"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Idrottsluncher

Idrottshögskolans populärvetenskapliga idrottsluncher arrangeras tre till fyra gånger per termin. Föreläsningarna är välbesökta och publiken utgörs av såväl studenter, yrkesarbetande och pensionärer – alla är välkomna att delta!

Syftet med idrottsluncherna är att erbjuda senaste nytt inom idrottsforskning och utveckling på ett lättillgängligt sätt samt att skapa möten mellan olika idrottsintresserade; t ex forskare, lärare, studenter, aktiva, tränare och andra föreningsmänniskor.

Vi inleder med en föreläsning (kl. 11:30-12:15) i lokalen Luxemburg, IKSU Sport. Efter föreläsningen går vi och äter en gemensam lunch på restaurangen Hansson & Hammar, IKSU Sport. Föreläsningen kostar 50 kr, i priset ingår lunch. Det är möjligt att betala via Swish, nummer 1232419737.

Du som inte har möjlighet att ta dig till lokalen Luxemburg kan se Idrottsluncherna live online istället. En länk skickas till dig som anmält dig att närvara digitalt, länken skickas dagen innan idrottslunchen. Det går inte att se filmade föreläsningar i efterhand.

Vid frågor gällande anmälan vänligen kontakta:
Anna-Karin Eriksson, Idrottshögskolan, via mejl anna-karin.eriksson@umu.se eller telefon 090-786 67 29.

Få inbjudan direkt i din e-postlåda

Vill du få inbjudningarna till våra Idrottsluncher direkt till din mejl?
Anmäl dig till vår idrottslunchlista genom att skicka din mejladress till anna-Karin.eriksson@umu.se. Märk mejlet med ”idrottslunchlistan”.

Idrottsluncher hösten 2024

2024-09-25

Laget före jaget – idrottens kollektivistiska dimensioner i ett historiskt perspektiv

Föreläsare: Johnny Hjelm, professor vid Institutionen för idé- och samhällsstudier

Mer information kommer.

2024-11-27

Fysisk prestanda och hälsa bland idrottsgymnasieelever

Föreläsare: Michael Svensson, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Idrottsmedicinska enheten

Mer information kommer.

Idrottsluncher våren 2024

2024-01-24

Att lära till lärare i idrott och hälsa - ett ämne för alla barn och ungdomar

Föreläsare: Runa Westerlund, Filosofie doktor i pedagogik, vid Pedagogiska institutionen

Skolverkets kvalitetsrapporter och tidigare forskning har visat hur skolundervisning i idrott och hälsa kan göra att vissa elever känner sig exkluderade och att det finns en problematik med ojämlika villkor för lärande i ämnet. Lärare i ämnet idrott och hälsa behöver kunna se till att alla elever kan delta i undervisningen tillsammans och att de ses som lika mycket värda, oavsett behov och förutsättningar. Att bli lärare handlar om mer än att bara få kunskap i ett ämne och kunna använda den i sin undervisning. Det behövs därför forskning om hur idrottslärarnas tankar, känslor och vilja påverkar varför vissa kunskaper och förmågor som idrottslärare blir meningsfulla och andra inte.

Runa Westerlunds avhandling visar att studenter och idrottslärare vill ha en kritisk syn på sin undervisning och skapar mening genom känslomässiga upplevelser och olika förebilder. Samtidigt visar studien att de har svårt att granska, reflektera över och ifrågasätta normer. Resultaten påvisar att idrottslärarstudenter har svårt att parallellt utveckla egen rörelseförmåga och undervisningsförmåga, de behöver stöd för att kunna navigera dessa dubbla mål för utbildningen. Detta beror på deras tidigare erfarenheter av idrottsundervisning och föreställningen om att idrottsläraren själv ska vara en väldigt skicklig idrottare. Nyutexaminerade idrottslärare står inför många komplexa och utmanande situationer, men bristen på mentorsstöd gör att de måste hantera dessa till stor del på egen hand.

Runa Westerlund är Filosofie doktor vid Pedagogiska institutionen och försvarade sin avhandling 1 december 2023. Hon har tidigare arbetat som idrottslärare i grundskolan i närmare 20 år.

Gör din anmälan, senast 22 januari, här

2024-03-20

Elitidrottselevers komplexa matvardag - hur ser den ut och hur stöttar skolorna?

Föreläsare: Ida Davidsson, doktorand vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap.

