"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Fotografiet och bildsamhället, 7,5 hp

Engelskt namn: Photography and image society

Denna kursplan gäller: 2024-01-15 och tillsvidare

Kurskod: 1KB025

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Konst- och bildvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2023-09-06

Innehåll

Fotografiska bilder är viktiga delar av medielandskapet, idag såväl som historiskt. Kursen ger fördjupade kunskaper om hur fotografisk bild använts i mediesammanhang samt hur fotografier är med och formar vår förståelse av samtiden. Kursen varvar bildanalysövningar med historiska utblickar och samtidsförankrad diskussion. Perspektiv på hållbarhet och representation ingår som ett tema i bildförståelsen.

 

Kursen riktar sig i första hand till studenter inom Medie- och kommunikationsvetenskap. Kursen ingår i det fria valet av kurser under den sjätte terminen på Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap. Kursen ges även som fristående kurs inom Konst- och bildvetenskap.

 

Följande moduler ingår:  
  
 Modul 1: Fotografiets historia och fotografiska genrer (3 hp)

The history of photography and photographic genres

Modulen ger en introduktion till fotografiets historia och utveckling från 1800-talet till nutid. Under modulen behandlas olika genrer inom fotografi samt de olika uttryck och praktiker som kännetecknar dem. Fokus ligger på att identifiera och diskutera fotografiers historiska kontexter och genrer.

 
 Modul 2. Bildjournalistik och fotografi i digitala miljöer (4,5 hp)


 Photojournalism and photography in digital environments

Under modulen diskuteras hur bilder och fotografier används för att förmedla och dokumentera nyhetshändelser och samhällsskeenden. Modulen behandlar etiska frågeställningar i relation till bildjournalistik och fotografier i digitala miljöer, såsom sociala medier. Fokus ligger på att identifiera och analysera fotografiers betydelser och användning i mediala kontexter.

 

Förväntade studieresultat


Modul 1: Fotografiets historia och fotografiska genrer (3 hp)


För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse
* ha övergripande kännedom om fotografiets historia.


För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga 
· kunna identifiera och diskutera olika genrer inom fotografi.


För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt
* med hjälp av de begrepp och metoder kursen erbjuder kunna analysera fotografier och fotografiska genrer ur ett kontextuellt perspektiv. 
 
Modul 2. Bildjournalistik och fotografi i digitala miljöer (4,5 hp)

För godkänd kurs ska den studerande avseende kunskap och förståelse 
· ha övergripande kunskap om fotografiets roll inom bildjournalistik och i digitala miljöer.

 

För godkänd kurs ska den studerande avseende färdighet och förmåga
* kunna identifiera, förstå och diskutera etiska frågeställningar i relation till fotografier i mediesammanhang och i sociala medier.

 

För godkänd kurs ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt 
· med hjälp av de begrepp och metoder kursen erbjuder kunna förstå och analysera fotografiers användning och betydelser i medial kontext.
 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen är baserad på hybridundervisning som är anpassad både för studenter som läser kursen på nätet och på campus. Schemalagda seminarier och föreläsningar där närvaro förutsätts förekommer dagtid.

 

I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat. 

 
 För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum. 

Examination

Modul 1: Fotografiets historia och fotografiska genrer (3 hp)
Modulen examineras genom ett seminarium och en individuell skriftlig examinationsuppgift. Betygsskalan för seminariet är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell examinationsuppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på seminariet och på individuell examinationsuppgift. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på seminariet och Väl godkänd på individuell examinationsuppgift.
  
Modul 2. Bildjournalistik och fotografi i digitala miljöer (4,5 hp)
Modulen examineras genom två seminarier och en individuell skriftlig examinationsuppgift. Betygsskalan för seminarierna är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för individuell examinationsuppgift är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på seminarierna och på individuell examinationsuppgift. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på seminarierna och Väl godkänd på individuell examinationsuppgift.

  
 För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
  
 En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. 

 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

 
 För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på Modul 1 och 2.  

 

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.
  

Tillgodoräknande 
 Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
  
 Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.  

Litteratur

  • Giltig från: 2024 vecka 4

    Kurslitteratur

    Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursstart.

    Modul 1: Fotografiets historia och fotografiska genrer (3 hp)

    Näslund Dahlgren Anna
    Fotografihistorier : fotografi och bildbruk i Sverige från 1839 till idag
    Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & Kultur : [2022] : 427 sidor :
    ISBN: 9789127177000
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval, ca 100 sidor

    Sontag Susan
    On Photography (ingår i Basic critical theory for photographers)
    La Grange, Ashley, 1st edition : 2005 :
    Elektronisk resurs
    Obligatorisk

    Visual communication : understanding images in media culture (1st ed.)
    Aiello , Parry K.
    SAGE Publications Ltd. : 2020 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kap. 1-2

    Fotografi : en introduktion
    Edwards Steve, Alton Peder
    Raster förlag : 2018 :
    Omslagsbild
    ISBN: 9789187215940
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Modul 2. Bildjournalistik och fotografi i digitala miljöer (4,5 hp)

    Seendets språk : exempel från konst, reklam, nyhetsförmedling och semiotisk teori
    Hansson Hasse, Karlsson Sten-Gösta, Nordström Gert Z.
    Lund : Studentlitteratur : 2006 : 179 s. :
    ISBN: 91-44-04294-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jurgenson Nathan
    The Social Photo. On Photograpy and Social Media
    Verso Books : 2020 :
    Obligatorisk

    Summers Fiona
    Photography and Visual Culture (ur Handbook of Visual Culture)
    Berg/Bloomsbury : 2012 :
    Elektronisk resurs
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ss. 445-463

    Visual communication : understanding images in media culture (1st ed.)
    Aiello G., Parry K.
    SAGE Publications Ltd. : 2020 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Kap. 3-9

  • Giltig från: 2024 vecka 3

    Kurslitteratur

    Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursstart.

    Modul 1: Fotografiets historia och fotografiska genrer (3 hp)

    Näslund Dahlgren Anna
    Fotografihistorier : fotografi och bildbruk i Sverige från 1839 till idag
    Första utgåvan : [Stockholm] : Natur & Kultur : [2022] : 427 sidor :
    ISBN: 9789127177000
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: I urval, ca 100 sidor

    Wells Liz
    Photography : a critical introduction
    Sixth edition. : London : Routledge : 2021 : xxiv, 463 pages :
    ISBN: 9780367222741
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Sontag Susan
    On Photography (ingår i Basic critical theory for photographers)
    La Grange, Ashley, 1st edition : 2005 :
    Elektronisk resurs
    Obligatorisk

    Modul 2. Bildjournalistik och fotografi i digitala miljöer (4,5 hp)

    Seendets språk : exempel från konst, reklam, nyhetsförmedling och semiotisk teori
    Hansson Hasse, Karlsson Sten-Gösta, Nordström Gert Z.
    Lund : Studentlitteratur : 2006 : 179 s. :
    ISBN: 91-44-04294-9
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jurgenson Nathan
    The Social Photo. On Photograpy and Social Media
    Verso Books : 2020 :
    Obligatorisk

    Segeholm Göran
    Bildjournalistik : idéer, begrepp och praktiska råd
    Första upplagan : Stockholm : Morfem : 2019 : 141 sidor :
    ISBN: 9789188419125
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Summers Fiona
    Photography and Visual Culture (ur Handbook of Visual Culture)
    Berg/Bloomsbury : 2012 :
    Elektronisk resurs
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ss. 445-463

    Andra resurser

    Persson Beatrice
    Bildning i bildsamhället
    Filosofiska rummet, Sveriges radio P1 : 2018 :