Till umu.se
HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

Fäboland                                                                                     

FäbolandTorsdag 6 oktober
Kl. 12-10-12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Välkomna till Fäboland! Här härskar flicktanter ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland är Thelma och Louise i almogestil - en musikalisk folkmusikkabaré i hemvävt. 

Varje sommar åkte tjejer, kvinnor och tanter upp till fäbodarna i skogen. Inte på semester men för att arbeta hårt och umgås och ha det lite gött och mansfritt. Fäboland utgår från fäbodarna som en matriarkal utopi. Det handlar om den svenska folkmusikens historia ur ett annat perspektiv, om en bortglömd historia.

Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges vassaste folkmusiker och med deras musik, som hörs på bygdegårdar och nattklubbar, för de folkmusiken in i nutidens Sverige.

I samarbete med Umeå Teaterförening och Riksteatern.

Bild: Saga Berlin

Fäboland på Youtube

Se ett konstverk växa fram!

Sofia Sundberg                                                                       

Det som blir över


11–14 oktober, Universitetsbiblioteket
Sofia skapar konstverket tisdag till fredag, kom och se!

Vernissage fredag kl. 12.10–12.40

Ett konstnärligt projekt som synliggör och berättar om en del av det arbete som utförs på ett universitet. Konstnären Sofia Sundberg kommer att arbeta med skräp och förbrukat material från institutionen TFE. Utifrån detta kommer hon att skapa ett konstverk med start tisdagen 11 oktober fram till vernissagen fredag den 14:e. Allt kommer att ske mitt i Universitetsbiblioteket och Sofia hoppas på många intressanta möten!

I alla processer där det blir ett resultat blir också något över. Detta något brukar betraktas som skräp eller biprodukter. Det kan också ses som ett material med en unik berättelse. Ett material som bär med sig historia från den process som den kommer ifrån. Om man ger materialet en form är det möjligt att ge skräpet ett unikt värde. Ett värde som kommer från hur materialet har används och där igenom blivit som en behållare för sin historia.

Det som styr vad som kommer att ske är inte bara Sundberg som konstnär. Hon vill lämna över delar av processen. Hon vet inte vad hon får för material. Hon vet inte vilka hon kommer att möta. Hon vet inte vad platsen i sig kommer att ge.

Sofia Sundberg är utbildad vid konsthögskolan i Helsingfors och har en magisterexamen från Malmö konsthögskola. De senaste fyra åren har Sundberg arbetat med ett stort offentligt projekt i Kiruna kring stadsflytten. Tillsammans med Ingo Vetter och Karl Tuikkanen görs en konstnärlig gestaltning av den yta som staden lämnar. Parallellt har hon arbetat med olika projekt så som den nya arbetsplatskonstnären och utställningar på bland annat Susanne Pettersson Gallery och Galleria Anhava.

I samarbete med konstföreningenArtesamt Sveriges Konstföreningar, dessutom stöttat av Svenska Postkodslotteriets Kulturstiftelse.

Mattias Alkberg                                                                     

Torsdag 13 oktober
Kl. 12.10-12-50
Ljusgården, Lärarhuset

Konsert och läsning ur nya diktsamlingen Ön.

SVT Babel, Alkberg spelar låten "Tjugonde"

Intervju i P1 Kultur

”… enligt min mening är han en av Sveriges bästa textförfattare. ”
– Being blogged

”Mattias Alkberg är en av de främsta rockpoeterna som detta land skådat”
– Festivalrykten

”En av Sveriges bästa musikpoeter har gjort det igen.” Om Personer, 2015
– NSD/Norrbottenskuriren

”Årets bästa svenska album.” Om Personer, 2015
– Västerbottens-kuriren
 

Mattias Alkberg, född 1969, är en svensk artist, låtskrivare och poet. Alkberg är uppvuxen på området Tuna i Luleå men bor i dag i Svartöstaden. Han var gitarrist och sångare i The Bear Quartet som skivdebuterade 1992, samma år publicerades hans första diktsamling Separerade ägg. På senare tid är han framförallt känd för sina soloalbum.

Sammanlagt har han gett ut 25 album och 26 EPs i eget namn och med The Bear Quartet. 2011 släpptes albumet Anarkist som också var en bok med samlade texter. 2013 släpptes albumet Mattias Alkbergs Begravning som också var en föreställning och bland annat sattes upp på Dramaten i Stockholm och blev en konsertfilm på SVT.

