Till umu.se
HeadlineImage

Kultur på campus

Gratis kultur för studenter och personal - varje vecka vid lunchtid.

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

I HAVE A DREAM - A GOSPEL STORY

Fredag 3 oktober
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Smakprov ur föreställningen "I Have a Dream - A Gospel Story".

"A Gospel Story" tar dig med på en gripande musikalisk resa 50 år tillbaka i tiden när Martin Luther King stod inför 200 000 människor i Washington och talade om sin dröm, en dröm om frihet, mångfald och tolerans. En föreställning som är mer aktuell än någonsin!

Martin Luther Kings kända tal om den afro-amerikanska historien, kampen för frihet och medborgarrättsrörelsen i den amerikanska södern känns lika aktuellt idag som då. I denna historia får du möta människorna som var där den dagen då Dr King höll sitt tal. Vilka var dessa människor? Vad bar de med sig för livshistoria?

Föreställningen "I Have A Dream - A Gospel Story" handlar om att vara älskad, om frihet och drömmar, en rörande musikal om människors öden. I februari 2015 sätts föreställningen upp i Washington. Men i Sverige har vi möjlighet att se den före USA-premiären. Tre artister flygs över från Washington för att vara med på turnén som går till åtta svenska städer under hösten 2014.

För mer info och turnéplan besök: agospelstory.se

Obs! Student- och personalpris på kvällsföreställningen
i Aula Nordica 250 kr (ord. pris 350 kr). Kod: unrab
Boka här

MULLIN MALLIN & SVENSK PEPPAR

Onsdag 8 oktober
Kl. 12.10–12.50
Brashörnan, Universum

Mullin Mallin och Svensk Peppar spelar musik med en spännvidd från Balkan till Sápmi. Ibland vilt och galet, ibland med trånande vemod. Vi spelar musik vi tycker om! Musik för kärlek, smärta och vanvettig glädje!

Så här har de beskrivits i pressen:

”Oj vilket tryck det är när Mullin Mallin och Svensk Peppar spelar live! Umeåpubliken älskar den här gruppens Balkansväng och dansgolvet fylls från första tonen. [...] Om publiken fått råda hade Umekombinationen Mullin Mallin och Svensk Peppar kunnat spela hela kvällen. Man vill inte släppa dem från scenen. Dessa sju damer och tre herrar kan sin balkanmusik, den sitter som medfödd och det svänger fett.”
-Gunnar Wiklund, Folkbladet

”Det griper tag om hjärtat så att det gör ont. [...] Mullin Mallin och Svensk Peppar, med bas i Umeå, är lika klart lysande som norrskenet.”
-Lennart Olausson, Lira

Mullin Mallins hemsida

Mullin Mallin på Facebook

NINA RAMSBY

Måndag 20 oktober
Kl. 12.10–12.50
Vardagsrummet, Humanisthuset

Nina Ramsby är en av de mest eftertraktade artisterna i Sverige just nu. Med osedvanlig närvaro och en aldrig sinande nyfikenhet har multiinstrumentalisten, låtskrivaren, sångaren och producenten ända från början förtjänstfullt kryssat mellan och tvärsöver genrerna i dryga tiotalet uppmärksammade grupper och projekt: Hårt rockande Salt, den melankoliska poporkestern Grand Tone Music, elektronicabandet Baxter, samarbetet med Nashville-baserade Brent Hunter i ”The World”, nyskapande jazz med Nina Ramsby Ludvig Berghe Trio är några exempel.

Tillsammans med Martin Hederos (The Soundtrack of Our Lives och Hederos & Hellberg) har Nina även släppt de kritikerrosade skivorna ”Visorna” (2004) och ”Jazzen” (2006). På ”Visorna” tolkar de på sitt lyhörda sätt visor av bland annat Cornelis, Fred Åkerström, Eva Dahlgren och Barbro Hörberg. Till ”Jazzen” skrev Nina själv svenska texter till låtar av Nina Simone, Stina Nordenstam, Sade och Billie Holiday. Texter om könsidentitetsförvirring, hat, mod, åtrå, Gud, tröst och förlåtelse.

Sedan våren 2008 har Nina varit ut på vägarna och spelat i ett mer minimalistiskt format. Ensam med röst och gitarr framför hen med oerhörd närvaro sina tolkningar av Bellman, Cornelis och Fred Å. Visor om sorg, förtryck, kamp, resning och förförandets konst.

youtube - Nina Ramsby i "På Spåret"

youtube - Med ögon känsliga för grönt

Dessutom, invigning av det nyrenoverade Humanisthuset med inledande tal av rektor.

ÁRA

Fredag 24 oktober
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

ÁRA tar plats i mötet mellan samisk tradition och visionär energi. Med sin första skiva "O" skapade ÁRA nya vägar för jojken som konstform. Ett musikaliskt möte som överbryggade kulturella gränser.

