Till umu.se
HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

Abalone Dots

Onsdag 14 oktober
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

När Abalone Dots nu är tillbaka efter tre års tystnad är det på egna villkor. Nya skivan blir råare och rör sig närmare indie folk-genren, och bandets politiska ställningstaganden blir tydliga denna gång när humanism och solidaritet är ämnen som berörs.

Nya albumet Red har fått växa fram som det velat. Louise Holmer, Sophia Hogman och Rebecka Hjukström har alla tre utbildat sig vid sidan om musikkarriärerna och efter över ett decennium av musicerande tillsammans står de också för första gången på egna ben utan ett majorbolag i ryggen.

Abalone Dots är ett Sveriges flitigast anlitade artister och har samarbetet med bl a Marit Bergman, Lisa Miskovsky, Lars Winnerbäck, Kalle Moraeus och några av de största i Nashville. Debutplattan, From A Safe Distance, släpptes 2007 och fick både fina recensioner av kritikerna och ett varmt mottagande av publiken då den gick rakt in på albumlistans 7:e plats. Skivan gav eko även på andra sidan Atlanten och fyra USA-turnéer under 2008-2011 har givit dem ett gediget americana-renommé.

Varmt välkomna!

http://abalonedots.com/

I samarbete med:International Office

Jens Lapidus

Tisdag 20 oktober
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Jens Lapidus (född 1974) bor i Stockholm och är advokat på brottmålsbyrån Försvarsadvokaterna, en av Sveriges främsta advokatbyråer. 2006 debuterade Jens Lapidus med Snabba cash, som blev en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Snabba cash är såld till 30 länder, däribland USA och England, och filmatiserad i regi av Daniel Espinosa. Uppföljaren Aldrig fucka upp (maj 2008) är skriven i samma hårdkokta stil och skildrar även den de kriminellas egen inre logik. Inspirerad av James Ellroy skapar Jens Lapidus en egen genre: Stockholm Noir. Det Ellroy gör med femtiotalets Los Angeles gör Lapidus med Stockholm idag. Och perspektivet är the bad guys. Totalt.

När Lapidus gästar Kultur på campus berättar han om sin senaste roman STHLM DELETE som är en fortsättning på förra årets succé VIP-rummet.

På nytt möter vi Emelie och Teddy, det ofrivilliga paret från Jens Lapidus storsäljande Vip-rummet. Hon: jurist på glassiga advokatbyrån. Han: kåkfararen som försöker leva på rätt sida lagen, numera som byråns fixare och specialutredare. I STHLM DELETE dras de in en härva med djupa förgreningar i Stockholms olika världar, där historien lever i nuet och hotar alla inblandade.

Varmt välkomna!

Torell Weissglas Steen

Fredag 23 oktober
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Tre akustiska gitarrer, tre temperament. Tre utgångspunkter för starka uttryck. Tre gitarrister, alla väl förankrade i sina respektive musikaliska områden möts här i en egen musikalisk brygd i gränslandet mellan jazz, pop och världsmusik.

I samarbete med: Umeå Jazzfestival

Varmt välkomna!

David Urwitz

Onsdag 11 november
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

David Urwitz har sedan debuten för tio år sedan släppt sex skivor, gjort över 400 spelningar i Norge och Sverige samt hörts och synts i radio och tv. Ändå har han kallats en av Sveriges bäst bevarade hemligheter. I och med tio-års jubileet släppte David precis ett samlingsalbum(David, vad är det du vill höra?).

ETT FÖRSÖK TILL SAMLING

David, vad är det du vill höra?

Ja, vad är det man vill höra?

Egentligen?

Det är verkligen något jag har funderat på genom åren.

Vill man få applåder eller ryggdunkar eller vad är det?

Och jag har undrat varför jag började skriva och spela låtar. Varför det blev så livsavgörande för mig? Så hejdlöst viktigt. 

Varför ville jag göra just det här till nästan vilket pris som helst. 

Jag tänker ofta på att jag kunde haft ett ganska bra liv om jag inte fått den här tvångstanken på halsen. Det är lite så jag ser det. Som en tvångstanke.

Nu har jag ju accepterat den och även lärt mig hantera och till och med trivas med den. Och jag tycker det är ett bra liv det där att sitta hemma och stirra i väggen och fundera på nya melodier och texter och sedan åka nånstans och göra mina låtar för 50 eller 500 personer.

Ett riktigt bra liv faktiskt. Men ändå.

Nu är det tio år sen jag släppte min debutskiva. På vissa sätt känns det som igår medan det samtidigt känns som en hel tidsålder sedan. Under de här åren har jag spelat in sex album och en EP plus lite strölåtar här och där. Vissa låtar har varit svåra att få till medan andra nästan kommit av sig själva. 

Här är mitt urval och ett försök till samling.

/David U

https://www.youtube.com/watch?v=qq4CBAkKuPY

http://davidurwitz.se/

https://www.facebook.com/davidurwitzfanklubb

Lars Kepler

(Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril)

Tisdag 17 november
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarutbildningshuset

Författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril gästar Kultur på campus för att berätta om deras senaste bok – Playground

Under en insats i Kosovo blir löjtnant Jasmin Pascal-Anderson skjuten och hennes hjärta står stilla under fyrtio sekunder. När hon återvänder till livet kan hon inte sluta tala om att döden börjar med en våldsam hamnstad där de styrande håller på att förlora kontrollen över den organiserade brottsligheten.

     Jasmin behandlas för sin krigspsykos, lämnar det militära och försöker leva ett stillsamt liv när någonting fruktansvärt händer. Tillsammans med sin femårige son hamnar hon i en bilolycka. På sjukhuset upptäcker läkarna en blödning från sonens kranskärl. För att kunna operera honom måste de stanna hans hjärta.

     Ingen kan svara på om de många vittnesmålen från tillfälligt döda bara beror på att hjärnan reagerar panikartat på syrebristen som uppstår när hjärtat står stilla. Men Jasmin törs inte ta risken. Hon vet att hennes son inte kommer att klara sig tillbaka till livet på egen hand om hamnstaden finns på riktigt.

     Den andra sidan är en mycket farlig plats och farligast av allt är lekplatsen – playground.

Varmt välkomna!


  Utskriftsversion

Sidansvarig: Jonas Ericson
2015-10-06

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa arrangemang måste du ha biljett. När så är fallet står det här till vänster. Biljetterna läggs ut på angivna platser några dagar innan.

Kultur på campus på Facebook

Nyhetsbrev

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Kontaktinformation

Projektledare
Jonas Ericson
090-786 99 45
070-666 18 89

Projektassistent
Martin Gustafson Olausson
070-314 58 50

Besöksadress
Samverkanshuset, plan 4
Universitetstorget 4