Till umu.se
Provtagning Gammal bok Laboration Hjärnundersökning Lagbok Barn forskar under forskarfredag

Forskning

Umeå universitet är ett fullbreddsuniversitet med forskning som spänner över medicin, natur- och teknikvetenskap, samhällsvetenskap, humaniora, utbildningsvetenskap och det konstnärliga området.

Många av våra drygt 2 000 forskare/lärare tillhör den nationella och internationella toppen. Långsiktighet, hög kvalitet och möjlighet till högt risktagande utgör basen för forskningen.

Aktuella forskningsnyheter

Suna utvecklar robotars språk

2017-11-23
Forskaren Suna Bensch kommer från Tyskland och forskar om sociala robotar. En social robot är en maskin som lyssnar på våra sociala koder och kommunicerar med oss på våra villkor.

Tydligare kommunikation i primärvården kan förbättra canceröverlevnad

2017-11-23
Många personer med symtom som kan föranleda misstanke om cancer tvekar när det är dags att uppsöka primärvården, och särskilt när symtomen inte upplevs som allvarliga eller livshotande. Ny forskning bland patienter med tjocktarms- och lungcancer i Danmark, England och Sverige, som publicerats i BMJ ...

Sveriges Natur: Klimatförändringarna får kalfjället att växa igen

2017-11-23
De alpina växterna konkurreras ut, trädgränsen klättrar uppåt och längs större delen av Kungsleden vandrar man snart genom fjällbjörkskog. I fjällen syns redan tydliga spår av klimatförändringarna. Kalfjället håller på att växa igen. – Klimatet här är inte längre arktiskt, utan borealt. Permafroste...

Praktiskt stöd för återgång till arbete

2017-11-23
Att komma tillbaka till jobbet efter utmattning, psykisk ohälsa eller långvarig smärta kan kännas svårt för både den som drabbats och för arbetsgivaren. Nu har en praktisk handledning vid återgång till arbete tagits fram av forskare vid Umeå universitet.

Vetenskapsradion: Äldsta kotten berättar om Skandinaviens historia

2017-11-23
När glaciärer smälter gör forskare spännande fynd på marken som tidigare var täckt med is. – Det borde vara Sveriges äldsta grankotte, säger Leif Kullman som är professor emeritus i naturgeografi vid Umeå universitet. Han och hans kollegor hittade kotten när de letade efter gamla växtrester nedanf...

Fler nyheter


Sidansvarig: Presskontakt

Utskriftsversion

Forskarbloggen

Lena Maria Nilsson är doktor i folkhälsovetenskap och arbetar på näringsforskning och på Arcum, arktiskt centrum vid Umeå universitet.

Om forskarna på slottet...Om att ha tydliga mål...Om att aldrig tappar höjd...Alla blogginlägg

TEDxUmeå 2017

Lyssna på epidemiologiforskaren Klara Johanssons TED Talk om myter och sanningar om världsstatistik utifrån Hans Roslings faktabaserade världssyn.

Se fler filmer från TEDxUmeå 2017