Med sin nu aktuella andra skiva Vuoste virdái (Westpark 2014); "Mot strömmen", hyllar ÁRA de människor som stod upp för sitt ursprung och lärde sina barn det samiska språket trots de påtryckningar som den kulturella skambeläggningen innebar. En hyllning till alla de människor som då gick mot strömmen, till alla de som idag går mot strömmen. De som står stolta i sin tradition och historia och vågar vara sig själva. Tradition och förnyelse, vänskap och värme, jojk och improvisation. Det finns inget annat som låter riktigt som ÁRA.

youtube - Miessi

youtube - Randi

ÁRA på Facebook

PEHR G GYLLENHAMMAR

Torsdag 27 november                                Copyright/Fotograf: Dan Hansson
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Författarbesök - samtal om boken Oberoende är stark,
med Pehr G Gyllenhammar och Anders Palmgren.

Efter femtio år i hetluften drar nu Pehr G Gyllenhammar sina slutsatser. Om näringslivets konservativa strukturer, girigheten, korruptionen, medierna, monarkin och konsekvenserna av att förlora en hel generation på grund av arbetslöshet. Det är ärliga, råa, sanningar om sakernas tillstånd och vad som borde göras. Signerade en självständig tänkare med stark integritet. Ofta kontroversiell i det svenska näringslivet men populär hos folket. Flera gånger framröstad som Sveriges populäraste man, som de senaste åren med internationella uppdrag i bagaget kunnat studera ett Sverige i förändring på distans.

Oberoende är stark är ett samarbete med publicisten Anders Palmgren, dryga tjugo år efter deras gemensamma bokprojekt Även med känsla. Palmgren – nyhetschef på TV4 Nyheterna – bidrar med sitt perspektiv och håller i pennan. Resultatet är en ovanlig bok som vågar ifrågasätta det samhälle vi lever i idag.

Pehr G Gyllenhammar, född 1935, var verkställande direktör i Volvo 1971–1983 och bolagets styrelseordförande 1983–1993. Åren 2004–2007 var han styrelseordförande i investmentbolaget Kinnevik och har sedan dess haft ett antal internationella uppdrag. Anders Palmgren, född 1954, är publicist med mångårig journalistisk erfarenhet och numera senior reporter på TV4Nyheterna. Med inriktning ekonomi och politik.

KOLONIEN

Torsdag 4 december
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Kolonien grundades 2010 när Anna Möller anslöt sig till bandets dåvarande trioformatet med bröderna Arvid och Erik Rask och Mischa Grind. Med Annas röst och fiol adderat hittade då Koloniens karaktäristiska musik och stämsång hem.

Första året blev de inbjudna att spela i Tanzania och Israel/Palestina. Under dessa resor fick de tid och inspiration att färdigställa sina ideér och låtar där folkmusik fick möta pop- och reggaesväng. Vad som från början sammanförde bandet var deras gemensamma intresse för politik och stor vikt läggs vid texterna, som ur ett brett perspektiv lägger sig i politiken och samhället och ställer frågor om sökande, omställning och livets kärna.

- 2011 prisades de som ”Årets Unga Folkmusikband”.

- 2013 blev de utsedda till ”Året Nykomling” på Folk- & Världsmusikgalan.

Kolonien har kommit att utveckla ett tydligt eget sound, med en musik som ändå behåller kontakten med sina rötter. Sedan starten 2010 har Kolonien gett över 250 spelningar i sju olika länder.

Koloniens hemsida

youtube - Sammanhang

youtube - Perfektion

LUCIA PÅ CAMPUS MED UMEÅ STUDENTKÖR

Fredag 12 december
Kl. 12.10–12.40
Aula Nordica

Lyser julstämningen med sin frånvaro i decembermörkret? Lugn, vi har lösningen. Det är allmänt känt att Lucia med Umeå Studentkör i Aula Nordica gör susen för julefriden. Efter tillställningen kommer du att sväva därifrån, som på mjuka snöflingor, sjungandes ”jul, jul, strålande jul”. 

OBS biljetter!  
Studenter och personal kan hämta gratisbiljetter på följande platser:

  • Infocenter Universum
  • Servicecenter KBC
  • Universitetsbiblioteket

Var vänlig kom i tid. Varmt välkomna!


  Utskriftsversion

Sidansvarig: Jonas Ericson
2014-09-30

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa arrangemang måste du ha biljett. När så är fallet står det här till vänster. Biljetterna läggs ut på angivna platser några dagar innan.

Kultur på campus på Facebook

Nyhetsbrev

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Kontaktinformation

Projektledare
Jonas Ericson
Tel: 090-786 99 45
Mobil: 070-666 18 89

Projektassistent
Anna Hagen
072-744 82 26

Besöksadress
Samverkanshuset, plan 4
Universitetstorget 4