HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

Cleo och Broke ´N´Tipsy

Torsdag 7 september
Kl 12.00-13.00
Universum, på Välkomstmässan

Cleo. Svenska rappens mamma. Med dryga 10 år på hiphop-scenen har hon gjort musik med artister som Linda Pira, Adam Tensta, Alina Devecerski, Looptroop Rockers, Kristin Amparo, Syster Sol, Mwuana och Trainspotters.

2015 vann hon titeln ”Årets Liveakt” på Kingsizegalan och året efter ”Årets Live” på Manifestgalan. Hon stod även nominerad till ”Guldmicken” på P3 Guld-galan 2015.

”Nathalie Missaoui är född att stå på scenen – med allt vad det innebär (...) Jag ska villigt erkänna att detta var de bästa 90 minuterna jag har sett. Och kanske den bästa svenskahiphopspelning jag har upplevt i mitt liv hittills.” - Recension i Kingsizemagazine 2015.

Första EP kom 2007 och följdes upp av debutalbumet 2011 och den prisbelönade EP:n ”Vem E Han” tillsammans med Kristin Amparo 2014. Däremellan har hon släppt flertalet singlar. I Maj kom första solo EPn ”Vi Har Sagt Allt” även den producerad av Broke ’N Tipsy.

Vi har sagt allt

Vandraren, TV 4

Cleo, Facebook

Svante Henryson
- Konsert och improviserad workshop

Torsdag 14 september
Kl. 12.10–12-50

Svante Henryson, cello
Jon Balke, piano
Morgan Ågren, trummor

Triojazz med en ovanlig sättning. Musiken har jazzens sväng och improvisation och kammarmusikens dynamik, med ett hårdrocks-uttryck som ligger och lurar. Svante har spelat mycket med Jon respektive Morgan var för sig, men det är första gången alla tre spelar tillsammans.

Efter konserten improviserar Svante ihop en slags workshop på plats där han svarar på dina frågor. Häng kvar efter konserten!

Svante Henryson växte upp i Umeå, där han började sin musikerbana som el- och kontra-basist inom rock och jazz. Efter studierna, bl.a. vid Musikaliska Akademien i Prag, blev han rekordung solobasist i Oslo Filharmonien.

Därefter följde ett musikaliskt lappkast och han flyttade till USA för att bli elbasist i ett världsberömt hårdrockband. Under de många långa världsturnéerna lärde han sig ytterligare ett instrument: cello – hans unika spelstil är gränssprängande i både klanger, teknik och inte minst genremässigt.

Henryson är även en prisbelönt tonsättare. På verklistan återfinns orkesterverk, kammarmusik och körverk. Han är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien samt konstnärlig ledare för Umeå Kammarmusikfestival. 2014 fick han P2:s Jazzkatten/Årets Musiker, och belönades 2015 med det prestigefyllda Nordiska Rådets Musikpris.

www.henryson.net
I samarbete med Umeå Kammarmusikfestival.

Mats Jonsson
-om serieromanen Nya Norrland

Fredag 15 september
Kl. 12-10-12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Nya Norrland kastar sig handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som en av vår tids avgörande konflikter.

När Mats Jonssons familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa.

Med vrede och svart humor skildrar Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till - Telefonplan i Stockholm - där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor.

Hur blev det så här? Var uppstår egentligen Sveriges välstånd, och vart tar det vägen?

I sitt sökande efter svar wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar, frågar sina föräldrar varför de blev så arga när han flyttade, och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare.

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i fem serieromaner, senast den kritkerhyllade Mats kamp (2011). Han är redaktör för tidskriften Galago, ritar serier i Aftonbladet och har givit ut tre barnböcker

I samarbete med Kyrkan på campus

Skandal!

- Ett explosivt sång-och-dans-drama om de kvinnliga nobelpristagarna i fysik, kemi och medicin

Torsdag 12 oktober
Kl. 12.10–13.00
Ljusgården, Lärarhuset

Besatta Teatern berättar om den verklighet som historiens vetenskapskvinnor har ställts inför genom åren: hinder och motstånd, exkludering - till och med förnedring. Vi gör det förstås på vårt eget sätt med mycket humor, musikalitet och interaktivitet.

I Skandal får vi möta sex av historiens kvinnliga forskare som erhållit Nobelpris och ett par som blev utan.

Vi ställer oss frågor om strukturer och vanemönster, visar upp fördomar, gestaltar orättvisor och sjunger om skandaler - allt varvat med fakta och statistik.

Besatta Teatern
Åsa Karlin och Tess Paulsen är skådespelare med över 25 års erfarenhet var av teater, film och TV. Båda har arbetat på ett flertal teatrar bl.a. Stockholms stadsteater, Riksteatern, Västanå teater och Dramaten och synts i många TV-produktioner såsom Beck och Solsidan.

Nu driver vi vår egen ambulerande teater. Besatthet är vårt ständiga tema. Med humor, kvickhet, sång, dans och drama vill vi skildra historiska kvinnor i nutidsperspektiv.

Se trailer
I samarbete med Kyrkan på campus

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa event behöver du biljett. Information om det hittas då i aktuell eventannons till vänster.

nyafejjan2016

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Jonas Ericson

Projektassistent