"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (två år) inom kemi – Direkt uppfångning av CO2

Kemiska institutionen erbjuder ett postdoktorsstipendium inom kemi – Direkt uppfångning av CO2. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 september, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 21 maj 2024.

Nobelpriset i kemi år 2020 tilldelades Emmanuelle Charpentier som var verksam vid Umeå universitet då CRISPR-Cas9-metoden utvecklades.

Projektbeskrivning

Mg-mineraler har en stor potential att passivt fånga atmosfärisk CO2 till låga energikostnader, men reaktionerna kan förgiftas av ogenomträngliga Mg-karbonatnanobeläggningar. Organiska komplexeringsmedel kan dock hjälpa till att kringgå denna potentiellt viktiga flaskhals. Detta experimentella projekt (vibrationspektroskopi, röntgendiffraktion/-scattering, (atmosfäriskt tryck) röntgenfotoelektronspektroskopi, (kryo) elektronmikroskopi/-tomografi) kommer att förstå hur organiska ämnen påverkar tillväxten av Mg-karbonatmaterialer."

Den valda kandidaten kommer att ingå i Umeås molekylära geokemigrupp, och samarbeta med två doktorander som är engagerade i detta projekt, under ledning av professor Jean-François Boily (https://moleculargeo.chem.umu.se/boily/).

Stipendiet avser heltidsstudier i två år med start senast 1 september 2024, eller enligt överenskommelse. Det skattefria stipendiet (350 000 SEK per år) finansieras av WISE-UmU genom ett generöst forskningsanslag från Kempestiftelserna.

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Doktorsexamen ska vara inom kemi, geokemi, eller motsvarande ämnesområde.

Ytterligare krav är:

  • Goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är ett krav.

Meriterande är:

  • Praktisk erfarenhet av nanomineral geokemi, (vibrations, röntgen) spektroskopi, oorganisk syntes och advancerad dataevaluering (MATLAB, R, Python).
  • Erfarenhet av termodynamik och/eller molekylär modellering (molekylär dynamik eller ab initio-metoder).

Vi söker dig som är intresserad av geokemi och oorganisk kemi, och har visad förmåga att tänka på den molekylära nivån. Som person är du noggrann, har ett logiskt tänkande och har förmåga att ta dig an och utföra uppgifter självständigt. Det är viktigt att du har god initiativ- och samarbetsförmåga samtidigt som du tycker om att samarbeta i grupp för att trivas och lyckas i rollen.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev där du beskriver varför du söker stipendiet samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt 1 sida),
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till fem relevanta artiklar,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-811-24, både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas på svenska eller engelska (företrädelsevis). Sista ansökningsdag är 21 maj 2024.

Mer information

För mer information, vänligen kontakta professor Jean-François Boily, e-post: jean-francois.boily@umu.se.

Välkommen med din ansökan! 

Om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav cirka 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi.

Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/. 

 

Senast uppdaterad: 2024-04-17