Mattias Alkbergs album Personer från 2015 är producerat av Petter Granberg och till stora delar inspelat i Ingmar Bergman-gårdarna på Fårö. Hösten 2016 kommer nya diktsamlingen Ön som är skriven på Gotland och i Norrbotten.

Alkberg har gett ut sex diktsamlingar på bokförlaget Wahlström & Widstrand. Alkberg är också skribent och har medverkat som krönikör och skivrecensent i Norrbottens-Kuriren.

Har fått stipendium av Svenska Akademin 2004 och 2015, och bland annat tilldelats Rubus Arcticus, Rörlings stipendium och SKAP-stipendiet.

Mattias Alkbergs hemsida

Emma Knyckare och Josefin Johansson                     

knyckare

Fredag 21 oktober
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset


Emma Knyckare började stå-uppa på Oslipat i Malmö 2009, 2013 gjorde hon sin första stå-upp turné och blev därefter nominerad till årets kvinnliga komiker vilket hon även blev nominerad till år 2014. Sedan 2011 har hon varit programledare för radio och ledde sitt alldeles egna program ”Knyckare” i P3. Hon drömmer om att få vara med i musikal men skäms över att säga det. 

Josefin Johansson är en driven ståuppkomiker och skådespelare som har medverkat i radioprogram som Pang Prego, Morgonpasset sommar och Musikguiden i P3: Sommarsession. Hon har också varit med i ett antal TV-produktioner som Partaj, Dobidoo, Fångarna på Fortet, Robins och Gabba Gabba, och är en av initiativtagarna till Humorkollo – ett humorseminarium som riktar sig till tjejer.

Tillsammans startade Emma och Josefin HUMORKOLLO, ett initiativ för att locka fler tjejer till stand up-scenen. Under sommaren utbildade de cirka 100 kommande komedienner i att vara awesome.

I samarbete med Fanny Stand up

Dida                                                                                              

Dida
Fredag 28 oktober
Kl.12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Plötsligt stod hon på New Yorks jazzscen och trollband publiken med sin röst, sin gitarr och sina berättelser. Dida var då lite drygt 20 år gammal, men hade redan skapat en helt egen genre.

Hennes varma röst har en förmåga att både lugna oss - och berusa oss. Allt framfört till hennes soulfulla gitarr. En kritiker skrev att hon var “formad av traditionen alltmedan hon levde i en djup dröm”.

Obekymrat hoppar hon mellan jazz, gospel, soul, blues och country. Och det är många som tycker sig höra en ung Norah Jones i Dida. Men med en helt egen musikalisk doft.

Hon är ursprungligen från Israel, utbildade sig på Jazz Department at New School och släppte sitt första album 2011 som direkt utsågs av All About Jazz till en av årets bästa skivor. När Dida kommer till Umeå har hon format sin trio runt rösten, gitarren, trummorna och kontrabasen. Det kan bli något helt häpnadsväckande.

Dida: röst och gitarr, Jérémy Bruyère: bas, Dan Aran: trummor.

Dida, Love song (gone wrong)

I samarbete med Umeå Jazzfestival Obs, kolla in studentpriserna på biljetterna!


 

Författarbesök:

Katarina Wennstam om Flickan och skammen

Tisdag 8 november
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

"Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra, en flicka som tar plats kan snabbt stämplas som hora eller slampa. Inget är effektivare för att oskadliggöra en kvinna.”

Flickan och skammen är ett kritiskt reportage om ryktesspridning, sexualitet och skam, skriven i samma anda som de banbrytande böckerna Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman.

Bild: Caroline Andersson

Al Pitcher                                                                                 

alOnsdag 16 november
Kl. 12.10-12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Nya Zeeländaren Al Pitcher gjorde sig snabbt ett namn på den svenska standupscenen, så även i Umeå. Redan 2011 vann han Bästa manliga komiker på Svenska Standupgalan och året efter gav han sig ut på den hyllade och utsålda Fika tour, som följdes upp av den minst lika framgångsrika Påtår tour och Nääämen it's Al Pitcher tour.

Vi är otroligt glada över att återigen ha Al Pitcher på Kultur på campus scen, missa inte detta!

