"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (2 år) inom matematik med fokus på stelhetsteori i grupper

Institutionen för matematik och matematisk statistik erbjuder ett postdoktorsstipendium i matematik med fokus på stelhetsteori i grupper. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde 1 september 2024, eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 10 juni 2024.

Det postdoktorala stipendiet är del av en större expansion av den nyligen bildade forskargruppen Geometri. Stipendiaten kommer att ingå i en mindre grupp bestående av Klara Stokes och 2 doktorander som arbetar med stelhetsteori. Förutom denna rekrytering innebär expansionen av forskargruppen en doktorand och en postdok i geometrisk djupinlärning, en doktorand och en postdok inom spegelsymmetri och komplex geometri och en doktorand inom extremal kombinatorik. Forskargruppen Geometri verkar inom ett antal olika ämnen: kombinatorisk geometri, komplex geometri, geometri och symmetrier av differentialekvationer, geometrisk djupinlärning, ändlig geometri och incidensgeometri. Vi hör också till forskargruppen Diskret matematik, vars forskning spänner över områden som extremal, probabilistisk, algoritmisk, spelteoretisk, beräkningsmässig, topologisk, geometrisk och algebraisk kombinatorik.

Projektbeskrivning

Projektet handlar om matematisk stelhetsteori så som förekommer inom strukturell mekanik, robotic och molekylära strukturer i kemi. Förutom väletablerade kombinatoriska verktyg så som grafer och matroider, är en möjlig inriktning på projektet att utforska stelhetsteori och kinematik med hjälp av gruppteori. Med detta grepp kan vi omdefiniera vad vi menar med en rörlig artikulerad struktur och bygga en grund för hur rörelser av kombinatoriska strukturer kan studeras med hjälp av kombinatorik, inte bara i olika geometrier, utan i olika grupper. Genom att utveckla en koherent teori för gruppverkan i detta sammanhang kan vi introducera kombinatoriska uppräkningsmetoder inom geometrisk gruppteori.

Stipendiaten förväntas bedriva forskning i samverkan med den existerande forskargruppen i enlighet med en gemensamt överenskommen forskningsplan, presentera sin forskning vid internationella konferenser och aktivt delta i gemensamma workshops och seminarier.

Stipendiaten kommer att vara baserad på Institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå Universitet och finansieras av Kempestiftelserna. Stipendiet omfattar 737 000 SEK under två år.

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas.

Doktorsexamen ska vara i matematik, eller bedömas ge motsvarande akademisk kompetens.

För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Det här projektet har fokus på stelhetsteori och gruppteori. Kandidaten förväntas ha en bakgrund inom något av följande ämnen: stelhetsteori, kinematic, incidensgeometri, eller gruppteori. Tidigare publikationer och erfarenhet från forskning inom något av de tidigare nämnde områdena är starkt meriterande.

Mycket goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt, är ett krav, liksom utmärkt förmåga att kommunicera och fungera väl i grupp.

Ansökan

  • En fullständig ansökan ska innehålla:
  • Personligt brev där du beskriver din forskningsbakgrund och dina forskningsplaner, samt hur dessa passar med det beskrivna projektet (max tre sidor),
  • Meritförteckning (CV) med publikationslista,
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och relevanta artiklar (max tre artiklar),
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktinformation till två referenspersoner.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-923-24 både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas på svenska eller engelska. Sista ansökningsdag är 10 juni 2024.

Institutionen för matematik och matematisk statistik värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi uppmuntrar därför särskilt kvinnor och icke-binära att söka denna anställning.

Vi välkomnar ansökningar från kandidater med funktionshinder och erbjuder anpassningar för att garantera att alla kan delta fullständigt i urvalsprocessen. Om du behöver anpassningar då du fyller i ansökningsformuläret, deltar i intervju eller någon annan del av urvalsprocessen, kontakta Klara Stokes (klara.stokes@umu.se) eller lika villkorsrepresentant Lars-Daniel Öhman (lars-daniel.ohman@umu.se). Anpassningar kan till exempel vara:

  • Hjälp att sammanställa ansökningsformuläret
  • Tekniskt stöd under intervjuer för kandidater med hörsel- eller synnedsättning
  • Stöd under intervjuer för neurodivergenta kandidater och de med psykisk ohälsa, till exempel möjlighet att få ta del av en del av intervjufrågorna på förhand
  • Stöd för de kandidater som behöver en medföljande vid intervjun

Mer information

Närmare upplysningar om postdoktorsstipendiet och forskningsprojektet lämnas av universitetslektor Klara Stokes (klara.stokes@umu.se).

Mer information om institutionen för matematik och matematisk statistik finns på sidan https://www.umu.se/institutionen-for-matematik-och-matematisk-statistik/.

Välkommen med din ansökan!

 

 

Senast uppdaterad: 2024-05-06