Maten som elitidrottare äter spelar en avgörande roll för hälsan och prestationsförmågan under träning och tävling. Att hantera det ökade energi- och näringsbehov som uppstår vid idrottande på hög nivå, och samtidigt göra bra matval, kräver matkunnighet så som kunskaper om nutrition men också praktiska färdigheter. Matvardagen kan vara särskilt utmanande för unga i eget boende, något som är vanligt förekommande bland elitidrottselever. På elitidrottsgymnasierna (RIG och NIU) ges eleverna möjlighet att utveckla sina kunskaper om bland annat kost inom ämnet Specialidrott. Hur kostundervisningen fungerar och hur elever och lärare upplever den vet man i dag lite om då tidigare forskning på området är begränsad.   

Ida Davidsson, doktorand vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap i samarbete med forskarskolan inom det utbildningsvetenskapliga området, tar i sitt avhandlingsarbete ett nationellt grepp på hur elevernas matvardag och kostundervisningen fungerar samt hur skolorna möter elevernas behov. Hon studerar därmed både elever på elitidrottsgymnasier och lärare i ämnet Specialidrott. I samband med Riksidrottsförbundets årliga enkät till elever vid elitidrottsgymnasier 2023 inkluderades 20 kostrelaterade frågor om elitidrottselevers matvardag. Dessa frågor besvarades av närmare 8 000 elever. En nationell enkät till lärare i Specialidrott genomförs under vintern 2024 och längre fram planeras även en intervjustudie.

Under föreläsningen kommer avhandlingsarbetet att presenteras närmare tillsammans med preliminära resultat från elevenkäten.

Gör din anmälan, senast 18 mars, här.

Tidigare Idrottsluncher

Idrottsluncher ht-23

2023-09-06
MOVE4FUN, Gamification för att främja ungdomars motivation för fysisk aktivitet

Föreläsare: Paul Davis, Institutionen för psykologi

Enligt WHO är 81% av ungdomar i åldrarna 11–17 år inte tillräckligt aktiva. Samtidigt visar siffror att 76–93% av svenska barn och ungdomar i åldrarna 11-16 år spelar spel på sina mobiltelefoner. MOVE4FUN är ett EU finansierat projekt som syftar till att förbättra fysisk aktivitet bland ungdomar i hela Europa via ett innovativt, evidensbaserat innehåll som erbjuds i form av en mobilapplikation.

Paul Davis, professor i psykologi vid Umeå universitet, redogör för hur teorier om motivation kan användas tillsammans med dagens teknik för att främja fysisk aktivitet. Pauls föreläsning beskriver hur forskare och ungdomar, i såväl Umeå som i hela Europa, arbetar tillsammans för att designa och utveckla en mobilapp för att göra rörelser roliga och främja ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.

Föreläsningen ges på engelska.

2023-10-18
Tränings-och matchbelastning med hjälp av GPS mätning och upplevd ansträngning för 15-19 åriga flicklandslagsspelare

Föreläsare: Helena Andersson, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering​

De fysiska krav som ställs på damfotbollsspelare under match ökar hela tiden. Det blir därför viktigt att förbereda unga spelare på de fysiska förutsättningar som krävs att bli elitspelare för att hänga med i utvecklingen men även att förebygga skador. Genom att mäta en spelares rörelsemönster under träning och match med hjälp av GPS kan man få en uppfattning om det externa fysiska arbete som utförs. Därtill kan man registrera spelarens upplevda ansträngning under ett träningspass för att mäta den interna belastningen.  Genom de två måtten kan man följa en spelares träningsbelastning över tid samt jämföra nationella matcher med internationella landskamper.

Helena Andersson kommer i denna föreläsning att delge några resultat från projektet med flicklandslagsspelare där man undersöker hur både den externa och interna träningsbelastningen är under en veckas träning jämfört med match. Projektet som helhet ingår i ett större projekt som är initierat och finansierat av Svenska Fotbollförbundet och UEFA.

Helena Andersson är lektor i Idrottsmedicin vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering. Hon är ledamot i Svenska Fotbollförbundets medicinska kommitté och har uppdrag som fysexpert inom UEFA och FIFA.

2023-11-29
Foten i fokus

Föreläsare: Eva Tengman, Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering

Prevalens av fotbesvär bland den vuxna populationen är hög, framför allt hos personer med fotbelastande yrken men även hos idrottsaktiva.

Under föreläsningen kommer Eva Tengman att dela med sig sina erfarenheter från forskningsprojektet ”Foten i fokus” och lyfta en del vanliga besvär från foten. Det övergripande syftet med projektet är att utveckla tester och träning vid fotrelaterade besvär. I forskningsprojektet ingår litteratursammanställning, reliabilitetsstudier/utveckling av fotspecifika tester, intervjustudie samt pilotstudie om träning av fotspecifika muskler. Projektet är ett samarbete mellan fysioterapeuter, ergonom och fotkirurg och har fått medel från Strategiska forskningsområdet vårdvetenskap och Idrottshögskolan. Välkomna att höra mer om foten!

