"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Statistik och kvalitetsteknik, 7,5 hp

Engelskt namn: Statistics and Quality Techniques

Denna kursplan gäller: 2012-01-23 till 2017-08-06 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 5MS024

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Matematisk statistik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: TH teknisk betygsskala

Ansvarig institution: Institutionen för matematik och matematisk statistik

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2012-02-13

Innehåll

Moment 1 (6,5 hp): Grundläggande sannolikhets- och statistikteori med speciell tonvikt på tekniska tillämpningar. I detta ingår bl.a. hypotesprövning vid ett och två stickprov, med och utan normalfördelningsantagande. Vidare introduceras filosofin bakom statistisk kvalitetsteknik och hur ett aktivt, systematiskt och förebyggande kvalitetsarbete bör bedrivas. Speciell tonvikt läggs på konstruktion och analys av olika typer av styrdiagram. Slutligen behandlas de vanligaste modellerna och analysmetoderna för försöksplanering. Moment 2 (1 hp): Datorlaborationer med statistisk programvara.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall den studerande kunna • sammanfatta resultatet från en statistisk undersökning grafiskt och med lämpliga sammanfattande mått samt utgående från dessa dra relevanta slutsatser, • beräkna sannolikheter för binomial-, normal- och Poissonfördelningarna med givna parametervärden med hjälp av statistisk programvara, • utifrån data testa hypoteser och bedöma modellers lämplighet med hjälp av statistisk programvara, • beskriva de värderingar, arbetssätt och verktyg som offensiv kvalitetsutveckling bygger på, • konstruera och tolka olika typer av styrdiagram, • redogöra för hur en försöksdesign bör utformas och analysera data från 2k-försök med hjälp av statistisk programvara.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs matematikkurser om 15 hp inkluderande 7,5 hp grundläggande analys.

Undervisningens upplägg

Undervisning bedrivs i form av nätbaserade föreläsningar, räkneövningar och handledning av datorlaborationer. De studerande förutsätts ha tillgång till dator.

Examination

Examinationen på moment 1 sker i form av ett eller flera skriftliga prov. Examinationen på moment 2 sker med muntlig och/eller skriftlig redovisning av datorlaborationerna. På moment 1 sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). Moment 2 betygssätts som godkänd eller icke godkänd. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (3), Icke utan beröm godkänd (4) eller Med beröm godkänd (5). För att bli godkänd på hela kursen krävs att båda momenten är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är examinerade. Studerande som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för att få ett högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid institutionen för matematik och matematisk statistik. Examination baserad på denna kursplan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).

Litteratur