Till umu.se
HeadlineImage

Gratis kultur för studenter och anställda
–varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

Niillas och Roope

Niillas

Torsdag 5 mars
Kl. 12.10-12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Ta en klassiskt skolad kompositör med multi-instrumentell talang och en poet och musiker med bakgrund i jojken, lägg till en nypa singer-songwriting och du får helt nytt sound. Som duo har Niillas och Roope släppt två skivor: "Manin guottán girjji fárus" (Varför jag bär en bok med mig) och Assimilašuvdna blues. I fjol skapade Holmberg en låt tillsammans med Deportees i Sameradions TV-serie Sápmi Sessions.

Niillas Holmberg är en ung samisk poet, musiker och skådespelare från Utsjoki, Finland, nu bosatt i Tromsö. 2009 debuterade han som poet med diktsamlingen "Dego livččen oaidnán iežan" (Som om jag hade sett mig själv). Året därpå debuterade han som skådespelare med huvudrollen i "Allaq" på Beaivváš samiska nationalteater. 2013 kom hans andra diktsamling ut, "Amas amas amasmuvvat" (För att icke det främmande skall främmandegöras). Hans diktsamlingar har översatts till flera språk, och den senaste blev hedrad med Samerådets litteraturpris 2014.

Niillas & Roope - Giđđajoga baldu Niillas & Roope - Gallok

I samarbete med Samiska veckan

Tomas Andersson Wij

TAW

Torsdag 19 mars
Kl. 12.10-12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Tomas Andersson Wijs karriär är unik. Hans album har aldrig legat etta på topplistorna, men för varje gång han packat upp sin akustiska gitarr har det kommit några fler och lyssnat, och för varje ny skiva har hans säregna ton trängt lite djupare in i svenskarna. 16 år efter debuten är han en av landets stora artister.

I höstas släpptes det kritikerrosade albumet "Mörkrets hastighet", han är också aktuell med "Gå rakt fram och över husen", ett urval sångtexter i bokform. Skivan och boken följdes upp med välbesökta konserter på teatrar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Jönköping. Under våren fortsätter han sin resa genom Sverige med en serie akustiska solokonserter. Många menar att det är så man helst ska se honom: ensam på scen. Detta är inget du bör missa.

Tomas Andersson Wij, Santa Monica

Tomas Andersson Wij, Mitt barnsliga leende

I samarbete med Stella Event

Biljetter till kvällskonserten på Sagateateatern 19/3
OBS! Studentpriser!

Winhill/Losehill

Winhill

Fredag 27 mars
kl. 12.10-12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Winhill/Losehill hyllades unisont för debutalbumet ”Swing of sorrow” (2012), en dubbelskiva med hela 19 spår. DN:s Niklas Wahllöf gav albumet 5/5 och skrev bland annat ”Det är fruktansvärt bra. En fantastisk debut.” Kristin Lundell gav albumet 5/6 i SvD och skrev bland annat. ”Swing of Sorrow är en sällsynt vacker skildring av det som är starkast av allt men samtidigt så skört att det på en sekund kan vara försvunnet.”

Sedan ”Swing of Sorrow” släpptes har bandet bland annat samarbetat med Göteborgs Symfoniorkester och Norrlandsoperans Symfoniorkester, något som haft stor inverkan på de klanger och sound som hörs i de nya låtarna. ”Vi har verkligen kunnat ta musiken och arrangemangen till nya höjder”, säger Henrik Nybom, trummis och arrangör i bandet.

Nu släpper Winhill/Losehill singeln ”Working on the side”, från sitt kommande, andra album: ”Vi ville berätta en historia om vad en människa på flykt måste gå igenom. Bara i år har 3000 människor på flykt drunknat i Medelhavet, det är en katastrof som vi verkligen kände att vi ville vittna om med den här låten.”

Alla låtar på albumet är inspelade och mixade i Decibel Studios i Stockholm av Måns Lundberg (bror till Jonas Svennem), som bl. a. även mixat Veronica Maggios album ”Handen i fickan fast jag bryr mig”, samt mixat och delvis producerat Håkan Hellströms album ”Det kommer aldrig va över för mig”.

Winhill/Losehill är:
Jonas Svennem (sång, klaviatur)
Henrik Nybom (trummor)
Carl Åkerlund (textförfattare)
Petrus Sjövik (bas)
Sofia Högstadius (violin)
Kalle Lundin (klaviatur, gitarr)

Winhill/Losehill - The house is Black

Winhill/Losehill - Tell her she´s the light of the world

I samarbete med Umeå Open

Manuel Bojén, luftakrobat

Onsdag 1 april
Kl. 12.10-12.30
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Manuel Bojén har under dom senaste 9 åren jobbat som professionell akrobat och cirkusartist med huvudsaklig inriktning på luftakrobatik. Han är utbildad vid cirkusskolan i Gävle och Cirkushögskolan i Stockholm. Missa inte detta!

Manuel Bojén

G2

Torsdag 23 april
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

I april 2014 klev bluegrasskvintetten G2 återigen på planet till Nashville, den legendariska staden som kommit att bli som ett andra hem för flera av killarna i bandet. Denna gång skulle de spela in ett nytt album. Reultatet, Mind Over Matter, visar på en ännu större musikalisk spännvidd och G2s alltmer personliga ljudbild och låtskrivande.

Live levererar G2 energi och dynamik, och framförallt känslan av att du sitter i deras vardagsrum. Akustisk musik som den bäst upplevs. G2s unika sound består av en mix av pop och amerikansk rootsmusik - ett recept som lyckats samla både en yngre och äldre publik och som ligger till grund för deras framgångar, inte minst i USA, där de turnerat flitigt och på bara några få år blivit synonyma med Europeisk bluegrass i världsklass. Där har de bl.a framträtt på den stora festivalen R.O.M.P i sällskap med artister som Merle Haggard, Sam Bush, David Grisman, Del McCoury och Punch Brothers OCH som enda icke-amerikanska band genom tiderna spelat på den prestigefyllda IBMA Awards show på Ryman Auditorium i Nashville.

Youtube - We Were Kings

G2 består av:
Christoffer Olsson – sång & gitarr
Erik Igelström – mandolin & sång
Jens Koch – banjo & sång
Jimmy Sunnebrandt – bas & sång
Tobias Strömberg – dobro & sång.

JOHAN WELLTON

Onsdag 6 maj
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

En explosiv föreställning där Wellton levererar avancerade cirkusnummer i kombination med knivskarp komik och glimten i ögat. Rakt på sak, en ångvältsshow som får vilken publik som helst att kippa efter andan och tappa hakan – flera gånger!

”Hela första delen präglades av Johans komik och enormt roliga scenspråk. Med både skådespelartalang och skickliga jongleringsnummer hänförde han publiken. Vissa av numren som utfördes var så fascinerande att publikens munnar stod vidöppna. Och det märktes att han var omtyckt då han gång på gång rev ner stora applåder. Just kombinationen komik och väl utförda jongleringsprestationer verkar vara en fullträff.”
- Sundsvalls tidning

Johan Welltons:
Hemsida
Youtube-kanal
Vimeo-kanal


  Utskriftsversion

Sidansvarig: Jonas Ericson
2015-02-25

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa arrangemang måste du ha biljett. När så är fallet står det här till vänster. Biljetterna läggs ut på angivna platser några dagar innan.

Kultur på campus på Facebook

Nyhetsbrev

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Kontaktinformation

Projektledare
Jonas Ericson
090-786 99 45
070-666 18 89

Projektassistent
Martin Gustafson Olausson
070-314 58 50

Besöksadress
Samverkanshuset, plan 4
Universitetstorget 4