Till umu.se
HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

Molnskugga

Torsdag 27 april
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Nio kvinnor från nio länder i en gripande performance med Tomas Tranströmers dikter som bas. De läser dikter eller kortare poesifragment ömsom på svenska, ömsom på sina modersmål.

”Upplägget är givetvis genialiskt; det finns få poeter som låter sig brukas så handgripligt som Tranströmer utan att förlora i mystik och existentiell tyngd.” Västerbottens Kuriren

”Man önskar onekligen att många ska få se det här  -  lilla mästerverket  -  skulle jag faktiskt vilja kalla det.” Sveriges Radio P1

”Ganska märkligt att höra Tranströmers dikter läsas, först på svenska och sen på sju språk till, det blir inte långtråkigt, när det går från vietnamesiska till arabiska till spanska, man är hela tiden med, man sitter där och ögonen tåras.” Kulturnytt, P1

Missa inte detta!

Idé och konstnärlig ledare: Gunilla Samberg

Läs mer om Molnskugga på bloggen

Valborg på campus

Med Umeå Studentkör, Nationskören och Balettakademien

Fredag 28 april
Kl. 12.10–12.40
Campusdammen

En modern klassiker! Lagom till årets första grönska dansar Balettakademien in våren tillsammans med Umeå Studentkör och Nationskören.

Det vankas alltså dans, körsång, sprakande eldar och vårvindar friska. Vad mer kan egentligen begäras denna dag? Kom i tid!

Dansare: Lyuba Angelcheva Shiryaeva och My Wiklund.
 

(Vid regn: Ljusgården, Lärarutbildningshuset)

Algesten

Ljusgården, Lärarhuset
Onsdag 10 maj
Kl. 12.10-12.50

Campusuppvärmning inför spelningen på Studion 20 maj! Se här

Det är skillnad på comebacker och comebacker. När Jakob Nyström, en av pop-Umeås bästa låtskrivare genom tiderna, nu är tillbaka efter flera års tystnad är det en stor händelse. Hans tidigare band Isolation Years och Two White Horses efterfrågas fortfarande, trots att de gav ut sina senaste album 2007 respektive 2009. Båda skulle hamna högt om det hölls en omröstning om vilka Umeåband man helst skulle vilja se återförenade.

Jakob har alltid använt sin omvittnat breda musikalitet – det sägs att han kan få blyertspennor att sjunga om det behövs – till att skapa innerlig, melodiös och tillgänglig pop. På det nya materialet, som han ger ut under artistnamnet Algesten, känns det som att han ytterligare har förädlat sitt glimrande pophantverk.

– De nya låtarna är skrivna under flera år och känns lite som en ofrivillig soloaffär där texterna skvallrar om att jag egentligen vill tillbaka till en gemenskap, berättar Jakob. När jag spelade i Isolation Years var det faktiskt lite tvärtom. Jag skrev mig bort från bandet, distanserade mig. I nya Never Leaving har den där vaga känslan av isolering blivit en del av mig själv och går inte att skaka bort, refrängen ”Meet me in a while I’m coming home” är som ett önsketänkande.

Algestens musik är också frukten av lång erfarenhet – från många olika sammanhang. Förutom de egna akterna har Jakob under åren varit fast medlem i Annika Norlins band Säkert!, turnerat med Deportees och Jonas Bergsten och gjort musik till föreställningar som han haft tillsammans med Olof Wretling från humorgruppen Klungan.

Algesten på Spotify. Lyssna här

Algesten på Facebook. Se här

Stina och Arktis

Onsdag 17 maj
Kl. 12.10–12.50
Campusdammen

(Om solen mot förmodan inte skiner, Ljusgården, Lärarhuset)

Under Umeå kulturhuvudstadsår 2014 släppte Stina och Arktis singeln "Vår stad (Anthem)". Låten skrevs som en kommentar till de förvandlingar staden genomgick inför arrangemanget och fick stor spridning. 

2016 kom EP:n "Fifty- Fifty". Albumet tar avstamp i 90-talets Umeå, i en miljö där punkscenen gav möjligheter till att vara någon annan än en normativ tjej. Skivan mottogs varmt av den stora musikbloggen Hymn: "Umeåbandet Stina och Arktis hade vi som ett av våra veckans fynd härom veckan. Nu kan jag inte sluta lyssna på deras smått fantastiska EP Fifty-Fifty. För en som tycker att starka melodier och berättande, samhällsengagerade texter på svenska är en lyckad kombination är det här bland det bästa som släppts i det här landet på väldigt länge."


Musikmagasinet Hymn om EP:n: Se här
Stina och Arktis:Lyssna här
Musikvideo Vår stad (Anthem): Se här

Filip Lundgren

Onsdag 24 maj
kl. 12.10–12.50
SLU´s innergård

(om solen mot förmodan inte skiner: i restaurangen Hansson och Hammar, precis bredvid).

Hans musik har beskrivits som "skimrande Norrlandsindie med karg inramning, men med välkomnande melodier". Sedan debuten med ”Där inget annat finns” 2015 har Filip Lundgren turnerat och jobbat på nytt material som släpps hösten 2017.

I februari kom första smakprovet i form av singeln Förlåt, och under våren kommer ännu en singel från EP’n. Under spelningen på campus kommer Filip att uppträda solo och spela nyskrivet material, men även material från debutalbumet.

Filips ord om låten:
- ”Förlåt handlar inte helt oväntat om att be om förlåtelse för någonting. Det svåra i just den här situationen är att jag är osä­ker på att jag ens sårat någon, eller gjort något fel. Det är det som kan hända om en är som jag och får dåligt samvete 100 gånger om dagen.”

Filip Lundgrens Facebook

På väg, officiell video

Filip Lundgrens hemsida

Pressfoto: Amanda Jonsson (www.amandamariajosefina.se).

Maria Sveland

Onsdag 24 maj - Inställt


Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa event behöver du biljett. Information om det hittas då i aktuell eventannons till vänster.

nyafejjan2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Kontaktinformation

Projektledare
Jonas Ericson
090-786 99 45
070-666 18 89

Projektassistent
Martin Gustafson Olausson
070-314 58 50

Besöksadress
Samverkanshuset, plan 4
Universitetstorget 4