Eva Tengman, Lektor vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, enheten fysioterapi.

Idrottsluncher vt-23

2023-01-18
Lärstyrka hos specialidrottselever som förutsättning för talangutveckling

Föreläsare: Anna Renström, Pedagogiska institutionen 

Lärstyrka handlar om att individen förhåller sig till undervisning på ett sätt som ger ökade möjligheter att lära. Det kan exempelvis handla om att tåla motgångar i lärandet och att kunna uppfatta vad undervisningen fyller för nytta för mig och min utveckling. Sådana färdigheter kan vara särskilt viktiga för idrottare som valts ut till en talangmiljö där förväntningar på utveckling och lärande är höga. Föreläsningen ger exempel på hur lärstyrka kan ta sig uttryck och spela för roll i talangutveckling. 

Anna Renström kommer i denna föreläsning delge några resultat från ett etnografiskt projekt som fokuserat på undervisning av specialidrottselever vid ett fotbollsgymnasium (NIU, Nationellt godkänd idrottsutbildning). Projektet som helhet undersöker hur fotbolls-NIUn kan påverka utvecklingen mot elitfotbollsspelare och hur denna utbildningsform bidrar i Svenska Fotbollsförbundets talangutveckling som helhet.

Anna Renström är adjunkt och doktorand vid Pedagogiska institutionen.

2023-03-29
Kan tidsperspektiv och tidsbedömning påverka fysisk aktivitet och idrottsprestationer?

Föreläsare: Michael Trotter, Institutionen för psykologi

Michaels presentation kommer att täcka ett postdoktoralt forskningsprojekt vid institutionen för psykologi om ämnet tid. Två aspekter av vår tidsuppfattning, tidsperspektiv och tidsuppskattning kommer att behandlas i relation till hälsa och prestation. För det första kommer tidsperspektiv (framtid, nutid och dåtid) och hälsa att utforskas. En undersökning av tidsperspektivets påverkan på fysiskt aktivitetsbeteende hos äldre vuxna kommer att presenteras. Därefter kommer tidsuppfattning, genom tidsbedömning, att undersökas i en studie som undersöker förhållandet mellan ansträngning och trötthet och tidsbedömning och pacing hos elitidrottare.

Michael Trotter är postdoktoral forskare vid psykologiska institutionen i Umeå. Michael kommer ursprungligen från Brisbane i Australien och disputerade vid Queensland University of Technology. Michael arbetar nu som en del av den idrottspsykologiska profilgruppen vid institutionen för psykologi och utforskar hur tid kan påverka hälsobeteenden och idrottsprestationer.

2023-05-24
Umeås väg till Idrottslig framgång! Dubbla karriärer – röda tråden från gymnasiet till akademiska studier.

Föreläsare: Pernilla Eriksson, Idrottshögskolan, och Henrik Ragnvaldsson, Umeå Elitidrottsgymnasium

Pernilla Eriksson är projektledare för Riksidrottsuniversitetet och områdeschef på Idrottshögskolan vid Umeå universitet och Henrik Ragnvaldsson är rektor på Umeås Elitidrottsgymnasium vid Maja Beskows gymnasium. Tillsammans berättar de om hur Umeå arbetat med Dubbla karriärer – elitidrott och studier med individen i fokus.

Pernilla och Henrik kommer under denna idrottslunchföreläsning att beskriva syftet och målet med Dubbla karriärer. De kommer även att lyfta fram hur Idrottshögskolan och Umeås elitidrottsgymnasium samarbetar med det lokala föreningslivet för att nå målet - att vara vinnare i det korta och långa loppet. Dessutom kommer ett praktiskt exempel, från en av de lokala elitidrottsföreningarna, gällande hur det fungerar med Dubbla Karriärer att lyftas fram.

Fakta:
Umeå universitet är ett av Sveriges största idrottsuniversitet och är sedan hösten 2015 ett Riksidrottsuniversitet. Drygt 200 elitidrottsstudenter finns vid Umeå universitet. De representerar cirka 30 olika idrotter och studerar på över 50 olika utbildningsprogram. Umeå elitidrottsgymnasium är Sveriges näst största Elitidrottsgymnasium med 400 elever inom 14 idrotter.

 

Senast uppdaterad: 2024-06-14