"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Päivi Jänkälä, Systemutvecklare CEDAR/DDB
Publicerad: 2024-04-08 Uppdaterad: 2024-04-17, 15:21

Hon snickrar och filar på befolkningstabeller

PORTRÄTT Kombinationen att ha erfarenheter som programmerare och excerpist passade utmärkt för att sedan kunna arbeta som systemutvecklare inom Demografiska databasens verksamhet (DDB).

Bild: Ritu Andersson
Päivi Jänkälä, Systemutvecklare CEDAR/DDB

Hur hamnade du här? När började du arbeta inom Demografiska databasens regi?
Genom att min mamma och moster jobbade här på DDB, visste jag vad man arbetade med inom verksamheten och kände att jag skulle kunna trivas där. När tjänsten som excerpist utlystes sökte jag därför den.
 
Vilken var din första reflektion på den nya arbetsplatsen? 
Min första reflektion är svår att komma ihåg eftersom det var så länge sedan, över 32 år.  Demografiska databasen här i Haparanda var en ganska stor arbetsplats, jämfört med idag. På den tiden var vi runt 30 anställda, vill jag minnas, och idag har vi minskat till 13 personer.
 
Idag jobbar Päivi Jänkälä som systemutvecklare i Haparanda men har ett tätt samarbete med kollegorna i Umeå. Sen har hon även två systemutvecklarkollegor och andra kollegorna att fika och äta lunch med.
 
Vad arbetar en systemutvecklare med inom Demografiska databasen?  
Vi tar bland annat fram, upparbetar och underhåller så kallade befolkningstabeller. Dessa tabeller innehåller samlad information om individer som baseras på grunddata från kyrkböckerna. Det vill säga en tabell som innehåller individens alla yrken som hen haft under den tid hen bott i våra inregistrerade församlingar.

Sen arbetar vi systemutvecklare ofta i olika projekt där vi jobbar tillsammans med kollegor som har olika kompetenser från olika funktioner på CEDAR (Enheten för demografi och åldrandeforskning) för att utveckla och underhålla de olika databasernas program på bästa sätt, ett exempel av många är vårt inregistreringssystem Persona.


Vad händer sen med det jobb som ni gör?
Det material som finns i DDB kan forskare från både Sverige och utomlands använda. De efterfrågar ett forskaruttag som vi levererar i en eller flera textfiler med samlad information från tidigare inregistrerat datauppgifter baserade på svenska kyrkböcker.
De programlösningar som vi utvecklat använder våra egen personal, men även externa användare har nytta av dem.
 
Har du samma arbetsuppgifter nu som när du började?
Nej, när jag anställdes började jag arbeta som excerpist. Men eftersom jag hade en annan bakgrund än de övriga excerpisterna så fick jag andra arbetsuppgifter efter några år. CEDARs ”systemavdelning” behövde förstärkning i att skapa ett inregistreringsformulär för död- och begravningsböcker till det inregistreringssystem för kyrkböcker som fanns då.
 
Vad uppskattar du mest med ditt jobb? 
Jag trivs väldigt bra med mitt jobb för att jag har så varierande arbetsuppgifter, bra arbetstider och trevliga kollegor.
 
Vad är en riktig bra dag på jobbet för dig?
Några skratt med arbetskompisarna på kafferasten. Samarbetet med olika kollegor, en hel del med kollegor i Umeå, blandat med att arbeta själv. Att till exempel känna att vi gjort ett bra forskaruttag och fått det levererat inom deadline.