Till umu.se
HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

 

Kristian Anttila

Onsdag 1 mars
Kl. 12.10–12.50
Bildmuseet

”Rum 4, Avd 81” är Kristian Anttilas första helt akustiska skiva. Anttila, som debuterade 2003, har från sina 6 album haft otaliga P3-hits och är en av Sveriges flitigast turnerande artister.

”Rum 4, Avd 81”

”Hej! Kristian Anttila heter jag. Jag är man. Jag är 36 år gammal. Jag sjunger och spelar gitarr. Jag vet att det är dåligt men nu är det så. Det var liksom det som fanns tillhands. Jag blir glad när jag sätter mig med gitarren. Jag tycker det låter fint som det gör. Jag behöver inte härma mina idoler längre. Det kommer av sig självt.

Dom här 9 låtarna spelade jag in i all sin enkelhet så att Jakob och Sonja kunde få höra. Det lät så raspigt över telefon tyckte dom. Det blev väldigt fint tyckte dom också och sa att alla borde få höra. Mmm så här har ni. Och egentligen kanske inte en gitarr hade behövts. En benflöjt hade räckt. Eller en kokosnöt. Ett sus i bakgrunden. Nåt litet sällskap åt orden bara för det är vad denna skivan handlar om; Orden. Jag är en stor poet nämligen.

Detta faktum har tidigare skymts av rökmaskiner, rövarliv och elgitarrer. Denna gången har jag städat bort allt sånt bös man mest brukar använda för att försöka bli rockstjärna. Men vad är då Rum 4 Avd. 81? Jo, jag hamnar där ibland. Särskilt mycket då.

www.kristiananttila.com

www.birdsrecords.se

The Tarantula Waltz

Onsdag 15 mars
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Markus Svensson, personen bakom namnet The Tarantula Waltz, har precis avslutat sin tredje Europaturné med The Tallest man on Earth och kommer i början av 2017 med ett nytt album!

The Tarantula Waltz har turnerat nästan oavbrutet i åratal och delat scen med akter som First Aid Kit, Damien Jurado och Iron & Wine.
 Dessutom blev han förra året personligt utvald att öppna för The War On Drugs Europaturné.

Han har uppmärksammats som “Best of What’s Next” av Paste Magazine och han har även lovordats av Brooklyn Vegan, Uncut, The Line of Best Fit och Clash Magazine.
Den senaste i raden av stora amerikanska bloggar som hypat The Tarantula Waltz är bloggjätten Consequence of sound som efter att ha fått höra några låtar från nya skivan spår att 2017 blir Tarantula Waltz år
Blue As In Bliss släpps fysiskt och digitalt i februari 2017 via skivbolaget Woah Dad!

www.thetarantulawaltz.com

Molnskugga

Torsdag 27 april
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Nio kvinnor från nio länder i en gripande performance med Tomas Tranströmers dikter som bas. De läser dikter eller kortare poesifragment ömsom på svenska, ömsom på sina modersmål.

”Upplägget är givetvis genialiskt; det finns få poeter som låter sig brukas så handgripligt som Tranströmer utan att förlora i mystik och existentiell tyngd.” Västerbottens Kuriren

”Man önskar onekligen att många ska få se det här  -  lilla mästerverket  -  skulle jag faktiskt vilja kalla det.” Sveriges Radio P1

”Ganska märkligt att höra Tranströmers dikter läsas, först på svenska och sen på sju språk till, det blir inte långtråkigt, när det går från vietnamesiska till arabiska till spanska, man är hela tiden med, man sitter där och ögonen tåras.” Kulturnytt, P1

Missa inte detta!

Idé och konstnärlig ledare: Gunilla Samberg

Läs mer om Molnskugga på bloggen

Maria Sveland

Om nya boken Bitterfittan 2

Onsdag 24 maj
KL. 12.10–12.50
Vardagsrummet, Humanisthuset

Tio år har gått sedan Sara lämnade man och barn för en veckas tankepaus på tönt-Teneriffa. Familjehelvetet hade dränerat henne på energi, hon var bitter och trött. I solstolen på det fula charterhotellet läste hon Erica Jongs klassiker Rädd att flyga och insåg att det hon längtade efter mest var att få sova och vara ifred – inte något vilt, knapplöst knull.

När vi nu möter Sara har hon äntligen skiljt sig från sin man. Men att börja om livet som ensamstående är betydligt mer komplicerat än vad hon kunnat ana. Kärnfamiljsnormen är stark, och att leva ut sin lust väcker provokation och ilska hos omgivningen. Sara slits mellan påtvingande skamkänslor och stolthet över sitt beslut.

Medan Bitterfittan var en uppgörelse med våra ojämställda kärleksrelationer och familjeliv gör Bitterfittan 2 upp med samhällets svartvita syn på skilsmässa och den förbannade sexistiska socialiseringen. Det är en berättelse om lust, mod och sårbarhet. Inte minst är det en kärleksförklaring till vänskapen.

Maria Sveland är utbildad vid Dramatiska institutets radiolinje och en prisbelönt författare och journalist. Hon debuterade 2007 med romanen Bitterfittan, som idag räknas till en av våra moderna klassiker. 2013 kom Hatet, sprungen ur ett explicit mordhot, där hon gjorde upp med antifeminismen och aggressiviteten som den tycks uppvigla. En genomgående tematik i hennes journalistiska- och litterära gärning är klass, kön och sexualitet.

Läs mer här


Sidansvarig: Jonas Ericson
2017-02-22

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa event behöver du biljett. Information om det hittas då i aktuell eventannons till vänster.

nyafejjan2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Kontaktinformation

Projektledare
Jonas Ericson
090-786 99 45
070-666 18 89

Projektassistent
Martin Gustafson Olausson
070-314 58 50

Besöksadress
Samverkanshuset, plan 4
Universitetstorget 4