Till umu.se
HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

Dida                                                                                              

Dida
Fredag 28 oktober
Kl.12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Plötsligt stod hon på New Yorks jazzscen och trollband publiken med sin röst, sin gitarr och sina berättelser. Dida var då lite drygt 20 år gammal, men hade redan skapat en helt egen genre.

Hennes varma röst har en förmåga att både lugna oss - och berusa oss. Allt framfört till hennes soulfulla gitarr. En kritiker skrev att hon var “formad av traditionen alltmedan hon levde i en djup dröm”.

Obekymrat hoppar hon mellan jazz, gospel, soul, blues och country. Och det är många som tycker sig höra en ung Norah Jones i Dida. Men med en helt egen musikalisk doft.

Hon är ursprungligen från Israel, utbildade sig på Jazz Department at New School och släppte sitt första album 2011 som direkt utsågs av All About Jazz till en av årets bästa skivor. När Dida kommer till Umeå har hon format sin trio runt rösten, gitarren, trummorna och kontrabasen. Det kan bli något helt häpnadsväckande.

Dida: röst och gitarr, Jérémy Bruyère: bas, Dan Aran: trummor.

Dida, Love song (gone wrong)

I samarbete med Umeå Jazzfestival Obs, kolla in studentpriserna på biljetterna!

Dennis Kalla                                                                            

Dennis

Onsdag 2 november
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

 

När Dennis Kalla i slutet av 2014 debuterade med singeln ”On My Skin” och sedan gav sig ut på turné med Kristian Anttila kom han nästan bokstavligen från ingenstans. Uppvuxen i Sveriges nordligaste stad Kiruna, med gruvbranschen runt hörnet och musikbranschen 124 mil söderut, valde Dennis en annan väg än den självklara.

Andrasingeln ”Change Your Mind” gick direkt upp på Studentradiolistans topp-20, samt rankades etta på Duo Nöjes singeltopp 2015. Några intensiva månader med ytterligare ett singelsläpp och drygt fyrtio spelningar runt om i landet följde, och Dennis byggde på kort tid upp ett rykte som en karismatisk och impulsiv liveartist.

”Han är helt magisk live. Som att bli slagen i mellangärdet av en älva. Sjunger som en ängel men det gör ont ändå.”
(Mattias Alkberg)

I maj i år släppte Dennis Kalla sin debut-EP "The Ones That Matter" med låtar som plockats upp på Aftonbladets bäst just nu-lista, några av Sveriges största Spotifylistor, och på studentradiostationer runt om i landet. EPn hyllades även av musikbloggar utanför Sverige.

"Kastar lyssnaren mellan finstämt och storslaget på det där kittlande sättet"
(Aftonbladet)

"Norrbottens nya pophopp"
(GAFFA)

"It is sad, haunting and brutally honest." 5/5 i betyg
(Pure Magazine, Ireland)

“...Bland de mest spännande namnen hittas Norrbottens Dennis Kalla, som äger ett storslaget uttryck som för tankarna till den brittiske popdandyn Patrick Wolf."
(HYMN)

Dennis Kalla på Spotify

Författarbesök:

Katarina Wennstam om Flickan och skammen

Tisdag 8 november
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

"Kvinnor och flickor har i alla tider stämplats för sin sexualitet. Ibland har det inte ens med faktiska sexuella handlingar att göra, en flicka som tar plats kan snabbt stämplas som hora eller slampa. Inget är effektivare för att oskadliggöra en kvinna.”

Flickan och skammen är ett kritiskt reportage om ryktesspridning, sexualitet och skam, skriven i samma anda som de banbrytande böckerna Flickan och skulden och En riktig våldtäktsman.

Bild: Caroline Andersson

Al Pitcher                                                                                 

alOnsdag 16 november
Kl. 12.10-12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Nya Zeeländaren Al Pitcher gjorde sig snabbt ett namn på den svenska standupscenen, så även i Umeå. Redan 2011 vann han Bästa manliga komiker på Svenska Standupgalan och året efter gav han sig ut på den hyllade och utsålda Fika tour, som följdes upp av den minst lika framgångsrika Påtår tour och Nääämen it's Al Pitcher tour.

Vi är otroligt glada över att återigen ha Al Pitcher på Kultur på campus scen, missa inte detta!

