HeadlineImage

Gratis kultur – varje vecka vid lunchtid!

Om du inte redan är prenumerant på nyhetsbrevet, passa på att bli det nu! Ange din e-postadress här till höger.

Lyssna på Kultur på campus spellista – med våra artister i urval – på Spotify

Faust
NorrlandsOperan

Torsdag 28 september
Kl. 12.10–12.30
Ljusgården, Lärarhuset

Lyssna på ett utdrag ur operan och hör dirigent Eric Solén berätta.

Operan berättar historien om Faust som trött och besviken på livet, säljer sin själ till Djävulen. I utbyte mot evig ungdom och kärlek svär han att tjäna Mefistofeles – Djävulen – i livet efter döden.

Livets stora frågor kommer upp till ytan i höstens opera. Faust är baserad på Goethes mästerverk om livets existentiella utmaningar och kombineras med Gounods musik.

Varje historia har flera sidor och när NorrlandsOperan tar sig an denna operaklassiker så berättas både Fausts och Marguerites versioner av händelseförloppet.

Faust är en av NorrlandsOperans största produktioner någonsin. 150 kostymer, dansare, kör, hela symfoniorkestern och fantastiska solister på en scen som sätter alla på prov.

Vuxen på en vecka (Viikossa aikuiseksi)

Finsk komedi, 92 min (svensk text)

Torsdag 5 oktober
Kl. 12.00–13.30
Hörsal F, Humhuset

Vi firar Finlands 100-årsjubileum med långfilm! Filmen är textad på svenska.

Välkommen på ett ”sex- och alkoholfritt” vuxenhetsläger för vuxna! Ditt nya liv börjar här! En grupp främlingar samlas i Åbo skärgård för att fira en annorlunda semestervecka på något som marknadsförts som ett läger för vuxna som vill bli mera vuxna.

Reklamvideon ser lockande ut med sina galopperande hästar med fladdrande manar, men i verkligheten visar sig detta bara vara symboliskt för det fria sinnet. Och när gruppledaren smiter iväg till sin hunds förlossning måste deltagarna finna tillväxtens frön i sig själva och i varandra. Lägret kanske inte riktigt fyller löftet om ”den härligaste veckan i ditt liv” men en sak är säkert; ingen återvänder till vardagen från ön oförändrad.

Efter succéfilmen 21 sätt att förstöra ett äktenskap, som sågs av över 400 000 personer, vänder sig regissör-manusförfattaren Vuoksenmaa sin blick från parförhållanden till individen: filmen handlar om människors stapplande försök att växa upp. Vuxen på en vecka är den andra delen i "den komiska smärtpunktstrilogin"; en serie av tematiskt sammanhängande självständiga filmer.

Huvudrollerna spelas av den finska komedins främsta skådespelare. Regi: Johanna Vuoksenmaa, i rollerna: Minttu Mustakallio, Iina Kuustonen, Taneli Mäkelä, Essi Hellén, Minna Koskela, Eppu Salminen, Anna-Leena Sipilä, Jarkko Niemi, Lauri Tanskanen, Jarkko Pajunen

Trailer, tyvärr inte med svensk text

Skandal!

- Ett explosivt sång-och-dans-drama om de kvinnliga nobelpristagarna i fysik, kemi och medicin

Torsdag 12 oktober
Kl. 12.10–13.00
Ljusgården, Lärarhuset

Besatta Teatern berättar om den verklighet som historiens vetenskapskvinnor har ställts inför genom åren: hinder och motstånd, exkludering - till och med förnedring. Vi gör det förstås på vårt eget sätt med mycket humor, musikalitet och interaktivitet.

I Skandal får vi möta sex av historiens kvinnliga forskare som erhållit Nobelpris och ett par som blev utan.

Vi ställer oss frågor om strukturer och vanemönster, visar upp fördomar, gestaltar orättvisor och sjunger om skandaler - allt varvat med fakta och statistik.

Besatta Teatern
Åsa Karlin och Tess Paulsen är skådespelare med över 25 års erfarenhet var av teater, film och TV. Båda har arbetat på ett flertal teatrar bl.a. Stockholms stadsteater, Riksteatern, Västanå teater och Dramaten och synts i många TV-produktioner såsom Beck och Solsidan.

Nu driver vi vår egen ambulerande teater. Besatthet är vårt ständiga tema. Med humor, kvickhet, sång, dans och drama vill vi skildra historiska kvinnor i nutidsperspektiv.

Se trailer
I samarbete med Kyrkan på campus

Lucia med Umeå Studentkör

Onsdag 13 december

Kl.12.10–12.40
Aula Nordica

Missa inte en av årstidens absoluta höjdpunkter!

Obs biljetter! Studenter och personal hämtar gratisbiljetter mot uppvisande av UmU-kort på Infocenter i Universum och på Universitetsbiblioteket.

Var vänlig kom i tid. Varmt välkomna!

Ett flertal biljetter för olika arrangemang för Kultur på campus

Viktigt om biljetter

Till vissa event behöver du biljett. Information om det hittas då i aktuell eventannons till vänster.

nyafejjan2016

Prenumerera på Kultur på campus nyhetsbrev:

Jonas Ericson

Projektassistent