HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

På Global Piano Day:
Olov "Klyv-Olle" Lindroth

Onsdag 29 mars
Ljusgården, Lärarhuset

Inom den svenska folkmusiken finns det två brister enligt Klyv-Olle. Den ena är piano och den andra är improvisationer. Tur då att han råder bot på detta, samtidigt som han tar traditionerna i beaktande. Han har turnerat runt hela Sverige och halva Europa och spelat på de flesta jazzklubbar och folkmusikfestivaler med band som Adeln och Klyv-Olle Trio.

Denna gång blir det en solokonsert där det kommer att spelas folkmusik från hela Sverige, och improviseras fritt. Det hör till ovanligheterna att Klyv-Olle ger solo-konserter, så passa på att lyssna på denna unika konsert på Internationella pianodagen.

Lyssna här

Piano Day firas över hela världen för att hylla pianot. För att hylla de som spelar på det, stämmer det, flyttar det, men främst för att hylla alla de som lyssnar! Eftersom pianot har 88 tangenter är det årets 88:e dag som gäller, den 29 mars!

Se mer

För ett jämställt Festivalsverige

Q&A med Elisabeth Rosenbrand, Musikens Makt

Torsdag 30 mars
Ljusgården, Lärarhuset

Makten över Musiken Umeå tillsammans med Kultur på campus bjuder in till ett Q&A (frågor och svar) med Elisabeth Rosenbrand från festivalen Musikens Makt i Luleå. Genom åren har festivalen tydligt tagit ställning och prisats för sitt arbete mot en inkluderande och jämställd musikscen. Festivalen har snabbt vuxit och hyllats i hela Sverige för dess höga kvalitet och förmåga att locka spännande akter till Luleå.

Förutom att bossa över Musikens Makt driver Elisabeth bokningsbolaget Kallbrand Agency, produktionsbolaget Pancake Lady samt sitter med i styrelsen för den nationella samarbetsorganisationen Livemusik Sverige.

Kom och hör henne prata om Musikens Makt, hur det är att arrangera en popfestival i Luleå, hur hon har arbetat för en jämställd festival och hur arrangemang och festivaler kan påverka en förändring i samhället.

Moderator Hanna Kangassalo.

Makten över Musiken verkar för jämställdhet inom musikbranschen.
Se mer

Molnskugga

Torsdag 27 april
Ljusgården, Lärarhuset

Nio kvinnor från nio länder i en gripande performance med Tomas Tranströmers dikter som bas. De läser dikter eller kortare poesifragment ömsom på svenska, ömsom på sina modersmål.

”Upplägget är givetvis genialiskt; det finns få poeter som låter sig brukas så handgripligt som Tranströmer utan att förlora i mystik och existentiell tyngd.” Västerbottens Kuriren

”Man önskar onekligen att många ska få se det här  -  lilla mästerverket  -  skulle jag faktiskt vilja kalla det.” Sveriges Radio P1

”Ganska märkligt att höra Tranströmers dikter läsas, först på svenska och sen på sju språk till, det blir inte långtråkigt, när det går från vietnamesiska till arabiska till spanska, man är hela tiden med, man sitter där och ögonen tåras.” Kulturnytt, P1

Missa inte detta!

Idé och konstnärlig ledare: Gunilla Samberg

Läs mer om Molnskugga på bloggen

Valborg på campus

Med Umeå Studentkör, Nationskören och Balettakademien

Fredag 28 april
Kl. 12.10–12.40
Campusdammen

En modern klassiker! Lagom till årets första grönska dansar Balettakademien in våren tillsammans med Umeå Studentkör och Nationskören.

Det vankas alltså dans, körsång, sprakande eldar och vårvindar friska. Vad mer kan egentligen begäras denna dag? Kom i tid!

Dansare: Lyuba Angelcheva Shiryaeva och My Wiklund.

(Vid regn: Ljusgården, Lärarutbildningshuset)

Maria Sveland

Onsdag 24 maj - Inställt

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa event behöver du biljett. Information om det hittas då i aktuell eventannons till vänster.

nyafejjan2016

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Jonas Ericson

Projektassistent