HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

En försmak av

50th Edition Jazz Orchestra

Jonas Knutsson & Rickard N Jokela Duo

Torsdag 26 oktober
Lärarhuset

Umeå Jazzfestival firar 50 år! Umeås jazzmusikliv har en unik historia som sträcker sig långt mer än ett halvt sekel bakåt i tiden. På många sätt kan dess moderna berättelse sägas inledas under 1960-talet då såväl grupper som enskilda musiker vann erkännande långt utanför landets gränser. Kronan på verket blev Umeå Jazzfestival som startade 1968. Nu inleds ett årslångt jubileumsfirande med 50th Edition Jazz Orchestra som intar Idunscenen under lördagseftermiddagen!

En försmak ur jubileumsorkestern sker på Kultur på campus då projektets musikaliske ledare Jonas Knutsson intar scenen med förtrupp. Här väljer Jonas att bjuda in en av dessa många begåvade musiker som startat sin karriär i Umeå. För basisten Rickard N Jokela är utan tvivel en musiker att räkna med. Hans nysläppta debutalbum har hyllats i media och i mötet med Jonas bländande saxofonspel återupptas duo-samarbetet som inleddes då Rickard studerade på Musikaliska akademin i Stockholm. Helt klart kommer deras låtlista fyllas av jazzpärlor men också teman och impovisationer inspirerade av många olika musikkulturer världen över.

Jonas Knutsson saxofoner, Rickard N Jokela bas.

Umeå Jazzfestival

Po Tidholm om sin nya bok:

Läget i Landet

Fredag 27 oktober
Lärarhuset

89 tankar om periferier, politik och varför landsbygdsfrågan är viktigare än du tror.

Läget i landet är en rak och tankeväckande beskrivning av landsbygdernas kris. Jour­nalisten Po Tidholm tecknar den svenska regionalpolitikens historia, fångar dagens utveckling och föreslår också en och annan lösning.

En långsam glidning, ett förflyttat fokus till staden, har lämnat de svenska landsbygderna politiskt övergivna. Valet av Trump, Storbritanniens Brexit-omröstning och Le Pens framgångar synlig­gjorde en kulturell konfliktlinje mellan stad och land. Och något oväntat så hamnade fokus på landsbygdsfrågan. Populisterna röstades fram av en försmådd landsbygdsbe­folkning som länge hade känt sig bortglömd och inte förmått delta i det stora liberala mångfalds- och valfrihetsprojekt som poli­tiken förvandlats till.

Liknande mönster återfinns här; en växande misstro och oron över ett land som faller itu. Vad är det som har hänt?

Po Tidholm, journalist, är född och bosatt i Hälsingland och mångårig medarbetare bland annat i Dagens Nyheter och på Sveriges Radio. Sedan mitten av nittiotalet har Tidholm undersökt hur landsbygdens roll förändras när Sverige urbaniseras, nu senast i boken Norrland (2012 / 2014) och SVT-serien Resten av Sverige (2016). Po Tidholm har sommarpratat två gånger i P1 och prisats som “Årets lantis” av tidnin­gen Land.

I samarbete med Kyrkan på campus

Kent Wisti
"Konsten att leva och modet att dö"

- Kent Wisti i samtal med Per Nilsson

Torsdag 9 november
Lärarhuset

Kent Wisti, präst, bildkonstnär och satiriker vars hyllade teckningar sprids överallt i sociala medier och har getts ut i verket ”I det här jävla landet”(2016)

Per Nilsson är filosof och författare. Han har skrivit böcker om konst och filosofi bl a ”Non Serviam, Philosophical Essays on Arts of Living” (2015)

Ur ”I det här jävla landet” av Kent Wisti
”Leken, humorn, tron och kreativiteten är frukter ur samma träd, ånga ur samma inblåsta livsande. I vårt förhållningssätt till världen är det genom detta som vi anar det gudomliga. Det är genom detta vi orkar att leva lite till och det är genom detta vi får mod att dö, när den stunden är här. Här är också trons hemmaplan oavsett religionstillhörighet. Att använda skapandet är att leva sitt liv i spänningsfältet mellan kärlek och död, mellan ängslan och tillit, mellan vanmakt och allmakt.

Tron och konsten sammanfaller i en mission som går ut på att ge människan ork att leva och mod att dö. Det som vi lite högtidligt kan kalla för hopp.

Det blir också narrens uppgift. Det blir humorns uppgift. Det är långt mellan glädje och glättighet och i konsten, tron och humorn finns snarare glädje än glättighet. Kamp snarare än fördragsamhet. Eggelse snarare än likgiltighet. Det enskilt största hotet mot mänskligheten i dag är människor utan humor. Det är människor och strukturer som vanvårdat barnets skicklighet att kliva in och ut ur lekens rum. Varje djup måste ha en yta men varje yta vilar inte på ett djup. Det är långt mellan glädje och glättighet.”

I samarbete med Kyrkan på campus.

Sibelius Inspiration

Torsdag 30 november
Lärarhuset

Vi fortsätter att fira Finlands 100 års-jubileum, nu med en jubileumskonsert i världsklass. Den finske nationalikonen Jean Sibelius musik framförs av två av Finlands främsta musiker, Nasig Azezian, piano, och Jussi Makkonen, cello.

Jean Sibelius är Finlands internationellt mest kända kompositör och hade en stor betydelse för landets nationella väckelse.

Sibelius Inspiration demoJean Sibelius: Nocturno Op. 24 No. 8 (Music video)
I samarbete med Kyrkan på campus

Lucia med Umeå Studentkör

Onsdag 13 december

Kl.12.10–12.40
Aula Nordica

Missa inte en av årstidens absoluta höjdpunkter!

Obs biljetter! Studenter och personal hämtar gratisbiljetter mot uppvisande av UmU-kort på Infocenter i Universum och på Universitetsbiblioteket.

Var vänlig kom i tid. Varmt välkomna!

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa event behöver du biljett. Information om det hittas då i aktuell eventannons till vänster.

nyafejjan2016

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Jonas Ericson

Projektassistent