avslå en sökandes begäran om studieuppehåll kan överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.

Om utbildningsinnehållet har förändrats under uppehållstiden ska studenten inhämta motsvarande kunskaper innan studierna återupptas.

Studieavbrott

Student som gör studieavbrott skall meddela detta till institutionen. Studieavbrott kan även konstateras av universitetet. Studieavbrott innebär att studentens rätt till aktuell utbildningsplats upphör eftersom antagning alltid gäller ett visst kurs- eller programtillfälle.

Avrådan

Kursresultaten skall fortlöpande nyttjas i studievägledande syfte i samverkan mellan student, lärare och studievägledare. Om tveksamhet föreligger om en students förutsättningar att fullfölja den påbörjade utbildningen, skall det ingående prövas om studenten bör rådas att avbryta utbildningen. Denna avrådan bör göras så tidigt som möjligt och göras av lärare, studievägledare i samråd med studenten i fråga.

Övrigt

Tröskelregler
För tillträde till kursen i självständigt arbete krävs vetenskapliga metodkurser omfattande minst 15 hp.

Plagiatpolicy
För information om universitetets plagiatpolicy för den medicinska fakulteten, se
www.medfak.umu.se/digitalAssets/9/9054_plagiatpolicy_medfak_04.pdf

Regler för utbildningen
Regler för utbildningen finns i högskolelagen, (1992:1434), högskoleförordningen, (1993:100) samt i Regelsamling för grundutbildningen vid Umeå universitet.