Till umu.se
Provtagning Gammal bok Laboration Hjärnundersökning Lagbok Barn forskar under forskarfredag

Forskning

Umeå universitet är ett fullbreddsuniversitet med forskning som spänner över medicin, natur- och teknikvetenskap, samhällsvetenskap, humaniora, utbildningsvetenskap och det konstnärliga området.

Många av våra drygt 2 000 forskare/lärare tillhör den nationella och internationella toppen. Långsiktighet, hög kvalitet och möjlighet till högt risktagande utgör basen för forskningen.

Aktuella forskningsnyheter

Mediespanarna firar 250 med Tryckfrihetsförordningen

2016-10-28
Sveriges Tryckfrihetsförordningen är en grundlag, med rötter i 1766 års Tryckfrihetsförordning. Det gör den till världens äldsta lag för större allmän tryckfrihet och yttrandefrihet. I år firar den 250 år och med anledning av detta tillägnas en del av podcasten Mediespanarnas 250:e avsnitt om tryckfrihetens betydelse idag.

42 miljoner kronor till forskning inom medicin och hälsa vid Umeå universitet

2016-10-28
Totalt 13 forskningsprojekt vid Umeå universitet får forskningsanslag från Vetenskapsrådet. Totalt beviljas 42 miljoner kronor i anslag till forskning inom medicin och hälsa vid Umeå universitet.

Peter Sköld invald i UArctic Board of Governors

2016-10-28
I september valdes Arcums föreståndare Peter Sköld till ledamot i Board of Governors inom University of the Arctic (UArctic) som är ett nätverk för samarbete mellan 190 universitet, högskolor, forskningsinstitut och andra organisationer verksamma med utbildning och forskning om och inom det arktiska och cirkumpolära området. Umeå universitet är en av sju svenska samarbetspartners.

Pojkars situation i skolan diskuterades med utbildningsminister Gustav Fridolin

2016-10-27
Per-Åke Rosvall, docent i Pedagogiskt arbete, vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap och Umeå universitet, debatterade pojkars situation i skolan, med bland annat utbildningsministern Gustav Fridolin, tillika Miljöpartiets språkrör. Detta med anledning av dokumentären ”Skolpojkar”, som hade premiär igår.

Förebyggande hälsoundersökningar intresserar forskare i Kina

2016-10-27
Västerbottens hälsoundersökningar var en lyckosam satsning med höga deltagarsiffror och goda resultat. Nu reser forskare vid Umeå universitet till Kina för att diskutera hur kroniska sjukdomar kan förebyggas.

Fler nyheter

Forskarbloggen

Bild på Johan HellströmJohan Hellström är statsvetare och forskar om politiska partier och regeringar i Europa.

Läs hans blogg och kommentera gärna!

19/10: Kan vi lita på (andras) publicerade forskningsresultat?17/10: Forskningspolitik – vem bryr sig?12/10: Statsvetare och andra "proffstyckare"10/10: Råd till nya och yngre forskare – använd andras data!

TEDxUmeå 2016

Sara Edenheim, universitetslektor i historia och genusstudier, om kritisk analys och tolerans.

Se fler filmer från TEDxUmeå 2016