Al Pitcher på Youtube

I samarbete med Fanny Stand up

Arabic Spring – Kristina Issa                                           

Fredag 18 november
kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Arabic Spring är ett projekt som handlar om krigen i Mellanöstern, om allt hemskt men även om allt hopp. En motbild till den nyhetsrapportering vi är vana vid och kanske tagit som sanning. Bandet Kristina Issa med band spelar live och videokonstnären Donovan von Marten förstärker musiken med specialgjorda visuals som bland annat projiceras på bandets kläder.

Kristina Issa är från Syrien, har vuxit upp i Sverige. Hon är låtskrivare, harpist, pianist och sångerska. Hon studerar mastersutbildning i världsmusik på Musikhögskolan i Göteborg. Hon har skrivit musik till en monologföreställning på Dramaten med harpa, violin och loop-pedal. Hon är också involverad i projektet popkollo. Bandet består av en salig blandning musiker med olika bakgrunder. Det bildades 2014 på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Då Kristinas musik bygger mycket på melodier och harmonier har hon valt att främst jobba med folkmusiker och improvisationsmusiker.

2014 släppte Kristina Issa ”Afraid och whales” och har sedan dess turnerar runtom i Europa och i Sverige. Konceptet Arabic Spring har arrangerats på Södra Teatern i Stockholm och på Storan i Göteborg – och åker alltså nu på turné i Norrland, bland annat med ett länge efterlängtat nedslag på MADE / NorrlandsOperan 19 november.

Issa, Arabic Spring, trailer

I samarbete med MADE-festivalen, Music, Art, Dance, Etc...
MADE är NorrlandsOperans koncept för gränsöverskridande uttryck inom musik, konst och dans. Tidigare var det en årligt återkommande festival, i år skapar vi i stället flera MADE-nedslag.

Nina Björk                                                                               


Torsdag 24 november
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Drömmen om det röda
Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek

I sin nya bok Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek slår Nina Björk – en av våra främsta och mest stridbara samhällsdebattörer – följe med en verklig socialistisk ikon och portalfigur, Rosa Luxemburg. Utifrån dennas liv som politisk aktivist och människa resonerar Björk kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan.

Polsk-tyska Luxemburg (1871–1919), var i hela sitt vuxna liv outtröttligt engagerad i den socialistiska kampen såväl i Tyskland, där hon spelade en viktig roll i landets socialdemokratiska parti, som inom den internationella socialiströrelsen.
Genom att skildra sin föregångare blickar Björk bakåt och analyserar – alltid tankeväckande, ofta halsbrytande – och kopplar samtidigt sina slutsatser till oss levande människor av idag, i en tid då kapitalismen håller oss i ett järngrepp som i förvånansvärt liten utsträckning alls ifrågasätts.
 

Nina Björk är författare, litteraturvetare, kulturskribent och debattör. Krönikör i SR:s God morgon, världen!, tidskriften Arena m.m. I år är det tjugo år sedan den epokgörande debuten Under det rosa täcket utkom. Hennes Lyckliga i alla sina dagar (2012) beskrev vår tids syn på pengars och människors värde och blev också den rikt uppmärksammad.

Bild: Stina Nylén

I samarbete med Café Pilgatan
 

Premiär för
Skuggteaterns Korsordsimpro!                                      

Torsdag 8 december
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Lös ett improviserat korsord tillsammans med Skuggteatern! Olika personer i publiken ger orden, skådespelarna ledtrådsscenerna, alla löser korsordet.

Äntligen är Skuggteatern tillbaka med lite impro! Nu med ett nytt skruvat koncept, missa absolut inte detta!

Skuggteatern

Lucia på campus med Umeå Studentkör                     


Tisdag 13 december
Kl.12.10–12.40
Aula Nordica

En av våra finaste traditioner, Lucia med Umeå Studentkör, missa inte detta! Garanterad julstämning.

OBS, biljetter! Du hämtar din gratisbiljett några dagar innan eventet på Infocenter eller i Universitetsbiblioteket.

Var vänlig kom i tid, välkommen!


Sidansvarig: Jonas Ericson
2016-09-19

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa event behöver du biljett. Information om det hittas då i aktuell eventannons till vänster.

nyafejjan2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Kontaktinformation

Projektledare
Jonas Ericson
090-786 99 45
070-666 18 89

Projektassistent
Martin Gustafson Olausson
070-314 58 50

Besöksadress
Samverkanshuset, plan 4
Universitetstorget 4