"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik/ medicinsk teknik

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2024

Dyk in i den digitala framtiden och forma den med dina händer! Som ingenjör inom elektronik och datorteknik får du en central roll. Lär dig navigera i en värld av uppkopplade enheter och smarta inbyggda system. Med kunskaper inom detta område bidrar du aktivt till att förstå och forma samhällets teknologiska landskap. Efter utbildningen har du spännande karriärmöjligheter med att utveckla framtidens lösningar för ett grönare, effektivare samhälle.

Under utbildningen

Första året på utbildningen fokuserar på basen inom elektronik, programmering och kommunikationsteknik. Flera kurser har gott om praktiska moment och du börjar här utforska det spännande gränslandet mellan hårdvara och mjukvara. Analytiska förmågor övas upp på inledande matematikkurser.

Andra året bygger du vidare på dessa kunskaper genom kurser inom bland annat datavetenskap, mikrodatorteknik, elektronikkonstruktion och signalbehandling. Vissa delar av kurserna ges på engelska för att ge en internationell inblick.

Specialisera dig på medicinsk teknik

Den medicintekniska inriktningen förbereder dig för ett meningsfullt arbete – det är på dig det hänger att utrustning för diagnos och behandling fungerar. Tyngdpunkten i utbildningen ligger på utrustning och metoder för strålbehandling och radiologisk diagnostik.

Du får även stor erfarenhet av annan medicinteknisk utrustning som används på sjukhusen. Utbildningen sker i nära samarbete med Norrlands universitetssjukhus och efter utbildningen arbetar du på sjukhus eller inom den medicintekniska industrin.

Om du är intresserad av att läsa profilen medicinsk teknik, är det viktigt att veta att denna inriktning har en egen sökkod och ett begränsat antal platser.

Läs mer om inriktningen medicinsk teknik

Engagerade lärare stöttar

En av styrkorna med programmet är den nära kontakten mellan studenter och lärare. Hos oss kliver du in i en lärmiljö där du blir sedd, stödd och uppmuntrad studietiden igenom. Du blir inte bara en i mängden, våra engagerade lärare ser till att lära känna sina studenter och ger vägledning och stöttning när det behövs.

Läs ett reportage från kursen i mikrodatorteknik

Läs ett reportage från kursen i elektronikkonstruktion

God kontakt med arbetslivet

Det tredje året erbjuder möjligheter för specialisering, till exempel inom inbyggda Linux-system, deep learning eller ytterligare kurser inom datavetenskap. Här får du också chansen att samarbeta med företag genom olika projekt, vilket stärker din koppling till arbetslivet. Genom Co-op kan du få en plats på ett företag under hela studietiden för praktik, sommarjobb och examensprojekt.

Läs mer om Co-op

 

Programöversikt

Efter utbildningen

När du avslutar din utbildning står du redo att ta dig an tekniska utmaningar inom en rad olika områden. Din kompetens som elektronik- och datortekniker har ett brett användningsområde och är eftertraktad på arbetsmarknaden. Du kan finna dig själv arbeta med allt från utveckling av ny teknik till att sköta avancerad medicinsk utrustning.

Vanliga yrken

• Elektronikkonstruktör
• Programmerare
• Systemutvecklare
• Produktdesigner
• Medicinteknisk ingenjör
• Utvecklare av medicinsk teknik
 

Läsa vidare?

Utbildningen ger behörighet för fortsatta studier på avancerad nivå och efterföljande forskarutbildning.

Examen

Högskoleingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik/ medicinsk teknik, 180 hp

Visa tillfällen för föregående termin Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen
  • Högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik/ medicinsk teknik

    Startar

    Hösttermin 2024

    Studieort

    Umeå

    Undervisningsspråk

    Svenska

    Studieform

    100%, Normal

    Behörighet

    Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D

    Urval

    Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

    Studieavgift

    Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 428 400 kr. Anmälnings- och studieavgifter

    Anmälningskod

    UMU-P1552

    Anmälan

    Nu kan du anmäla dig. Du flyttas till Antagning.se. Sista anmälningsdag är den 15 april 2024.
  • Medicinsk teknik

    Anmäl dig här om du vill läsa inriktningen medicinsk teknisk. Antalet platser begränsat. Väljer du denna inriktning får du efter avslutade studier en högskoleingenjörsexamen i elektronik med specialisering i medicinsk elektronik.

    Startar

    Hösttermin 2024

    Studieort

    Umeå

    Undervisningsspråk

    Svenska

    Studieform

    100%, Normal

    Behörighet

    Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D

    Urval

    Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

    Studieavgift

    Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 428 400 kr. Anmälnings- och studieavgifter

    Anmälningskod

    UMU-P1564

    Anmälan

    Nu kan du anmäla dig. Du flyttas till Antagning.se. Sista anmälningsdag är den 15 april 2024.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Vanliga frågor

  • Vad läser man på programmet?

    Man börjar med att skaffa sig en bredd inom området elektronik och datorteknik med kurser inom analog- och digital elektronik samt mikrodatorteknik. Därefter läser man programmering samt fördjupar sig inom elektronikkonstruktion, Linux, inbyggda system, eller medicinsk teknik. Sista året består av ytterligare fördjupning eller bredd beroende på egna val.

    Fäll ihop
  • Hur läser man på programmet?

    Kurserna på programmet innehåller en balans mellan teori och praktik, där undervisningsformerna varierar mellan föreläsningar, laborationer och projektarbeten. Du får träning i att arbeta med ingenjörsmässiga arbetsformer och metoder, ofta i projektform där problemlösning, nytänkande och kreativitet står i centrum.

    Fäll ihop
  • Hur ser arbetsmarknaden ut för en ingenjör inom elektronik och datorteknik/medicinsk teknik?

    Arbetsmarknaden för en ingenjör med dessa kompetenser bedöms vara god på kort och lång sikt. Det finns ett behov av ingenjörer med kunnande inom elektronikkonstruktion, inbyggda system och medicinsk teknik.

    Fäll ihop
  • Var hittar man jobb efter utbildningen?

    Man kan jobba inom olika områden beroende på de val man har gjort under utbildningen. Samverkan sker med företag i regionen och det finns möjligheter att få in en fot i arbetslivet redan under utbildningen. Med specialiseringen i medicinsk teknik öppnar sig en spännande arbetsmarknad och du kan hitta jobb inom sjukhus eller medicintekniska företag där du är med och utvecklar teknik för bättre hälsovård.

    Fäll ihop

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Björne Lindberg, programansvarig