"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

1-2 Postdoktorala stipendium (två år) inom HÅLLBAR PRODUKTION AV BIOPLAST MED HJÄLP AV MIKROALGER

Kemiska institutionen erbjuder ett postdoktorsstipendium inom HÅLLBAR PRODUKTION AV BIOPLAST MED HJÄLP AV MIKROALGER. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 augusti 2024, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 21 maj 2024.

Projektbeskrivning

Klimatförändringar, energi- och livsmedelssäkerhet är de största utmaningarna i vårt samhälle. Mikroalger kan vara en del av lösningen; De är mycket effektiva när det gäller att fånga in fotosyntetiskt kol, och deras biomassa kan användas som energikälla för högvärdiga produkter, livsmedel eller foder. Även om mikroalger betraktas som mycket lovande råvara är kostnaderna för nedströmsprocesser för höga för att konkurrera med fossilbaserade produkter.

Syftet med vårt projekt är att undersöka potentialen hos mikroalger som råvara för bakteriell PHA-produktion med målet att utveckla en cirkulär, hållbar och ekonomiskt genomförbar produktion av biologiskt nedbrytbar plast. Vi kommer också att fokusera på mikroalgernas cellvägg för att förbättra extraktionen av värdefulla föreningar och för att fungera som råmaterial.

Stipendiet finansieras av Kempestiftelserna och är skattefritt och är på 350 000 kr per år i 2 år.

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Doktorsexamen ska vara inom Biokemi eller bioteknik.

Ytterligare krav är:

  • Erfarenhet av mikrobiologiska, biokemiska och/eller biotekniska metoder
  • Expertkunskap om experimentellt arbete med fotosyntetiserande mikroorganismer, företrädesvis gröna mikroalger
  • Gedigen erfarenhet av praktiskt laborativt arbete
  • God till mycket god muntlig förmåga att skriva och läsa engelska.

Meriterande är:

  • Erfarenhet av analytiska tekniker som gaskromatografi och masspektrometri.

Vi söker dig som är kreativ och kan ta initiativ, har social kompetens och trivs med att vara en del av ett team. Kandidaten är driven, nyfiken och öppen för nya samarbeten. Du har förmåga att både vara självständig och samarbeta i grupp.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla

  • Personligt brev där du beskriver varför du söker stipendiet samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt två sidor),
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till fem relevanta artiklar,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-756-24, både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas på svenska eller engelska. Sista ansökningsdag är 21 maj 2024.

Studieort är Umeå, och ska börja inte senare än augusti 2024.

Mer information

För mer information, vänligen kontakta professor Christiane Funk, christiane.funk@umu.se.

Välkommen med din ansökan!

 

Om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav cirka 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi.

Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/.

 

Senast uppdaterad: 2024-04-16