"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2024-04-26

Föredrag och workshop på tema migration, bosättning & fördrivning

NYHET De senaste dagarna har haft en särskilt internationell prägel här på institutionen. Den 25-26 april har det inom etnologiämnet anordnats en internationell workshop under titeln ”Settlement and Dispossession Entangled” och i samband med detta har det även hållits öppna föreläsningar på temat migration, bosättning och fördrivning.

Workshopen ordnades inom projektet ”Bosättning och fördrivning: Intrasslade historier och svenska migranter i Argentina, Brasilien och Bolivia” som bedrivs vid institutionen och finansieras av Riksbankens jubileumsfond. Forskarna Anne Gustavsson och Jenny Ingridsdotter höll i workshopen som samlade elva bidrag på temat. Deltagare kom från lärosäten i Sverige, Norge, Finland och Kroatien.

Innan workshopen hölls en föreläsning av Samira Saramo, Senior Research Fellow, Migration Institute of Finland. Hon talade under rubriken “Entangled Legacies: Mapping Finnish Migrant-Settler Histories in Ontario, Canada” bland annat om sitt arbete med att skapa digitala kartor över finska migranter i Kanada. 

Läs mer om Samiras forskning

Som inledning av workshopen höll Gunlög Fur, professor vid Linnaeus Universitetet, ett key-note föredrag, ”Reflections on methodology and sources in researching encounters in settler spaces”. 

Gunlög reflekterade över sin erfarenhet av att forska om möten mellan urfolk och svenska migranter som blev bosättare i nordamerikanska nybyggarkontexter. Många utvandrade svenskar hamnade i Minnesota eller andra delar av USA och bosatte sig sedan på samma territorier som redan beboddes av den amerikanska ursprungsbefolkningen. På så sätt blev svenska migranter del av koloniala fördrivningsprocesser. Gunlög beskrev bland annat sig själv som en ”sakletare” som hittar olika ”nålar” i den stora ”höstacken” av olika migrantberättelser. 

Föreläsningen och den efterföljande workshopen hölls på engelska, men Gunlög Fur är också aktuell med en kommande bok på svenska som behandlar samma intressanta ämne.