Till umu.se
HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

Pale Honey

Torsdag 3 september
Kl. 12.10–12.50

Utanför Lindellhallen (vid regn: Universum)

Minimalistiska rockduon Pale Honey har med sitt självbetitlade debutalbum vunnit kritikernas gunst. Första singeln "Youth" fick ett kanonmottagande i UK och även här hemma fick låten bara högre och högre P3 rotation och toppande på studentradiolistan.

Pale Honey består av Tuva Lodmark och Nelly Daltrey som fann varandra under tidiga tonår på högstadiet. Något klickade. Det hände ofta att de försvann från lektionerna för att smyga in i skolans musiksal och spela musik istället. Tillsammans har de utvecklat en egen ljudvärld, som nu tar sig i uttryck genom Pale Honey. 

Musiken är skönt tillbakalutad, men samtidigt finns en klar och tydlig intensitet. Det är rått, uppriktigt och nonchalant i samma sekund, och en självklarhet varför de låter precis som de låter.

“a White Stripesian voice-drums-guitar sparseness… brilliant”– Sunday Times Culture

Pale Honey ger 90-talet nytt liv” – Håkan Steen, Aftonbladet

http://www.palehoney.com/

I samarbete med:Välkomstmässan

Olof Wretling och Jakob Nyström

Misslyckandena i mitt liv

Onsdag 16 september
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Olof Wretling – känd från humorgruppen Klungan och Mammas Nya Kille – pratar om att misslyckas. Olof debuterade som Sommarvärd i P1 2011 och har sedan dess röstats fram av lyssnarna att också Vinterprata tre gånger. Senast handlade det om att misslyckas och han ger oss nu delar av det programmet tillsammans med musikern Jakob Nyström. 

- Det blir en personlig och komisk berättelse om att misslyckas, att snubbla på mållinjen och att inte få till det lilla extra, när det knyter sig i det avgörande ögonblicket, hur orättvist det är när hårt arbete och långa förberedelser resulterar i just ingenting. Det är ensamt på botten och så vackert från toppen.

Jakob Nyström – känd från bl a Isolation Years, Two White Horses och som medlem i Säkert! – hade officiell premiär på låten Stöldgods under Olofs vinterprat och ackompanjerar med nyskriven musik inspirerad av Olofs texter.

I samband med detta släpps den första ledtråden i Umeå universitets jubileumstävling där du kan vinna en ballongfärd över Umeå! Alla är välkomna att delta och totalt finns fem vinstchanser.
Första ledtråden avslöjas från scenen och därefter släpps ledtrådarna på Umeå universitets instagramkonto kl. 13.00, 14.00, 15.00 och 16.00.           

Följ @umeauniversitet på Instagram för mer information och tävlingsvillkor.

I samarbete med Jubileumsveckan 50.umu.se

Varmt välkomna!

Niklas Lind

Torsdag 1 oktober
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Gammal kärlek.

För Stockholmssonen Niklas Lind har den frasen en dubbel innebörd. Dels handlar den om det musikaliska. Om hans kärlek till den jazz- och vistradition som ligger nedärvt i den svenska folksjälen. En romantisk vurm för ett 60-tal där Stockholm pyrde av framåtanda. Där såväl kompositioner som musiker var välskräddade och där glädje och dekadens gick hand i hand i storstadsnattens förföriska skimmer. Men frasen handlar också om relationer, om hans egna minnen och personliga erfarenhet. Från blossande passion och bultande hjärtan till uppbrott och den återkommande känslan av tomhet.

Det var mot denna tudelade bild av Gammal kärlek som Niklas Lind för snart två år sedan började mejsla fram grunden till sitt första album. Han var singel och satt återigen själv i sin lägenhet på Södermalm. I bakgrunden ekade ljudet av Ringvägen ikapp med minnen från ett decennium som professionell musiker. Det hade varit ett liv på turné, ett liv där både hotellrum och scener omnämns för sina stjärnor. Lika uppfyllande och bekräftande som flyktigt och svåranpassat till tvåsamhetens konventioner.

Varmt välkomna!

Niklas hemsida

Abalone Dots

Onsdag 14 oktober
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

När Abalone Dots nu är tillbaka efter tre års tystnad är det på egna villkor. Nya skivan blir råare och rör sig närmare indie folk-genren, och bandets politiska ställningstaganden blir tydliga denna gång när humanism och solidaritet är ämnen som berörs.

Nya albumet Red har fått växa fram som det velat. Louise Holmer, Sophia Hogman och Rebecka Hjukström har alla tre utbildat sig vid sidan om musikkarriärerna och efter över ett decennium av musicerande tillsammans står de också för första gången på egna ben utan ett majorbolag i ryggen.

Abalone Dots är ett Sveriges flitigast anlitade artister och har samarbetet med bl a Marit Bergman, Lisa Miskovsky, Lars Winnerbäck, Kalle Moraeus och några av de största i Nashville. Debutplattan, From A Safe Distance, släpptes 2007 och fick både fina recensioner av kritikerna och ett varmt mottagande av publiken då den gick rakt in på albumlistans 7:e plats. Skivan gav eko även på andra sidan Atlanten och fyra USA-turnéer under 2008-2011 har givit dem ett gediget americana-renommé.

