"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ylva guidar företag till effektivare energianvändning

Ylva Risberg läste till civilingenjör i energiteknik och fick jobb direkt efter sin examen. Som energikonsult hjälper hon nu både stora och små företag och fastighetsägare att effektivisera sin energianvändning och förbättra inomhusmiljön.

– Jag har alltid varit engagerad i miljöfrågor, säger hon. Det kommer nästan med modersmjölken, min far till exempel jobbar med miljö i skogsbruket och min syster är miljöjurist. Jag har länge känt att jag också vill påverka och det kan jag känna att jag gör i mitt jobb i dag.

Vi träffas på Aktea Energys kontor i centrala Umeå, där konsultföretaget delar lokaler med flera andra miljöföretag. Att stiga in där känns nästan inte som att besöka ett kontor. På golven ligger trasmattor, gröna växter slingrar på väggarna i entrén och lunchhörnan i det öppna landskapet påminner mer om ett lantkök än ett personalrum.

Aktea Energy har ett 20-tal anställda i Stockholm, Göteborg, Malmö och finns sedan ett och ett halvt år även i Umeå. Där jobbar än så länge bara Ylva och hennes chef, men företaget växer i hela landet.

– Jag tror vi anställde fem nya förra året, berättar Ylva.

Hon var en av de nya och fick jobbet bara en vecka efter sin examen på civilingenjörsprogrammet i energiteknik på Umeå universitet.

– Det kan se ut som att det gick väldigt lätt, men jag hade faktiskt sökt väldigt många jobb medan jag gjorde mitt exjobb och varit på lite olika intervjuer. Så jag kan inte riktigt säga att det är huggsexa på ingenjörsstudenter, i alla fall inte på de som söker sitt första jobb efter examen och inte i Umeå som är studieort. Men, vi ser att det kommer att bli brist på ingenjörer, så att läsa till ingenjör är inte fel.

På Aktea arbetar specialister på energieffektivitet och inomhusmiljö i fastigheter. Kunderna är alltifrån industrier till större fastighetsägare och privatpersoner som vill få bättre koll på sin energianvändning. Ylva Risberg gör bland annat energikartläggningar och energideklarationer. Hon är ofta ute och besöker kunder för att på plats undersöka hur deras fastigheter och anläggningar fungerar.

– Det är bland det roligaste i jobbet, säger hon. Aktea är även med som energiexperter i ett stort projekt som Energimyndigheten driver, där vi hjälper små och medelstora företag att energieffektivisera. Vi har nätverksträffar i projektet, men åker även ut för att se hur vi kan hjälpa företagen individuellt.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut i ditt jobb?
– Jag känner att jag utvecklas varje dag och att det är ett väldigt varierande jobb. Få uppdrag ser likadana ut, det beror på vad kunden behöver. Jag känner inte att jag är på driva-projekt-stadiet riktigt än, men jag har en bra chef som hjälper och guidar mig.

Är det vad du skulle vilja göra framöver, att själv hålla i projekt?
– Ja, projektledning skulle jag tycka vore roligt. Jag läste också en del sådana kurser under programmets gång.

Hur var det att komma direkt från utbildningen ut i arbetslivet?
– Det är lättare sagt än gjort att omsätta all teori till praktik, men det går bättre och bättre. Det var roligt att jag kände igen väldigt mycket av det vi pratat om och räknat på under studierna. Samtidigt har man som konsult sällan lika mycket tid som man hade som student. Så det har också varit en grej att lära sig, när man ska använda schabloner och när man ska gå in i detalj för varje kund.

Ylva tycker att hon fått med sig bra kunskaper från universitetet. Hon specialiserade sig på energieffektivisering i byggnader, vilket är precis det hon jobbar med nu. Hon uppskattar samtidigt bredden i utbildningen, vilket gör att hon kan diskutera allt från termodynamik till vindkraft med kunderna.

Läs mer om civilingenjörsprogrammet i energiteknik

Vilka minnen har du framförallt från studietiden?
– Den väldiga gemenskapen! Vi satt en stor del av klassen på plan 4 i MIT-huset och läste och räknade tillsammans. Det var fantastiskt bra eftersom man alltid hade någon att fråga. Och det var skönt när någon utropade "nej, pluggpaus – nu går vi och fikar".

Ylva konstaterar att hon inte var samma person när hon tog examen som när hon började plugga.

– Man får ett annat självförtroende på kunskapsfronten. Samtidigt inser man ju mer man pluggar vad lite man kan egentligen och hur mycket det finns att lära sig, så man blir också ödmjuk på ett helt annat sätt.

Varför valde du att läsa energiteknik?
– Jag utgick från tre saker, det skulle vara något jag gillade, något jag var bra på och något jag brann för. Jag fann att jag är ganska bra på naturvetenskap, tycker det är roligt att räkna och brinner för miljön. Så det passade som handen i handsken.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa samma utbildning som du gått?
– Att det är en väldigt rolig utbildning. Håll i dig genom första året, det är absolut tyngst. Ha inte ofantligt hög kravnivå på dig själv, man måste inte ha högsta betyg i allt, man kan bli en bra ingenjör ändå. Klamra dig fast vid några klasskamrater och bilda studiegrupp, det hjälper väldigt mycket att ha bestämda tider att träffas och plugga tillsammans.

FAKTA Ylva Risberg

Ålder: 24 år.
Kommer från: Sollefteå, men har bott i Umeå länge.
Bor: i bostadsrätt Öst på stan.
Familj: fästmannen Erik.
Utbildning: tog examen på civilingenjörsprogrammet i energiteknik våren 2017.
Arbetar: som energikonsult på Aktea Energy i Umeå.
Gör på fritiden: sjunger i kören Turbulens, yogar, promenerar, läser mycket, tillverkar prydnadsdjur av koppartråd och glaspärlor, hänger med kompisar.
Umeå med 3 ord: Kreativt. Kultur. Socialistiskt.
Det gör jag om tio år: projektleder energieffektiviseringsprojekt.

 

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2018-01-16