Till umu.se
Provtagning Gammal bok Laboration Hjärnundersökning Lagbok Barn forskar under forskarfredag

Forskning

Umeå universitet är ett fullbreddsuniversitet med forskning som spänner över medicin, natur- och teknikvetenskap, samhällsvetenskap, humaniora, utbildningsvetenskap och det konstnärliga området.

Många av våra drygt 2 000 forskare/lärare tillhör den nationella och internationella toppen. Långsiktighet, hög kvalitet och möjlighet till högt risktagande utgör basen för forskningen.

Aktuella forskningsnyheter

Ny bok: Laestadius and Laestadianism in the Contested Field of Cultural Heritage

2018-02-20
I en ny bok av litteraturvetaren Anne Heith, Umeå universitet, undersöks hur väckelsepredikanten Lars Levi Laestadius, och den religiösa rörelse han var upphov till, på djupet har påverkat det andliga och kulturella livet i de nordliga delarna av Skandinavien.

Musikens makt i kulturpolitiken

2018-02-20
Hur hänger musik ihop med kulturpolitik och plats? I en ny avhandling vid Umeå universitet undersöker Daniel Fredriksson hur musicerandet i Dalarna organiseras och frågar sig hur kulturpolitiska termer definieras och används för forma, upprätthålla och ifrågasätta såväl villkor för musikskapande som...

P4 Norrbotten: Daggmaskar invaderar fjällen – möjligt miljöhot

2018-02-20
En studie vid Umeå universitet visar att det sprids oönskade daggmaskar i svenska fjällen. Sedan tidigare är spridningen av europeiska daggmaskar i Nordamerika ett känt miljöproblem och frågan är vad spridningen i Sverige kan få för konsekvenser. Lyssna på ett radioinslag där forskaren Jonatan Kla...

Skåda meteorer och norrsken i realtid

2018-02-19
Nu är Umeå universitet med i det nationella Swedish Allsky Meteor Network som en station av tio. En meteorkamera är installerad på taket på huset där Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, TFE, håller till.

SVT Go’Kväll: ”Det finns en drog-effekt”

2018-02-19
Kan man bli blixtförälskad? Mend anledning av alla hjärtans dag förklarar Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi, kärlekens kemi på Go’Kväll. Se inslaget.

Mer nyheter om Umeå universitet


Sidansvarig: Presskontakt

Utskriftsversion

Vetenskapsluncher

En historia blott? Vattenkraftutbyggnadens konsekvenser i Sápmi. Åsa Össbo, historia.

Forskarbloggen

ocent i historia och lektor vid Umeå centrum för genusstudier.

Demokrati betyder ingentingSeminariet som försvannDemokrati som lag – inte som värdering