Varmt välkomna!

http://abalonedots.com/

I samarbete med:International Office

Jens Lapidus

Tisdag 20 oktober
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Jens Lapidus (född 1974) bor i Stockholm och är advokat på brottmålsbyrån Försvarsadvokaterna, en av Sveriges främsta advokatbyråer. 2006 debuterade Jens Lapidus med Snabba cash, som blev en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Snabba cash är såld till 30 länder, däribland USA och England, och filmatiserad i regi av Daniel Espinosa. Uppföljaren Aldrig fucka upp (maj 2008) är skriven i samma hårdkokta stil och skildrar även den de kriminellas egen inre logik. Inspirerad av James Ellroy skapar Jens Lapidus en egen genre: Stockholm Noir. Det Ellroy gör med femtiotalets Los Angeles gör Lapidus med Stockholm idag. Och perspektivet är the bad guys. Totalt.

När Lapidus gästar Kultur på campus berättar han om sin senaste roman STHLM DELETE som är en fortsättning på förra årets succé VIP-rummet.

På nytt möter vi Emelie och Teddy, det ofrivilliga paret från Jens Lapidus storsäljande Vip-rummet. Hon: jurist på glassiga advokatbyrån. Han: kåkfararen som försöker leva på rätt sida lagen, numera som byråns fixare och specialutredare. I STHLM DELETE dras de in en härva med djupa förgreningar i Stockholms olika världar, där historien lever i nuet och hotar alla inblandade.

Varmt välkomna!

David Urwitz

Tisdag 11 november
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

David Urwitz har sedan debuten för tio år sedan släppt sex skivor, gjort över 400 spelningar i Norge och Sverige samt hörts och synts i radio och tv. Ändå har han kallats en av Sveriges bäst bevarade hemligheter. I och med tio-års jubileet släppte David precis ett samlingsalbum(David, vad är det du vill höra?).

ETT FÖRSÖK TILL SAMLING

David, vad är det du vill höra?

Ja, vad är det man vill höra?

Egentligen?

Det är verkligen något jag har funderat på genom åren.

Vill man få applåder eller ryggdunkar eller vad är det?

Och jag har undrat varför jag började skriva och spela låtar. Varför det blev så livsavgörande för mig? Så hejdlöst viktigt. 

Varför ville jag göra just det här till nästan vilket pris som helst. 

Jag tänker ofta på att jag kunde haft ett ganska bra liv om jag inte fått den här tvångstanken på halsen. Det är lite så jag ser det. Som en tvångstanke.

Nu har jag ju accepterat den och även lärt mig hantera och till och med trivas med den. Och jag tycker det är ett bra liv det där att sitta hemma och stirra i väggen och fundera på nya melodier och texter och sedan åka nånstans och göra mina låtar för 50 eller 500 personer.

Ett riktigt bra liv faktiskt. Men ändå.

Nu är det tio år sen jag släppte min debutskiva. På vissa sätt känns det som igår medan det samtidigt känns som en hel tidsålder sedan. Under de här åren har jag spelat in sex album och en EP plus lite strölåtar här och där. Vissa låtar har varit svåra att få till medan andra nästan kommit av sig själva. 

Här är mitt urval och ett försök till samling.

/David U

https://www.youtube.com/watch?v=qq4CBAkKuPY

http://davidurwitz.se/

https://www.facebook.com/davidurwitzfanklubb

Lars Kepler

(Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril)

Tisdag 17 november
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril gästar Kultur på campus för att berätta om deras senaste bok – Playground

Under en insats i Kosovo blir löjtnant Jasmin Pascal-Anderson skjuten och hennes hjärta står stilla under fyrtio sekunder. När hon återvänder till livet kan hon inte sluta tala om att döden börjar med en våldsam hamnstad där de styrande håller på att förlora kontrollen över den organiserade brottsligheten.

     Jasmin behandlas för sin krigspsykos, lämnar det militära och försöker leva ett stillsamt liv när någonting fruktansvärt händer. Tillsammans med sin femårige son hamnar hon i en bilolycka. På sjukhuset upptäcker läkarna en blödning från sonens kranskärl. För att kunna operera honom måste de stanna hans hjärta.

     Ingen kan svara på om de många vittnesmålen från tillfälligt döda bara beror på att hjärnan reagerar panikartat på syrebristen som uppstår när hjärtat står stilla. Men Jasmin törs inte ta risken. Hon vet att hennes son inte kommer att klara sig tillbaka till livet på egen hand om hamnstaden finns på riktigt.

     Den andra sidan är en mycket farlig plats och farligast av allt är lekplatsen – playground.

Varmt välkomna!


  Utskriftsversion

Sidansvarig: Jonas Ericson
2015-08-31

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa arrangemang måste du ha biljett. När så är fallet står det här till vänster. Biljetterna läggs ut på angivna platser några dagar innan.

Kultur på campus på Facebook

Nyhetsbrev

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Kontaktinformation

Projektledare
Jonas Ericson
090-786 99 45
070-666 18 89

Projektassistent
Martin Gustafson Olausson
070-314 58 50

Besöksadress
Samverkanshuset, plan 4
Universitetstorget 4