Al Pitcher på Youtube

I samarbete med Fanny Stand up

Arabic Spring – Kristina Issa                                           

Fredag 18 november
kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Arabic Spring är ett projekt som handlar om krigen i Mellanöstern, om allt hemskt men även om allt hopp. En motbild till den nyhetsrapportering vi är vana vid och kanske tagit som sanning. Bandet Kristina Issa med band spelar live och videokonstnären Donovan von Marten förstärker musiken med specialgjorda visuals som bland annat projiceras på bandets kläder.

Kristina Issa är från Syrien, har vuxit upp i Sverige. Hon är låtskrivare, harpist, pianist och sångerska. Hon studerar mastersutbildning i världsmusik på Musikhögskolan i Göteborg. Hon har skrivit musik till en monologföreställning på Dramaten med harpa, violin och loop-pedal. Hon är också involverad i projektet popkollo. Bandet består av en salig blandning musiker med olika bakgrunder. Det bildades 2014 på Högskolan för scen och musik i Göteborg. Då Kristinas musik bygger mycket på melodier och harmonier har hon valt att främst jobba med folkmusiker och improvisationsmusiker.

2014 släppte Kristina Issa ”Afraid och whales” och har sedan dess turnerar runtom i Europa och i Sverige. Konceptet Arabic Spring har arrangerats på Södra Teatern i Stockholm och på Storan i Göteborg – och åker alltså nu på turné i Norrland, bland annat med ett länge efterlängtat nedslag på MADE / NorrlandsOperan 19 november.

Issa, Arabic Spring, trailer

Nina Björk                                                                               


Torsdag 24 november
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Drömmen om det röda
Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek

I sin nya bok Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek slår Nina Björk – en av våra främsta och mest stridbara samhällsdebattörer – följe med en verklig socialistisk ikon och portalfigur, Rosa Luxemburg. Utifrån dennas liv som politisk aktivist och människa resonerar Björk kring ideologi, feminism och kärlek, pengar och påverkan.

Polsk-tyska Luxemburg (1871–1919), var i hela sitt vuxna liv outtröttligt engagerad i den socialistiska kampen såväl i Tyskland, där hon spelade en viktig roll i landets socialdemokratiska parti, som inom den internationella socialiströrelsen.
Genom att skildra sin föregångare blickar Björk bakåt och analyserar – alltid tankeväckande, ofta halsbrytande – och kopplar samtidigt sina slutsatser till oss levande människor av idag, i en tid då kapitalismen håller oss i ett järngrepp som i förvånansvärt liten utsträckning alls ifrågasätts.
 

Nina Björk är författare, litteraturvetare, kulturskribent och debattör. Krönikör i SR:s God morgon, världen!, tidskriften Arena m.m. I år är det tjugo år sedan den epokgörande debuten Under det rosa täcket utkom. Hennes Lyckliga i alla sina dagar (2012) beskrev vår tids syn på pengars och människors värde och blev också den rikt uppmärksammad.

Bild: Stina Nylén

I samarbete med Café Pilgatan
 

Premiär för
Skuggteaterns Korsordsimpro!                                      

Torsdag 8 december
Kl. 12.10–12.50
Ljusgården, Lärarhuset

Lös ett improviserat korsord tillsammans med Skuggteatern! Olika personer i publiken ger orden, skådespelarna ledtrådsscenerna, alla löser korsordet.

Äntligen är Skuggteatern tillbaka med lite impro! Nu med ett nytt skruvat koncept, missa absolut inte detta!

Skuggteatern

Lucia på campus med Umeå Studentkör                     


Tisdag 13 december
Kl.12.10–12.40
Aula Nordica

En av våra finaste traditioner, Lucia med Umeå Studentkör, missa inte detta! Garanterad julstämning.

OBS, biljetter! Du hämtar din gratisbiljett några dagar innan eventet på Infocenter eller i Universitetsbiblioteket.

Var vänlig kom i tid, välkommen!


Sidansvarig: Jonas Ericson
2016-10-21

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa event behöver du biljett. Information om det hittas då i aktuell eventannons till vänster.

nyafejjan2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Kontaktinformation

Projektledare
Jonas Ericson
090-786 99 45
070-666 18 89

Projektassistent
Martin Gustafson Olausson
070-314 58 50

Besöksadress
Samverkanshuset, plan 4
Universitetstorget 4