"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Zandra forskar för bättre läkemedel och kosttillskott

Zandra Gidlöf var osäker på vad hon ville studera, tills hon hittade Apotekarprogrammet på Umeå Universitet. Efter fem års studier, både i Umeå och Stockholm, jobbar Zandra i dag som industridoktorand på RISE. Hennes forskning bidrar till att framställa fungerande läkemedel och kosttillskott.

Zandra Gidlöf flyttade till Umeå för att läsa naturvetenskapligt basår. Hon var intresserad av utbildningar inom det naturvetenskapliga området, men efter basåret valde hon att jobba några år då hon var osäker på vad hon ville studera inom. Till slut hittade hon Apotekarprogrammet, en utbildning som kändes rätt.

– Jag tyckte att det verkade vara ett program som gav mig breda möjligheter efter examen, men också trygga möjligheter att kunna få ett jobb.

Blev utbildningen som du förväntade dig?

– Både och. För mig var det mer definierbart att jag skulle kunna jobba på apotek efteråt, men jag ville fortfarande ha breda valmöjligheter. Men under år tre fick jag verkligen upp ögonen för läkemedelsformulering - vilket är att omvandla en aktiv läkemedelssubstans till en färdig produkt - när jag fick göra ett projektarbete inom det. Det var då som mitt intresse för forskning verkligen kickade i gång.

Industridoktorand på RISE

Efter studierna jobbade Zandra ett år på apotek, men valde att gå vidare inom forskning. I dag jobbar hon i Stockholm som industridoktorand på RISE – Research Institutes of Sweden – ett statligt forskningsinstitut som täcker ett flertal olika områden. Zandra arbetar på avdelningen Kemiska processer och läkemedel, inom enheten Formulering.

Just nu forskar Zandra inom metoder för att kapsla in nyttiga mikroorganismer, mer specifikt mjölksyrabakterier, med hjälp av stärkelsebaserade vatten-i-vatten-emulsioner. På senare år har mycket forskning gjorts om tarmfloran och dess koppling till människors hälsa.

– I min forskargrupp jobbar vi på att ta fram små stärkelsepartiklar som potentiellt kan användas för att kapsla in goda bakterier. Vi undersöker sätt att hålla bakterierna vid liv när kosttillskotten eller potentiella läkemedel tillverkas, men också när någon har svalt produkten. De ska överleva magsyra och gallsalter, och de ska frisättas på rätt ställen i magen. De ska också hållas vid liv under lagring, vilket inte alltid är så enkelt för mjölksyrebakterier då de kan vara ganska känsliga.

Studier på distans

Arbetsdagarna består bland annat av litteratursökning, studieplanering, laborationer och dataanalys, men också skrivande av artiklar för att dela kunskapen som hon och hennes kollegor forskat fram. Laborationerna går inte alltid exakt som väntat, därför får Zandra ofta vara kreativ i sitt tänkande.

– När saker och ting inte går som man tänkt behöver man ganska ofta tänka utanför lådan för att hitta lösningar. Det är väldigt kul när man hittar lösningarna och tar sig framåt.

Som doktorand får Zandra även läsa kurser parallellt med sin forskning, vilket hon tycker är en stor fördel med att doktorera. Sin studietid på Umeå universitet ser hon tillbaka på med en positiv blick. Eftersom Apotekarprogrammet vid Umeå Universitet ges på distans kunde hon bättre anpassa sin tid efter andra aktiviteter.

De tre första åren bodde dock Zandra i Umeå. På så sätt hade hon möjlighet att studera med vänner på campus, vilket hon ser positivt på då de kunde samarbeta i studierna.

– Samarbete har man mycket nytta av i hela sin karriär, särskilt inom forskarvärlden.

”Både rolig och väldigt bra”

När hennes make fick en tjänst i Stockholm flyttade Zandra med honom dit, där hon studerade klart de sista två åren på programmet. I efterhand upplever hon att utbildningen gav henne en bra grund för sitt nuvarande arbete. 

– På Apotekarprogrammet läser man så brett. Du är och nosar på så många hörn av naturvetenskapens fält. När du börjar på en forskartjänst och doktorerar specialiserar du dig inom ett visst område. Du kan absolut inte allt när du börjar, men det är lite det som är poängen, att du är förberedd att ta dig an ny information på ett effektivt sätt.

Har du något råd till de som funderar på att söka programmet?

– Jag kan inget annat än att rekommendera den här utbildningen, eftersom jag tycker den är både rolig och väldigt bra. Men det kan också vara bra att göra som jag gjorde innan jag började plugga: jag ringde både till programansvarig och studievägledare för utbildningen, och frågade vad man kan tänkas jobba med efteråt, vad man läser inom utbildningen och sådant. Man kan självklart googla sig till mycket information också.

Läs mer om Apotekarprogrammet

FAKTA Zandra Gidlöf

Ålder: 35 år.
Kommer från: Väja utanför Kramfors.
Bor: Stockholm.
Familj: Make.
Utbildning: Apotekarprogrammet, tog examen 2019.
Jobb: Industridoktorand på RISE.
Gör på fritiden: Läser böcker, motionerar, sjunger, anordnar middagar och spelkvällar.
Umeå med 3 ord: Pulserande, positiv, trevlig.
Mig själv med 3 ord: Positiv, noggrann och kreativ.
Det gör jag om 10 år: Arbetar inom läkemedelsutveckling.

Publicerad: 2024-04-02