Till umu.se
HeadlineImage

Kultur på campus

Gratis kultur för studenter och personal - varje vecka vid lunchtid.

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

MATTIAS KLUM

Tisdag 4 november
Kl. 18.30–21.30
Aula Nordica

Länsstyrelsens projekt "Friskare skogsvatten" bjuder in till en kväll om värdefulla vatten och hållbarhet med den världskända naturfotografen Mattias Klum.

Mattias är naturfotograf med ett mycket stort miljöengagemang. Han är även filmare, regissör, författare och inte minst en fantastisk föredragshållare. Mattias har arbetat på alla världens kontinenter och har fått åtskilliga utmärkelser för sina projekt. Nu kommer han till Umeå för att visa bilder och prata om värdefulla vatten och ekologisk hållbarhet.

För mer information:
Friskare skogsvattenMattias Klum

Ingen föranmälan. Föreläsningen är kostnadsfri och riktar sig i första hand till skogsägare, men alla intresserade är välkomna!

TILL HÄST GENOM VÄSTERBOTTEN

Onsdag 5 november                                          Copyright/Fotograf: Elin Berge
Kl. 12.10–12.55
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Författarbesök. Sven Björklund och Olof Wretling berättar om boken ”Till häst genom Västerbotten”.

I juni 2014 lämnar Sven Björklund och Olof Wretling Umeå (till häst) för en berättarjakt genom tre årstider i Västerbotten. Som Bröderna Grimm fast 200 år senare. Med hjälp av en sherpa från Arbetsförmedlingen Kultur (utan häst) bärgas en muntlig berättarskatt. Boken är en reseskildring (till häst) genom sly och avfolkningsbygd där en ny bild av länet växer fram. Visste du att Åsele var först med att ha en dödsklinik och att inaveln i Västerbotten länge ansågs vara extra arbetsför? Glöm Rödluvan och Snövit – den nya tidens klassiker är här, som Postiljonen från Dalkarså och Miami Vice-villan i Brände.

Se trailer

Olof Wretling och Sven Björklund utgör ena halvan av humorgruppen Klungan, som vi bland annat sett i tv-serien Ingen bor i skogen och de kritikerrosade scenföreställningarna Det är vi som är hemgiften, Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter och På rätt sida om okej. Olof och Sven var också med och skapade Mammas nya kille i P3, där vi lärt känna dem som Katla, Job Andersson, Patrik Larsson och Mangan. Tillsammans har de gjort barnprogrammet Dafo, och Olof syns även som den bortskämde rikemanssonen Bröli i tv-serien Pappas pengar.

PEHR G GYLLENHAMMAR

Torsdag 27 november                                   Copyright/Fotograf: Dan Hansson
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Författarbesök - samtal om boken Oberoende är stark,
med Pehr G Gyllenhammar och Anders Palmgren.

Efter femtio år i hetluften drar nu Pehr G Gyllenhammar sina slutsatser. Om näringslivets konservativa strukturer, girigheten, korruptionen, medierna, monarkin och konsekvenserna av att förlora en hel generation på grund av arbetslöshet. Det är ärliga, råa, sanningar om sakernas tillstånd och vad som borde göras. Signerade en självständig tänkare med stark integritet. Ofta kontroversiell i det svenska näringslivet men populär hos folket. Flera gånger framröstad som Sveriges populäraste man, som de senaste åren med internationella uppdrag i bagaget kunnat studera ett Sverige i förändring på distans.

Oberoende är stark är ett samarbete med publicisten Anders Palmgren, dryga tjugo år efter deras gemensamma bokprojekt Även med känsla. Palmgren – nyhetschef på TV4 Nyheterna – bidrar med sitt perspektiv och håller i pennan. Resultatet är en ovanlig bok som vågar ifrågasätta det samhälle vi lever i idag.

Pehr G Gyllenhammar, född 1935, var verkställande direktör i Volvo 1971–1983 och bolagets styrelseordförande 1983–1993. Åren 2004–2007 var han styrelseordförande i investmentbolaget Kinnevik och har sedan dess haft ett antal internationella uppdrag. Anders Palmgren, född 1954, är publicist med mångårig journalistisk erfarenhet och numera senior reporter på TV4Nyheterna. Med inriktning ekonomi och politik.

KOLONIEN

Torsdag 4 december
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Kolonien grundades 2010 när Anna Möller anslöt sig till bandets dåvarande trioformatet med bröderna Arvid och Erik Rask och Mischa Grind. Med Annas röst och fiol adderat hittade då Koloniens karaktäristiska musik och stämsång hem.

Första året blev de inbjudna att spela i Tanzania och Israel/Palestina. Under dessa resor fick de tid och inspiration att färdigställa sina ideér och låtar där folkmusik fick möta pop- och reggaesväng. Vad som från början sammanförde bandet var deras gemensamma intresse för politik och stor vikt läggs vid texterna, som ur ett brett perspektiv lägger sig i politiken och samhället och ställer frågor om sökande, omställning och livets kärna.

- 2011 prisades de som ”Årets Unga Folkmusikband”.

- 2013 blev de utsedda till ”Året Nykomling” på Folk- & Världsmusikgalan.

Kolonien har kommit att utveckla ett tydligt eget sound, med en musik som ändå behåller kontakten med sina rötter. Sedan starten 2010 har Kolonien gett över 250 spelningar i sju olika länder.

Koloniens hemsida

youtube - Sammanhang

youtube - Perfektion

LUCIA PÅ CAMPUS MED UMEÅ STUDENTKÖR

Fredag 12 december
Kl. 12.10–12.40
Aula Nordica

Lyser julstämningen med sin frånvaro i decembermörkret? Lugn, vi har lösningen. Det är allmänt känt att Lucia med Umeå Studentkör i Aula Nordica gör susen för julefriden. Efter tillställningen kommer du att sväva därifrån, som på mjuka snöflingor, sjungandes ”jul, jul, strålande jul”. 

OBS biljetter!  
Studenter och personal kan hämta gratisbiljetter mot uppvisande av UmU-kort på följande platser:

  • Infocenter Universum
  • Servicecenter KBC
  • Universitetsbiblioteket

Var vänlig kom i tid. Varmt välkomna!


  Utskriftsversion

Sidansvarig: Jonas Ericson
2014-10-24

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa arrangemang måste du ha biljett. När så är fallet står det här till vänster. Biljetterna läggs ut på angivna platser några dagar innan.

Kultur på campus på Facebook

Nyhetsbrev

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Kontaktinformation

Projektledare
Jonas Ericson
Tel: 090-786 99 45
Mobil: 070-666 18 89

Projektassistent
Anna Hagen
072-744 82 26

Besöksadress
Samverkanshuset, plan 4
Universitetstorget 4